Een kunstig karamelletje

Een kunstig karamelletje

Koken is leren, proberen en experimenteren. En vergeet ook die portie doorzettingsvermogen niet. Zo verlangde ZIN IN MEER-experte Evelien jarenlang naar een amberkleurige, naar popcorngeurende karamel om heuse kunstwerkjes van te maken. Dat was buiten de witte zeeanemoon gerekend...


Af en toe denk ik dat er een vloek op mij rust. Vraag mij om de ingewikkeldste bereidingen te maken en ik zal er op de een of andere manier wel in slagen om iets lekkers te fabriceren. Toch is er één gerecht, één bereiding die tot voor kort niet wilde lukken: karamel. In principe is het supereenvoudig: je giet suiker in een pannetje met wat water en laat het zachtjes inkoken tot een amberkleurige, naar popcorn geurende vloeistof. Helaas is karameliseren een chemisch proces waarbij er blijkbaar erg veel fout kan lopen. Is je pannetje niet helemaal zuiver of gebruik je de verkeerde suiker, dan krijg je een soort witte zeeanemoon als resultaat (zie foto).

Maar nu heb ik het eindelijk gevonden! Na jarenlang experimenteren en leren van mijn eigen fouten, heb ik dé formule gevonden en lijkt de vloek opgeheven. Ik moest onlangs een dessert creëren en één van de elementen die ik wou toevoegen, was een lichtgezouten, gekarameliseerde notenreep. Een heel artistiek uitziend, fotogeniek garnituurtje. Alles begint natuurlijk met de karamel.

Ik probeerde het maar liefst tien keer uit, dus dit is een foolproof recept!

  1. Neem een metalen steelpannetje dat kraakzuiver is. Spoel het voor de zekerheid nog eens uit en droog het goed af met een theedoek.
  2. Giet 1,5 dl mineraalwater (dus geen kraan- of gefilterd water) in het pannetje.
  3. Weeg 250 g griessuiker af (niet de fijnste variant, die is voor koude bereidingen!) en giet voorzichtig in het water. Zorg ervoor dat er geen suikerkorrels op de rand van het pannetje kleven, die zullen later alleen maar verbranden.
  4. Laat op een niet te hoog vuur aan de kook komen.
  5. Roer NIET, hoe verleidelijk het ook is. Afblijven!
  6. De suiker zal stilaan oplossen. Je krijgt een witte siroop die rustig zal inkoken.
  7. Na ongeveer 10 minuten verkleurt de siroop. Hou het pannetje goed in de gaten: als de siroop amberkleurig is en naar popcorn begint te ruiken, moet je het pannetje van het vuur halen.
  8. Je kan de karamel nu verwerken volgens het recept dat je gebruikt, maar let op: de vloeistof is heel heet en je kan je er verschrikkelijk aan verbranden. Stop er zeker nooit je vinger in om te proeven, want dan heb je gegarandeerd een verbrande vingertop!
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Voor wie zelf mijn gekarameliseerde notenrepen wil maken, volgt hier het recept.

Hak een handvol gepelde amandelen en een handvol pecannoten grof (zoals kiezels). Leg ze op een bakplaat in een op 200°C voorverwarmde oven. Laat 15 minuten roosteren. Bestrooi de noten daarna met een theelepel grof zeezout (of fleur de sel). Bekleed je aanrecht met bakpapier en schik daarop lijntjes van noten (10 cm lang, 2 cm breed). Maak de karamel zoals hierboven beschreven, en giet hem dan voorzichtig over de noten met een eetlepel. Niet te veel, anders wordt je reep te hard en te zoet. Door de karamel zullen de noten aan elkaar blijven kleven. Laat goed afkoelen. Het zout bij de noten zorgt voor een heerlijke, onverwachte toets die deze repen erg verslavend maakt. Probeer het maar!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina