De beste keukens ter wereld: tradities en gewoonten

De beste keukens ter wereld: tradities en gewoonten

Zin in cultuur met een bredere kennis over de beste keukens ter wereld? Dit zijn de zeden en gewoonten in landen waar gastronomie een belangrijke cultuurpijler is.


Frankrijk en Italië zijn landen met een uitstekende gastronomische reputatie. Tegenwoordig horen ook Marokko en Japan bij de vele exotische vakantiebestemmingen waarvan de heerlijke keukens in de afgelopen 20 jaar ook tot ons zijn doorgedrongen. In al deze landen met een reputatie van beste internationale keuken gelden aparte tradities, niet alleen op het vlak van tafelversiering maar ook in de manier van eten. Zo ga je bijvoorbeeld een rundsaté met pindasaus niet met een vork eten. Dit is een overzicht van tradities die je moet kennen voordat je op reis vertrekt.

Hoe savoureer je de beste wereldkeukens?

Als er één keuken is die in de voorbije 10 jaar helemaal is ingeburgerd, dan is het die van Japan! Het eten van sushi, maki of yakitori is tegenwoordig net zo gewoon geworden als het laten leveren van pizza. In je euforie heb je de neiging je alleen maar te focussen op je eigen bord en glas. Wist je dat het in Japan als erg onbeleefd wordt beschouwd als je het glas van je genodigden niet steeds bijvult zodra het leeg is? Dat is iets waar je moet op letten!

Een ander Aziatisch land, Zuid-Korea, heeft een overheerlijke keuken, absoluut een van de beste ter wereld. Behalve de bekende Koreaanse barbecue, kun je er genieten van een smakelijke rijstschotel die bibimbap heet of een Koreaanse ravioli die mandu wordt genoemd. Een andere specialiteit is gefermenteerde groente: kimchi! Maar voordat je al dit lekkers begint te verorberen, moet je erop letten dat de oudste persoon aan tafel het startsein heeft gegeven!

Noorwegen wordt niet vaak genoemd als een van de beste wereldkeukens, maar eerder als het land waar je op zeer originele, soms extreem originele manieren vis eet… Daarbij denken we vooral aan de rakfisk, met gefermenteerde forel. Het is ook een land waar veel wild wordt gegeten en het is geen uitzondering om er wild in de vorm van charcuterie aan te treffen, zoals de morrpølse. Maar let op als je een broodje met deze worst eet, want de Noren hebben de gewoonte voor elk gerecht mes en vork te gebruiken, zelfs voor een broodje! Met goede manieren heb je hun hart al half gewonnen!

Gebruiken en goede manieren in Afrika

Marokko heeft ongetwijfeld een van de beste internationale keukens! Tajine, couscous, pastilla, rfissa, tanjia en allerlei patisserie maken Marokko tot een gastronomische bakermat. Daarom kun je maar beter weten welke gebruiken er in dit land gelden om zijn keuken naar waarde te schatten en neem je best ook een goed wasproduct mee in geval van vlekken, want de Marokkaanse keuken is ietwat vet en vooral sterk gekruid!

Zo is het hier bijvoorbeeld de gewoonte om zonder bestek te eten. Jawel, gewoon met je handen, en bovendien bedient iedereen aan tafel zich aan dezelfde schaal! Deze wereldkeuken heeft immers nog een sterk samenhorigheidsritueel behouden. Pas wel op dat je aan tafel alleen maar je rechterhand gebruikt, want de linkerhand wordt als onrein beschouwd. Bovendien moet je niet alle geruchten over oude tradities geloven: zo is het niet overal netjes om aan tafel een boer te laten, dat kun je dus maar beter vermijden.

In een ander Noord-Afrikaans land, Egypte, vind je allerlei buitengewoon lekkere gerechten die er ook een van de beste keukens ter wereld van maken: koshary, oum ali of hamam mahshi zullen je smaakpapillen laten tintelen. Maar let erop dat je de tafelgenoten niet beledigt met het op smaak brengen! Het is immers krenkend om zout toe te voegen aan de inhoud van je bord. Dat wordt zelfs gezien als een regelrecht affront aan het adres van de kok.

We citeren nog een aantal andere gewoonten: zoals het feit dat je in Hongarije niet met een glas bier mag klinken, dat je in Turkije de rekening niet met anderen deelt (het is de gastheer die betaalt), dat je in Zuid-Amerika (vooral in Bolivia) geen zaken aan tafel bespreekt en dat je in India je bord niet helemaal leeg eet, tenzij je in de daaropvolgende minuut een nieuwe portie wilt krijgen!

En jij, welke eetgewoonten heb jij op je diverse reizen weten te ontdekken?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Tips om je keuken schoon te maken

Tips om je keuken schoon te maken

Tips om je keuken schoon te maken

De keuken is wellicht het hart van het huis, waar iedereen bijzondere momenten deelt. Toch kan je soms het gevoel krijgen dat de keuken netjes houden je te veel wordt. Met deze tips kan het allemaal wat eenvoudiger.

Pita's met rauwkost naar keuze

Pita's met rauwkost naar keuze

Pita's met rauwkost naar keuze

Wat is er leuker dan zélf je maaltijd samenstellen: vul en smul van je pitabroodje met reepjes vlees, verse groenten en een lepel knoflooksaus.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Met de eerste zonnestralen van de lente zien we plots stof en vuiltjes in alle hoeken van de kamer. Zin in meer brengt een handig stappenplan voor een properder huis waarbij we stof geen kans geven!

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow