De gouden regels voor de perfecte gastvrouw

De gouden regels voor de perfecte gastvrouw

Etiquette? Is dat nog van deze tijden. De omgangsregels zijn een pak minder strikt vandaag. Maar toch gelden er nog een aantal regeltjes. Met volgende tips ontpop je je tot de perfecte, moderne gastvrouw.


Etiquette Tip 1. Wees altijd voorbereid: zorg ervoor dat je een aantal dingen in de kast/ijskast hebt, die je makkelijk kan serveren bij onverwacht bezoek, zoals augurkjes, kerstomaatjes, crackers, olijven, etc. Voorzie altijd minstens 1 gekoelde fles cava of witte wijn. Andere dingen die de perfecte gastvrouw ook altijd in huis heeft: cocktailprikkers, servetten, onderleggers,…

Etiquette Tip 2. Maak het jezelf gemakkelijk met koude prikhappen of ovengerechten zodat je zo weinig mogelijk in de keuken moet staan als je gasten er zijn. Als je niet op kosten moet kijken, laat dan iemand komen om de catering voor je te doen of bestel een schotel sushi. Origineel en gesmaakt door vrijwel iedereen!

Etiquette Tip 3. Vul een teil met warm water, zeep en een scheut azijn om vuile afwas een eerste keer in onder te dompelen. Dat maakt het reinigen achteraf een stuk makkelijker.

Etiquette Tip 4. Zorg voor voldoende onderzetters en servetten. Dat voorkomt een hoop veegwerk achteraf of donkere kringen op je tafel.

Etiquette Tip 5. Voorzie een plaats voor jassen en handtassen, bij voorkeur meteen bij binnenkomst.

Etiquette Tip 6. Maak je muziekselectie op voorhand. Een cd-speler met meerdere cd's bezorgt je alvast een aangename avond.

Etiquette Tip 7. Verzamel tijdens het jaar leuke parfumstaaltjes en zeepjes, of ga aan de slag met huisbereide jam en/of homemade cookies. Ideaal voor in de goodiebag!

Etiquette Tip 8. Zet op voorhand een aantal koelers koud voor de wijn/cava en vul enkele grote kannen met fris water (ijsblokjes) en/of vruchtensap. Voorzie altijd een aantal extra lege glazen, zowel voor alcoholische franken als frisdranken.

Etiquette Tip 9. Informeer je op voorhand over eventuele voedselallergieën. Zijn er vegetariërs in het gezelschap?

Etiquette Tip 10. Bied je meerdere hapjes, voorzie ze dan van een leuk etiket met productbeschrijving. Ook handig in geval iemand een voedselintolerantie heeft.

Etiquette Tip 11. Zorg dat je toiletkamer voldoende uitgerust is met propere gastendoekjes, een eau de toilette, zeep en voldoende toiletpapier.

Etiquette Tip 12. Werk met formules om kosten te besparen: bv. elke uitgenodigde brengt een fles wijn mee of organiseer een kaas/wijnavond en laat elke gast een soort kaas meebrengen. Voor een Spaanse of Italiaanse avond, kan elke gast een andere tapas maken en/of meebrengen.

Etiquette Tip 13. Plan je poetsvrouw de dag nadien in. Weeral minder druk op je schouders als je weet dat je huis de volgende dag alweer netjes aan de kant is.

Leuke boeken om nog meer inspiratie op te doen:
'De perfecte gastvrouw', Caroline Barty, Tirion, 2003
'Het grote etiquetteboek', Beatrijs Ritsema, J.M. Meulenhoff, 2010

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Interieuradvies van pro’s
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Meer groen in huis

Meer groen in huis

Meer groen in huis

Wil je je omringen met bloemen en planten, ook al woon je op een appartement zonder veel buitenruimte? Natuurlijk kan dat. Zin in meer selecteerde voor jou de platensoorten die het goed doen in huis en op het balkon, plus een paar tips om ze goed te verzorgen.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow