De F van Fantastisch (en Falafel)

De F van Fantastisch (en Falafel)

Niks mis met tempeh, tofu en quorn, maar doe Zin in meer-experte Evelien toch maar liever de falafel. Na veel proberen heeft ze eindelijk hét recept te pakken om dit verslavend lekkere balletje uit het middenoosten te maken. Het pikante koriandersausje krijg je er als gouden bonus bovenop!


Ik ben geen vegetariër. In theorie zou ik het kunnen zijn, maar in de praktijk is dat onmogelijk. Ik zou meteen mijn job als restaurantcriticus vaarwel kunnen zeggen en ik vermoed dat de tijdschriften waar ik voor kook, na een tijdje argwaan zouden krijgen als er enkel nog veggieburgers, linzen en bonen op het menu verschenen. Maar toch: in deze ecobewuste tijden doet een omnivoor als ik ook haar best om vanuit haar keuken een positieve boodschap te verspreiden. Het hoeven niet alle dagen koteletten en worsten te zijn. Maar ook geen tofu, tempeh en quorn, want dat word je – geef het maar toe, beste veggies - na drie maanden zo beu als ijskoude pap met een dik vel erop.

Er bestaan gelukkig lekkere alternatieven, zoals falafel. Deze snack uit het middenoosten is een geniaal balletje, gemaakt van kikkererwten en kruiden. De textuur is vleesachtig, de inhoud niet. Momenteel volg ik in de hotelschool een specialisatiemodule 'buitenlandse keuken' en daar leerde ik hoe je falafel maakt. In het verleden had ik al een paar keer geprobeerd om het maken van deze verslavende balletjes onder de knie te krijgen, maar ze vielen elke keer als woestijnzand uit elkaar telkens ik ze probeerde te bakken. Met de hulp van onze bekwame docent-chef lukte het deze keer wel. Als extraatje probeerde ik er een pikant koriandersausje bij te maken. Wie ooit ging eten bij Finjan in Antwerpen (het enige pitarestaurant dat in GaultMillau is opgenomen!), weet waarover ik het heb. Het sausje is een subliem en megapikant mengsel van ui, koriander en chili.

Dit is Fastfood met een grote F, de F van Fantastisch!

Falafel met korianderdip

Voor de falafel (4 personen)

  • 500 g gedroogde kikkererwten, 24 uur geweekt in koud water
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 lente-uitjes
  • een handvol korianderblaadjes
  • 1 ui
  • het sap van 2 limoenen
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper uit de molen
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder

Voor de korianderdip

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • een grote bos korianderblaadjes
  • 2 lente-uitjes
  • 4 takjes munt
  • 1 groene Spaanse peper
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • het sap van 1 limoen
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De falafel

Giet de kikkererwten af en doe ze met de rest van de ingrediënten in de blender. Mix tot je een glad en fijn mengsel hebt. Het mag niet te droog zijn, maar ook niet te nat. Kneed één testballetje en frituur dit goudbruin in olie van 180°C. Valt het uit elkaar? Voeg dan een paar eetlepels kikkererwtenmeel of bloem toe. Test ook de kruiding en voeg eventueel extra peper en zout toe. Frituur eventueel een nieuw testballetje. Ben je tevreden over de smaak? Kneed de rest dan tot kleine balletjes en druk deze plat in de palm van je hand, zodat je mini-hamburgertjes hebt. Leg ze naast elkaar op een schaal en zet deze een uur in de koelkast. Frituur ze dan in kleine porties goudbruin.

De korianderdip

Snij de ui, de knoflook, de korianderblaadjes, de lente-uitjes, de muntblaadjes en de ontpitte Spaanse peper zo fijn mogelijk met een scherp mes. Meng met wat olijfolie, limoensap, peper en zout. Het is belangrijk om dit niet in de keukenrobot of blender te doen, want je hebt nog wat structuur nodig. Door de blender krijg je een papje en dat is niet de bedoeling.

Serveertip: doe 3 à 4 falafels in een gegrild pitabroodje met wat sla, komkommer, rode uiringen, knoflooksaus en een beetje van de korianderdip.

Smakelijk!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador