Doe nu eens gewoon

Doe nu eens gewoon

Zin in meer-experte Evelien heeft het even gehad met de krokantjes, zalfjes en mousses. Lekker hoor, maar zo vermoeiend. Mag het ook nog eens ‘gewoon’? Weten we eigenlijk nog wel hoe ‘gewoon’ smaakt én hoe we het klaarmaken?


Ik weet dat ik zelf ook in de culinaire business zit, maar mensen toch… Mag het even wat minder?! Je kan geen supermarkt meer binnenwandelen of je wordt met een gastronomisch complex opgezadeld. De meest exotische groente- en fruitsoorten staren je aan met een verwaande air: ‘Wedden dat jij niet weet hoe je ons moet klaarmaken?’ Elk etentje voelen we ons verplicht om uit te pakken met de nieuwste technieken. Zo vermoeiend allemaal… Daarom doe ik nu al een paar weken van lekker gewoon. Gisteren kwam er een koppel op bezoek. Als aperitief zette ik blokjes kaas, salami en mosterd op tafel. Weliswaar goede kaas, salami en mosterd, maar toch ver verwijderd van alle krokantjes, zalfjes en mousses van deze tijd. Een verademing! Iets bekends! Aan niemand moeten uitleggen wat het is!

Voor doordeweekse maaltijden heb ik nog eens een zak aardappelen in huis gehaald. Gewoon bloemige bintjes. Geen Franceline, truffelaardappel of Opperdoezer. De quinoa, spelt en couscous mogen even in de kast blijven. Ik stop een kipje in de oven, bak een kotelet, een braadworst en kalfslapjes. Groentjes zijn herleid tot de zomerse basics van hier: groene salade met vinaigrette, tomaten met rode ui, boontjes met sjalotjes, erwten en wortelen, spinazie met room. Als ik praat met leeftijdsgenoten, valt mij op dat meer en meer mensen de eenvoudige keuken aan het verleren zijn. Als ze ‘gewoon’ willen koken, trekken ze een plastic zak met voorgewassen sla open. Voorgekookte aardappelschijfjes (ook uit een plastic zak) worden opgebakken in olijfolie. En een paar worsten gaan in een veel te hete of te koele pan. We kwakken er wat mayonaise bij en iedereen is tevreden.

Doe nu eens gewoon

Wie kan nog een kotelet bakken zoals het hoort? Met een krokant korstje en een sappige kern? Of een smeuïge puree maken die goed afgekruid is en fluwelig op de tong smelt? Wie kent nog de perfecte verhoudingen van een simpele Franse vinaigrette? Geluk zit in het beheersen van het kleine. Elke dag een goede aardappel op het bord. Een lekker stukje vlees. Een knapperig groentje. Lekker koken voor je dierbaren heeft niks te maken met dure ingrediënten of exotische technieken. Eventjes ‘zen’ in de keuken. iPad en tv uitzetten en je concentreren op de ingrediënten. Ze alle aandacht geven. De boontjes niet te plat laten koken. Checken met een vork of de aardappels precies goed zijn. Het vlees geduldig laten aankorsten in roomboter. Daarna de tafel dekken met mooi servies en een servet bij elk bord leggen. Water in een karaf met een schijfje citroen erbij. Vragen hoe elkaars dag was. Daar vind ik tegenwoordig mijn geluk.

Doe nu eens gewoon

Hoe bak je een varkenskotelet?
Voor 4 personen

 • 4 varkenskoteletten (liefst bio)
 • keukenpapier
 • zwarte peper uit de molen
 • zeezout
 • roomboter

Dep je koteletten aan beide kanten heel goed droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten met peper en zout. Wrijf de kruiden een beetje in het vlees. Kies voor een pan waar de koteletten precies in passen en zet ze op het vuur. Let op: géén pan met antiaanbaklaag, anders krijg je geen mooi korstje. Verhit de pan zonder er boter in te doen. Doe die er pas in als de pan goed heet is. Laat de boter smelten en wacht tot ze licht begint te kleuren. Leg de koteletten naast elkaar in de pan. Zet het vuur een beetje lager en wacht af. Ga vooral niet met het vlees draaien en spelen. Je moet het vlees de kans geven om een korst te krijgen. Eerst zal het vlees aan de pan kleven. Heb geduld. Na enkele minuten is er een korst en lost de kotelet vanzelf. Draai ze nu om. Zet het vuur eventjes terug hoger en laat opnieuw korsten. Zet het vuur weer lager en laat de koteletten nog enkele minuten liggen in de pan. Duw met je wijsvinger in het vlees. Als je maar een klein beetje ‘vering’ voelt, is het vlees klaar. Haal het uit de pan en laat het even rusten voor je het serveert.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Hoe maak je een eenvoudige vinaigrette?
Voor 1 kropsla

 • 2 eetlepels citroensap of azijn (bv. wijn- of frambozenazijn)
 • 6 eetlepels olie (bv. olijfolie of zonnebloemolie)
 • zwarte peper uit de molen
 • een beetje zeezout
 • 1 theelepel mosterd

Meng de mosterd met het citroensap of de azijn. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Voeg nu druppelsgewijs de olie toe en roer goed. Meng met de sla. Gebruik slalepels of je handen en roer lang genoeg tot elk blaadje sla met vinaigrette is bedekt. Serveer de sla meteen.
TIP: de juiste verhouding voor een vinaigrette is altijd 1:3. Dat wil zeggen: 1 deel zuur (citroensap of azijn) en drie delen olie.

Hoe maak je een lekkere puree?
Voor 4 personen

 • 1 kilo aardappels
 • zout
 • 2 dl kokende volle melk
 • 100 g roomboter
 • 1 eierdooier
 • peper
 • nootmuskaat

Schil de aardappels en kook ze helemaal gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat even uitdampen. Doe de aardappels terug in de kookpot met de warme melk. Gebruik een pureestamper (of een passe-vite) om de aardappelen te pletten. Voeg de boter en de dooier toe. Roer goed met een houten lepel. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Proef of je de kruiding goed vindt.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer