Dit. Is. 'm.

Dit. Is. 'm.

Wie Zin in meer-experte Evelien kent, weet dat ze niet snel overdrijft. Maar het recept dat ze voor haar verjaardagsfeestje uitprobeerde, is eenvoudigweg fenomenaal. En dus kunnen we het kort houden: dames & heren, dit is de lekkerste shoarma ooit!


Vorige week vrijdag was het mijn verjaardag en kreeg ik een geweldig kookboek cadeau. Iedereen die mij kent, weet dat ik een onvoorwaardelijke fan ben van Yotam Ottolenghi, de Brits-Israëlische kok die vooral in Groot-Brittannië bekend is. Mijn man gaf me zijn derde kookboek 'Jerusalem' bij het ontbijt en deelde meteen mee dat er voor die avond ook een verrassingsfeestje was gepland. Wie mij goed kent, weet dat ik verrassingen het liefst op voorhand weet. Vooral als het de bedoeling is dat ik zelf de boodschappen moet doen, het huis moet opruimen, de tafel moet dekken en vervolgens nog moet koken ook. Toch handig dat ik nét die dag vrij had en hij de hele dag moest werken. Maar kom. Ik wist niet hoeveel mensen er zouden komen (Drie? Acht? Zestien?) en zocht naar een recept dat 'zich deelt'. Met andere woorden: ook al weet je niet hoeveel mensen er op bezoek komen, je wil toch zeker genoeg hebben.

Ik bladerde in het nieuwe kookboek en vond vrijwel meteen een voltreffer: Israëlische shawarma (ofwel shoarma). Pita dus. Of döner kebab. Wie mij kent, weet dat ik dol ben op pitabroodjes en dat soort comfort food. Maar het moet dan wél een goede kwaliteit vlees bevatten. Geen pezig gedoe met vetknobbels. Dit recept 'voor veel mensen' vertrok van een grote lamsbout die met elf (!) soorten kruiden gemarineerd moest worden en vervolgens 4,5 uur in de oven moest. Tot het vlees als boter van het bot valt dus. Ik keek snel op de klok en besefte dat ik moest opschieten. Ten laatste om half vier moest dat beest de oven in! Na een rit naar mijn favoriete slager en de aanschaf van een dozijn flessen cava keerde ik huiswaarts. Oven aan, kruiden uit de kast en bam, lamsbout in de oven. Het enige wat ik nog moest doen, was om het uur de bout overgieten met z'n eigen sappen. Wie mij kent, weet dat ik genoeg kookgadgets in huis heb om dat soort fratsen te vergemakkelijken.

Klokslag 4,5 uur later stonden de eerste gasten voor de deur (terwijl ik als de perfecte huisvrouw nog de propere onderbroeken van mijn man aan het opplooien was). Ik trok mijn schort uit en zette mijn vrolijkste verjaardagsglimlach op. Welkom! Uiteindelijk werden het niet zo heel veel mensen, maar ik had genoeg voor een stuk of tien hongerige gasten. Ik sneed de lamsbout in flinterdunne plakjes en presenteerde deze in een fotogenieke berg (gegarneerd met veel koriander) op een grote, houten plank. Verder grilde ik twee dozijn pitabroodjes en zette ik grote kommen sla, komkommer, tomaat, rode uiringen en looksaus op tafel.

Ik kan je verzekeren: dit etentje zal de annalen ingaan als het feestje waar mensen schaamteloos duimen en vingers aflikten. Pitabroodjes werden opgevuld en gedeeld. Er werd bijgenomen en nog eens bijgenomen. Ik denk zelfs niet dat ik ooit een lekkerder pitabroodje heb gegeten. Als je dus zelf ook eens moet koken voor veel mensen én 100% zeker wilt zijn dat je voortaan op handen zal gedragen worden, kies dan dit recept! Wees niet bang van de kooktijd of de grote hoeveelheid kruiden. Begin op tijd en volg het recept naar de letter. Je haalt een regelrechte smaakbom in huis. En wie mij goed kent, weet dat ik niet snel overdrijf...

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De lekkerste lamsbout ooit, voor veel mensen


Dit heb je nodig:
• een lamsbout van 2,5 à 3 kilo (ontbeend)
• 1 theelepel gemalen zwarte peper
• 1 theelepel kruidnagelpoeder
• ½ theelepel kardemompoeder
• 1 theelepel gemalen venkelzaadjes
• 1 eetlepel komijnpoeder
• 1 theelepel kaneelpoeder
• 1 eetlepel geraspte nootmuskaat
• 1 eetlepel paprikapoeder
• 1 eetlepel sumak (een Marokkaanse specerij, eventueel weglaten)
• 1 theelepel zout
• 25 g gember, vers geraspt
• 3 tenen knoflook, geperst
• 40 g koriander – 60 ml vers citroensap
• 1 dl arachideolie

Zo maak je het:
Meng alle specerijen met de gember, de knoflook, de fijngesneden koriander, het citroensap en de arachideolie. Maak overal in de lamsbout met een keukenmesje fijne inkepingen van 1,5 cm diep. Leg de lamsbout in een grote braadslede en wrijf hem in met het kruidenmengsel. Masseer alles goed in het vlees. Zet de bout 4,5 uur in een op 170°C voorverwarmde oven. Giet er na 30 minuten een glas kokend water bij. Bedek de bout na 1 uur met aluminiumfolie. Overgiet het vlees om het uur met het kookvocht (gebruik een grote lepel) en bedek telkens weer met de folie. Laat het vlees dan minstens een kwartier rusten en snij het op een houten plank in dunne plakjes. Geef er gegrilde pitabroodjes, sla, komkommer, tomaat, uiringen en knoflooksaus bij.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Honeybieke

Honeybieke

gemeld

Beste Evelien, Als ik een lamsbout zou nemen van 1,5 of 2kg, hoe lang moet deze dan in de oven? Of wat moet de kerntemperatuur in graden zijn? Alvast bedankt!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador