De enige échte spaghetti bolognaise

De enige échte spaghetti bolognaise

Spaghetti kan je in om het even welke Belgische taverne bestellen. Maar wat er op je bord komt, durf ik bezwaarlijk ‘Italiaans’ noemen. Het recept voor spaghetti bolognaise is door de jaren heen zo aangepast, dat we inmiddels kunnen spreken over een oer-Vlaams gerecht, eentje dat je rustig in dezelfde categorie als stoofvlees en vol-au-vent kunt klasseren.


De meeste gezinnen zetten spaghetti op tafel met gehakt, stukjes paprika, wortel, champignons en, waarom ook niet, aubergines en courgette. Dat maakt de gemiddelde spaghetti met saus erg gezond, vaak ook heel lekker, maar niet authentiek.

De échte spaghetti met bolognaisesaus vind je op een Italiaanse menukaart onder de noemer ‘ragù alla bolognese’. Uiteraard heeft elke Italiaanse huisvrouw haar eigen versie, maar meestal lijkt het op onderstaand recept. Het is een vleessaus die uren heeft geprutteld en veel minder groenten bevat dan de Vlaamse tegenhanger. Er zitten enkel stukjes ui, wortel en selder in. Verder bevat de saus meestal kalfsgehakt of rundergehakt (geen gemengd gehakt) en... géén tomaten! Alleen een beetje tomatenpuree uit blik, wijn, melk en bouillon. Dat lijkt misschien vreemd, maar het zorgt wel voor een heerlijk smeuïge vleessaus. Ze wordt steevast geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti, want aan tagliatelle blijft de saus extra goed ‘plakken’.

Aangezien het tegenwoordig heel trendy is om back to basics te gaan, is het volgens mij een topper voor een gezellig etentje met vrienden. Ze zullen versteld staan van de diepe, intense smaak en het verschil met de spaghetti die ze gewend zijn. De saus moet zo'n twee uur pruttelen, maar dat betekent niet dat ze veel werk vraagt. Je hoeft er niet eens bij te blijven! Ik geef er meestal zelfgemaakte tagliatelle bij, maar als dat voor jou een brug te ver is, gebruik dan vooral pasta uit een pakje. Let op: de smaak is zo geconcentreerd, dat je niet zo veel saus per persoon nodig hebt. Het is de bedoeling om de uitgelekte pasta meteen te mengen met de saus en dan pas te serveren. Dus geen ‘naakte’ pasta met daarbovenop een kwak saus op het bord.

Voor 4 personen
50 g boter - een scheutje olijfolie - 100 g pancetta (Italiaanse charcuterie, smaakt iets subtieler dan spek), in stukjes gesneden - 1 ui, fijngesneden - 1 wortel, in kleine blokjes - 2 stengels bleekselder, in kleine blokjes - 350 g zuiver kalfsgehakt - een blikje tomatenpuree - een glas rode wijn - 1,5 dl melk - ± 4 dl runderbouillon - een takje tijm - een takje rozemarijn - een theelepel gedroogde oregano - peper - zout - 400 g tagliatelle

spaghettiVerhit de boter met de olijfolie in een diepe pan met dikke bodem (waar een deksel op kan). Bak de pancetta aan tot ze begint te kleuren. Voeg dan de ui, de wortel en de bleekselder toe. Laat 10 minuutjes aanbakken zonder te kleuren. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend met een vork tot het lichtbruin gekleurd is. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed. Overgiet met de wijn en laat deze bijna volledig inkoken. Voeg de melk, een beetje van de bouillon (alles moet net onderstaan), de tijm, de rozemarijn en de oregano toe. Doe het deksel op de pan en laat 2 uur heel zachtjes pruttelen, de saus mag niet ‘koken'. Voeg af en toe een beetje bouillon toe als de saus te droog lijkt te worden. Laat op het einde het deksel van de pan zodat de saus mooi kan indikken tot een gebonden saus. Ze mag zeker niet waterachtig zijn. Breng op smaak met voldoende peper en zout. Proef en blijf bijkruiden tot je tevreden bent. Kook de pasta in gezouten water, giet ze af en meng meteen met de saus. Schep in borden en serveer met geraspte parmezaan.

Tip: maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft in!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Zin in nog meer pastagerechten?

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

uppie50

uppie50

gemeld

heel lekker, ik heb een recept gekregen van een Italiaanse mama die woont in het diepe zuiden van Italië in de provincie Puglia in het dorpje aan de zee Torre Mozza. en dit is helemaal anders en ook heel lekker en nog gemakkelijker om te maken

  • melden
Vrouwen onder elkaar, praat mee!
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie