Geen tijd voor 'n etentje? Dacht het niet!

Geen tijd voor 'n etentje? Dacht het niet!

Sinds Zin in meer-experte Evelien een huis kocht, ruilt ze noodgedwongen de leuke weekendactiviteiten in voor een rondje schuren en schilderen en een zoveelste bezoek aan de doe-het-zelfzaak. Maar één ding kunnen ze haar niet afnemen: nu en dan moet en zal er gekookt worden...


Enkele maanden nadat ik ben verhuisd naar een prachtige burgerwoning, is de euforie van onze aankoop een verre herinnering. Wat op het eerste gezicht een instapklaar huis leek, bleek bij nadere inspectie een uitgeleefd krot waar alle imperfecties vakkundig onder de mat werden geveegd door een malafide makelaar. Sindsdien zijn weekends niet meer hetzelfde. Uitslapen? Uitgebreid de krant lezen? Uitstapjes maken naar de dierentuin? 'Uit' kreeg een heel andere betekenis. Als we niet aan het schilderen of schuren zijn, vind je ons in een doe-het-zelfzaak, een sanitairwinkel of de houthandel.

Toch één lichtpuntje: onze eetkamer is klaar. We hebben een ruimte waar enkel een 2,5 meter lange, kersenhouten tafel staat met zes prachtige stoelen. De schouw schilderden we in goud metallic, zodat ze het licht van de kaarsen tijdens een candlelight dinner mooi reflecteert.

En ook al is de rest van het huis nog verre van af, dit weekend hield ik het niet meer uit. Er moest een etentje georganiseerd worden. Twee fijne vrienden zouden om acht uur 's avonds op bezoek komen. Een soort deadline is dat, want je wil wel dat het huis er op dat moment op z'n best bijligt. Dus na een heel weekend non-stop deuren schilderen en opruimen, vloog ik op zondag om half zeven de keuken in om een viergangenmenu te bereiden.

Mijn conclusie na een geslaagde avond? Ik denk dat ik de perfecte formule heb gevonden om in een mum van tijd een spectaculair ogend etentje te organiseren. Dus: voor iedereen met tijdsgebrek of gebrek aan goesting, dit is een foolproof tested formula!

Menu voor 4 personen

Italiaanse salade
Minestrone
Italiaanse kip met venkel en olijven, spaghetti met tomatensaus
Een ijsje

Stap 1: maak de tomatensaus, zodat die het langst kan pruttelen
Fruit een sjalot met fijngesneden knoflook glazig in olijfolie. Voeg een handvol verse kruiden (in zijn geheel gelaten) toe: tijm, rozemarijn, salie, chilipeper en laurier. Voeg twee blikken gepelde tomaten toe en breng op smaak met peper en zout. Laat pruttelen en doe verder met de rest.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Stap 2: maak de minestrone
Neem 2 uien, 2 tenen knoflook, 3 wortels, 3 takken selder, 1 stengel prei en een courgette. Was de groenten en hak ze grof in de keukenrobot. Fruit aan in olijfolie met een paar plakjes fijngesneden spek. Overgiet met 1 liter kippenbouillon en breng aan de kook. Voeg tijm, laurier en rozemarijn toe. Open een blik witte reuzenbonen (of borlottibonen) en voeg ze toe. Breng op smaak met peper en zout en laat pruttelen. Serveer ze straks in een mooi diep bord met een lepeltje kant-en-klare pesto en bestrooi met parmezaanse kaas.

Stap 3: maak de kip
Neem een mooie hoevekip en vul deze op met een gehalveerde citroen, een handvol tijm en rozemarijn, 4 teentjes gehalveerde knoflook, peper en zout. Leg de kip in een ovenschaal en overgiet ze met wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Snij 2 venkelknollen in grove stukken en schik ze rond de kip. Open een blik ontpitte zwarte olijven en leg ze erbij. Giet een scheut witte wijn in de schaal (en drink zelf ook een glaasje!). Zet de kip in een op 180°C voorverwarmde oven (na 1,5 uur is ze klaar: ruim de tijd om eerst te aperitieven, voorgerecht en soep te eten).

Stap 4: maak de Italiaanse salade
Doe dit net voordat de gasten er zijn. Neem een grote, mooie, ondiepe schaal. Trek een zakje rucola open en strooi het over de bodem. Snij twee coeur de boeuf tomaten in plakjes en schik ze hierover. Open een pak Italiaanse gemengde charcuterie en scheur het vlees in hapklare stukken. Leg in 'roosjes' (een beetje opgevouwen dus) op de sla. Scheur twee bolletjes mozzarella in stukken en leg ze er bovenop. Werk af met wat pijnboompitjes en basilicum. Breng op smaak met peper en zout. Bedruppel met olijfolie. Serveer zo snel mogelijk.

Stap 5: kook op het laatste moment de spaghetti voor bij de kip
Haal de kruiden uit de tomatensaus en meng met de afgegoten spaghetti. Snij de kip aan tafel in stukken en geef er de venkel, olijven en spaghetti bij.

Stap 6: haal 4 kant-en-klare, gevulde ijswafeltjes uit de diepvries
Serveer meteen.

Smakelijk!

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie