bonensoep-feestelijk-bedankt

Bonensoep? Feestelijk bedankt!

Bonen hebben als geen andere groente hun voor- en tegenstanders. Durf jij een soepje met bonen op het menu zetten? Of ben je bang voor protest, nauwelijks aangeraakte borden en ... windjes aan tafel? Sinds Zin in meer-experte Evelien de Flair-redactie een Mexicaans bonensoepje voorschotelde, weet ze dat die vooroordelen over bonen onzin zijn.


Bonen worden al te vaak miskend. Het bewijs? Dit verhaal. Enkele weken voor aanvang van het kerstfeestje bij Flair werd me gevraagd of ik voor de catering kon zorgen. Nu moet je weten dat er bij Flair een vijftigtal vrouwen (en twee mannen) werken met een bijzonder kritische ingesteldheid op het vlak van parfum, schoenen en hapjes. Iedereen heeft er een mening over alles. Reden genoeg dus om deze opdracht gillend te weigeren, ware het niet dat ik al een tiental van die feestjes heb meegemaakt en het eten altijd slecht was. Er werden in het verleden onbegrijpelijke gastronomische keuzes gemaakt. Vol-au-vent eten in een groezelig stadsrestaurant. Aanschuiven aan het buffet in een bowlingrestaurant. Pizza's bestellen die koud op de redactie werden geleverd...

Dit jaar moest het anders. En dus bedacht de hoofdredactie plots dat ze iemand in hun rangen hebben die wekelijks voor de receptjes in hun blad zorgt. Misschien zou die persoon wat hapjes kunnen maken? Zo kreeg bibi dus de opdracht om 45 hongerige dames te voeden. 'Fingerfood, niet te ingewikkeld.'

Drie dagen lang stond ik te kokkerellen alsof mijn leven ervan af hing, want tegenover je collega's wil je niet afgaan. Helaas is mijn keuken niet uitgerust om hapjes te maken voor 45 mensen. Geen grote, blinkende inox werkbladen. Geen opslagruimte. Geen grote koelkast. Met een hoop improvisatie lukte het me toch om twee minuten voor deadline klaar te staan met een buffet. Het speelde in mijn voordeel dat het buiten 2°C was, dus deed mijn terras tijdelijk dienst als koelkast. En de puinhoop die ik had gecreëerd, werd gelukkig opgeruimd door mijn poetsvrouw.

Nu moet je weten dat er al jaren geprotesteerd wordt als ik in het blad een recept wil brengen met bonen of linzen. 'Dat is niet van deze tijd', krijg ik dan te horen. Of: 'Bonen, daar laat je scheten van. Bah.' Vooroordelen dus! Ik heb op subtiele wijze wraak genomen door het buffet te openen met een… Mexicaanse bonensoep. Het grappige is dat net deze soep met bonen het grote succesnummer was. Iedereen vroeg het recept en er bleef geen druppel van over. Het past perfect in mijn visie dat mensen weer moeten wennen aan minder makkelijk eten, zoals peulvruchten. Bonen zijn enorm voedzaam en, als ze op de juiste manier worden klaargemaakt, een ware delicatesse.

Als zelfs de Flair-redactie overstag gaat, waar wacht jij dan nog op?!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Mexicaanse bonensoep

Voor 4 personen

• 2 rode uien, fijngesneden
• een potje halfgedroogde tomaten (ingelegd in olie)
• 3 gedroogde chilipepertjes
• 1 theelepel gemalen komijnpoeder
• 2 teentjes geperste knoflook
• 700 g bruine bonen of borlottibonen (uit blik, uitgelekt gewicht)
• 0,75 liter groentebouillon
• peper
• zout
• een potje zure room
• een blikje maïs
• een bosje koriander
• olijfolie
• het sap van 1 limoen

Zo maak je het
• Fruit 1 van de fijngesneden uien met knoflook en de verkruimelde chilipeper glazig in olijfolie.
• Voeg de komijn en de halfgedroogde tomaten toe. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook.
• Voeg de bonen toe en laat nog 15 minuten pruttelen.
• Mix de soep dan glad en breng ze op smaak met peper en zout.
• Serveer met zure room en een mengsel van fijngesneden rode ui, maïs, koriander en limoensap.


Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador