Excuseer ober, ik moet even kokhalzen

Excuseer ober, ik moet even kokhalzen

Als culinair expert krijg je de meest uiteenlopende borden onder je neus geschoven, soms ook met ingrediënten die je maar niks vindt. Of zelfs ronduit vies. Zin in meer-experte Evelien heeft het niet voor oesters. Haar oordeel? Slimy little suckers!


Er is iets wat ik al heel mijn culinaire loopbaan angstvallig verborgen probeer te houden. Normaal moet je in mijn branche een onverschrokken alleseter zijn, die zonder aarzelen de vreemdste bereidingen naar binnen werkt. In theorie ben ik wel degelijk avontuurlijk, maar er is iets (naast schapentestikels, maar dat is een categorie apart) waar ik tot voor kort echt van over mijn nek ging. Het gaat over de slimy little suckers ofwel oesters. Hoe vaak ik het ook probeerde, ik moest kokhalzen als ik zo’n schelp met snot aan mijn lippen bracht.

Is het de leeftijd? Of het feit dat ik tegenwoordig zo vaak op restaurant moet, dat er op den duur geen raar ingrediënt meer overblijft om te proeven? Feit is dat ik vorige zondag voor het eerst drie oesters heb gegeten. Ik was het eerlijk gezegd beu om ze te haten. Hoe erg kon het zijn om zo’n creatuurtje over je tong te laten glijden en het in te slikken? Ik zat in een goed visrestaurant en het moment was gekomen. We bestelden zes platte oesters (de betere soort) en zonder nadenken at ik er eentje. Ik kauwde er zelfs een beetje op! Het zal nooit mijn favoriete delicatesse zijn, maar om nu te zeggen dat het walgelijk was? Nee. Voortaan doe ik gewoon mee met oesters en champagne.

Aangezien ik een echt ‘aards’ type ben, met een voorkeur voor champignons en knolgroenten, moet ik eerlijk bekennen dat het tussen mij en schelp- en schaaldieren nooit helemaal tot vuurwerk is gekomen. Toch wil ik graag één bereiding met jullie delen: het is een licht pikante, kruidige olie die je kan maken met de pel van scampi’s. Normaal gezien gooi je die altijd weg, maar in het kader van ‘we gebruiken alles zuinigjes op en verspillen niks’ wil ik graag een lans breken voor dit recept. Bewaar dus de volgende keer de pellen van je scampi’s in de diepvries. Daarna kan je op een rustig moment eens de tijd nemen voor dit geweldig leuk experiment.

Zo maak je de licht pikante, kruidige olie

Laat de pellen ontdooien en dep ze een beetje droog. Doe een flinke scheut olijfolie in een diepe pan en voeg een in stukjes gesneden chorizoworst samen met een handje venkelzaadjes toe. Bak hierin de pellen van de scampi’s totdat ze verkleuren. Voeg nu net zoveel olijfolie toe tot alles helemaal onder de olie staat. Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Giet de olie daarna door een zeef en bewaar ze in een donkere, afsluitbare fles.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Deze olie is fan-tas-tisch om vis of schaal- en schelpdieren in te bakken. Ook heerlijk: combineer vis met groenten en deze olie in een papillot, zet alles op de barbecue en laat maar lekker garen. Je voegt automatisch een heerlijke smaakbom toe aan elk visgerecht.

Zeker tijdens de zomermaanden is het zalig om zo’n flesje op voorraad te hebben.

Smakelijk!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Schoonmaaksystem

Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Swiffer

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador