Excuseer ober, ik moet even kokhalzen

Excuseer ober, ik moet even kokhalzen

Als culinair expert krijg je de meest uiteenlopende borden onder je neus geschoven, soms ook met ingrediënten die je maar niks vindt. Of zelfs ronduit vies. Zin in meer-experte Evelien heeft het niet voor oesters. Haar oordeel? Slimy little suckers!


Er is iets wat ik al heel mijn culinaire loopbaan angstvallig verborgen probeer te houden. Normaal moet je in mijn branche een onverschrokken alleseter zijn, die zonder aarzelen de vreemdste bereidingen naar binnen werkt. In theorie ben ik wel degelijk avontuurlijk, maar er is iets (naast schapentestikels, maar dat is een categorie apart) waar ik tot voor kort echt van over mijn nek ging. Het gaat over de slimy little suckers ofwel oesters. Hoe vaak ik het ook probeerde, ik moest kokhalzen als ik zo’n schelp met snot aan mijn lippen bracht.

Is het de leeftijd? Of het feit dat ik tegenwoordig zo vaak op restaurant moet, dat er op den duur geen raar ingrediënt meer overblijft om te proeven? Feit is dat ik vorige zondag voor het eerst drie oesters heb gegeten. Ik was het eerlijk gezegd beu om ze te haten. Hoe erg kon het zijn om zo’n creatuurtje over je tong te laten glijden en het in te slikken? Ik zat in een goed visrestaurant en het moment was gekomen. We bestelden zes platte oesters (de betere soort) en zonder nadenken at ik er eentje. Ik kauwde er zelfs een beetje op! Het zal nooit mijn favoriete delicatesse zijn, maar om nu te zeggen dat het walgelijk was? Nee. Voortaan doe ik gewoon mee met oesters en champagne.

Aangezien ik een echt ‘aards’ type ben, met een voorkeur voor champignons en knolgroenten, moet ik eerlijk bekennen dat het tussen mij en schelp- en schaaldieren nooit helemaal tot vuurwerk is gekomen. Toch wil ik graag één bereiding met jullie delen: het is een licht pikante, kruidige olie die je kan maken met de pel van scampi’s. Normaal gezien gooi je die altijd weg, maar in het kader van ‘we gebruiken alles zuinigjes op en verspillen niks’ wil ik graag een lans breken voor dit recept. Bewaar dus de volgende keer de pellen van je scampi’s in de diepvries. Daarna kan je op een rustig moment eens de tijd nemen voor dit geweldig leuk experiment.

Zo maak je de licht pikante, kruidige olie

Laat de pellen ontdooien en dep ze een beetje droog. Doe een flinke scheut olijfolie in een diepe pan en voeg een in stukjes gesneden chorizoworst samen met een handje venkelzaadjes toe. Bak hierin de pellen van de scampi’s totdat ze verkleuren. Voeg nu net zoveel olijfolie toe tot alles helemaal onder de olie staat. Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Giet de olie daarna door een zeef en bewaar ze in een donkere, afsluitbare fles.

Deze olie is fan-tas-tisch om vis of schaal- en schelpdieren in te bakken. Ook heerlijk: combineer vis met groenten en deze olie in een papillot, zet alles op de barbecue en laat maar lekker garen. Je voegt automatisch een heerlijke smaakbom toe aan elk visgerecht.

Zeker tijdens de zomermaanden is het zalig om zo’n flesje op voorraad te hebben.

Smakelijk!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Feesten met minder calorieën

Feesten met minder calorieën

Feesten met minder calorieën

Spelen calorieën je na de feestdagen altijd parten? Moet je elk jaar in januari zwoegen om die extra kilo's kwijt te spelen? Overweeg dan eens om te feesten met minder calorieën.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

ZIN IN MEER-experte Evelien hult zich in een neopreenpak en neemt een figuurlijke duik tussen de vissen, de vissers en de wetenschappers. Mogen wij eigenlijk nog wel vis eten, vraagt ze zich af wanneer ze boven water komt.

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow