Eat this, Sergio Herman!

Eat this, Sergio Herman!

Een tomaat, een ramenas en een schartong, daar moet ZIN IN MEER-experte Evelien het mee deze week mee doen tijdens haar koksopleiding. Oei, vis. Moet je daarvoor geen toptalent zijn à la Sergio Herman en Peter Goossens?


Enkele jaren terug schreef ik me in voor een koksopleiding. Net zoals vele anderen, want die opleidingen zitten tegenwoordig stamp- en stampvol. Koken is dus populairder dan ooit.

Momenteel zit ik in mijn voorlaatste module, de visgerechten. Omdat de chef wel eens wou weten of we goed opletten tijdens de les, serveerde hij ons deze week een examen. Iedereen kreeg een schartong en twee verschillende groenten, waarmee je dan anderhalf uur mocht experimenteren. Mijn twee groenten waren tomaat en ramenas. Niet echt voor de hand liggend, en dus koos ik ervoor iets klaar te maken waar ik zelf zin in had. Geen fancy Frans gedoe, maar een sympathieke tapasschotel met gefrituurde schartong, tartaar, een fris aardappel-ramenasslaatje en gazpacho. "Eenvoudig maar heel goed", luidde het commentaar van de chef.

Ik ben geen voorstander van ingewikkelde bereidingen met vis. De meeste mensen die ik ken, wagen zich liever niet aan visgerechten. Dat komt waarschijnlijk omdat ze te veel naar Mijn Restaurant hebben gekeken, waar de negatieve kritiek van het tv-scherm spat. Als je de sterrenchefs bezig hoort, lijkt het wel alsof vis klaarmaken een bezigheid is die alleen is weggelegd voor toptalenten. Vooraleer je de juiste cuisson in de vingers hebt, moet je blijkbaar eerst acht jaar stage gelopen hebben bij diverse sterrenrestaurants in Frankrijk...

Wat een onzin. Als je je aan een paar basisregels houdt, kan iedereen een lekker visje bereiden. Mijn favoriete manier is het bakken of grillen van visfilets.
Witte filets zoals kabeljauw, heilbot en koolvis zijn het meest geschikt om te bakken in de pan. Sommige mensen bloemen de vis, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. Enkel een beetje peper en zout aan beide kanten is voldoende. Zet het vuur niet te hoog en smelt een flinke klont boter in een pan met anti-aanbaklaag. Leg de gekruide filets in de pan en laat even aanbakken. Je kunt ervoor kiezen om ze na een tijdje om te draaien of ze gewoon te laten liggen. In dat laatste geval moet je de pan regelmatig schuin houden en met een lepel boter over de bovenkant van de filets scheppen. Op die manier garen de filets aan beide kanten gelijkmatig en loop je niet het risico dat ze breken tijdens het omdraaien. Kijk goed naar de zijkant van de vis: geen transparante stukken meer? Alles mooi wit? Dan is de vis gaar.
Heb je hele dikke filets en wil je ze niet te lang laten bakken op het vuur, zet de pan dan nog enkele minuten in de oven (180°C) om verder te garen. Op die manier drogen ze minder snel uit.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Vette vissen zoals tonijn, zwaardvis of zalm zijn dan weer meer geschikt om te grillen. Laat de grilpan eerst goed heet worden (zet ze zeker vijf minuten op het vuur). Wrijf vervolgens je visfilet in met een beetje olijfolie. Doe zeker geen olie in de pan! Leg de filets naast elkaar en laat ze dichtschroeien. Ze zullen eerst aan de pan kleven, probeer ze dus zeker niet te snel om te draaien. Maar kijk: na enkele minuten laten ze vanzelf los en kun je ze omdraaien met een platte spatel.

Hoe dikker de vis is gesneden, hoe langer de bak- of griltijd. Twijfel je? Steek dan een scherp keukenmesje in de vis en wiebel een beetje heen en weer. Zo kun je de binnenkant zien: is die nog vochtig en transparant, laat de vis dan nog even verder garen. Is ze vochtig en niet meer transparant, dan is de vis gaar. Is de vis vanbinnen gewoon droog, heb je ze te lang laten garen.

Veel succes!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina