Ideeën voor een goedkoop kerstdiner?


Thuis
12/05/2021
Zin in een zalig kerstfeest met een bescheiden budget? Dit zijn enkele ideetjes voor een feestelijk, overheerlijk en niet duur kerstmaal!

De kerstvakantie organiseren, cadeautjes voor de kinderen vinden... december is een maand waar ouders soms hoofdpijn van krijgen. Vooral als het budget wat aan de krappe kant is, kan het aanbieden van een werkelijk feestelijk kerstdiner een zware opgave zijn. Toch is het niet zo moeilijk om ideeën voor een goedkoop kerstfeest te vinden. Dus, nadat je een voor jezelf eerst hartversterkende kerstcocktail hebt gemaakt, kun je een van de volgende ideeën testen om de rekening verteerbaar te houden.

Goedkoop en toch feestelijk kerstdiner : in aperitiefmodus!

Wil je vrienden of familie uitnodigen voor een kerstdiner zonder al je geld eraan uit te geven, waarom zou je dan niet een uitgebreidere versie van het totaal trendy aperitiefavondje organiseren ter gelegenheid van kerstavond ? Dek de tafel mooi, maar kies voor een relaxte sfeer door alle genodigden te vragen zich aan een buffet te bedienen. De kinderen zullen het fantastisch vinden! Het voordeel is dat je de kosten ook iets lager kunt houden door sommige genodigden te vragen brood mee te brengen, anderen kaas… Gezellig en echt niet duur! Zin in Meer heeft nog andere handige ideeën voor een zuinig kerstfeest!

Kerstdiner… echt niet duur!

Wat is het belangrijkste ? De luxe of samen een gezellige avond doorbrengen met het verorberen van gerechten die met liefde gemaakt zijn ? Bij Zin in Meer stemmen we voor de ‘liefde'! En we winden er geen doekjes om met deze 'goedkopere versies' ter vervanging van de grote kerstklassiekers.

  • Had je zin in…foie gras? Waarom vervang je die niet door een… artisanaal gemaakte terrine met lekker brood? Die vind je vast bij de charcuterieafdeling van je kwaliteitsbeenhouwer. Met vers boerenbrood en augurken, opgelegd door de buurvrouw, tante of schoonmoeder… Voor een budget dat niet volstaat voor foie gras, kom je met een ambachtelijk gemaakte pâté wel rond!
  • Had je zin in…oesters? Waarom vervang je die niet door een… zalmterrine? Zalm is heel makkelijk in een terrine te verwerken en is perfect te begeleiden met wintergroenten zoals prei of pastinaak. Bovendien zijn seizoensgebonden gerechten ook minder duur !
  • Had je zin in…toast met kaviaar? Waarom vervang je die niet door… kleine vol-au-vents met kaas: bijvoorbeeld in een zoet-zoute combinatie (roquefort met gepocheerde peren) of met kastanjechampignons in een roomsaus ?
  • Had je zin in…kapoen? Waarom vervang je die niet door een… heerlijke kip? Met kip kun je eindeloos variëren. Het principe? Je vult de kippenborst met een garnituur, rolt de kip zorgvuldig in plastic folie om ze hermetisch af te sluiten en laat 20 minuten ondergedompeld in kokend water gaar worden. Zodra het vlees helemaal gaar is, verwijder je de plastic folie en bak je de kip in een beetje vetstof goudbruin. De kip zal erg lekker smaken met kaas als een Comté of roquefort, kastanjechampignons, salie, bacon… Daar kun je een heerlijke gratin dauphinois bij serveren: een lekker wintergerecht dat goedkoop is bovendien!
  • Had je zin in…een plateau met gerijpte kazen? Waarom vervang je die niet door een… salade met verse geitenkaas? De verse geitenkaas zal je het gevoel geven dat je een extra gang met kaas hebt aangeboden, zonder je te ruïneren. Ook deze suggestie kun je naar wens aanpassen: gebruik wat verse in bolletjes gerolde geitenkaas die je op een bedje van sucrine (een kleine, zoete slasoort) kunt leggen met enkele schilfers gegrilde amandelen en wat frambozenazijn er overheen; of in een origineler versie met wat gehakte zoete ui, komijn en eikenbladsla.
  • Had je zin in…taart van macarons? Waarom vervang je die niet door… een smeuïge peperkoek met huisgemaakte confituur en een bolletje ijs? Dien de peperkoek lauw op. Voor het ijs zijn smaken als vanille, malaga (rum met rozijnen) of mokka perfect geschikt, met een beetje marmelade van frambozen of bittere appelsien.

Een goedkoop kerstdiner is oog hebben voor detail!

Met oog voor het detail kom je gegarandeerd tot een succesvol resultaat! Zelfs als je voor je kerstdiner recepten voor een ‘bescheiden budget' kiest, kun je de sfeer toch zeer feestelijk maken met een paar goed uitgedachte details, die geen fortuin hoeven te kosten.

  • Voor het aperitief kun je tijd uittrekken voor het maken van huisgemaakte aperitiefhapjes.
  • Zorg voor een mooi versierde tafel. Kies eerder een tafelkleed van stof (mocht er een sausvlek op komen, geen paniek: een goed wasmiddel verwijdert alle vlekken!). Houd je aan een enkele kleur behalve die van het tafelkleed en leg hier en daar een klein takje van de dennenboom die je met een mooi lint vastbindt : dat levert een complete kerstsfeer op waar je niet de minste euro voor uit hoeft te geven.
  • Je hebt helemaal geen glazen van kristal nodig, zolang je er maar voor zorgt dat je set borden en glazen compleet is: een tafel waar alle genodigden identiek servies kunnen gebruiken en er niemand uit de toon valt geeft direct de indruk van een ‘perfect gedekte tafel'!
  • Gun jezelf een prachtig boeket bloemen dat je in een mooie vaas midden op tafel zet. Op de markt vind je bloemen voor weinig geld. Nogmaals: onderscheid jezelf door aandacht te hebben voor detail.
  • En tot slot kun je voor bij de koffie deze, lekkere kerskoekjes maken in de vorm van kleine dennenboompjes! Huisgemaakte koekjes, dat is pas echte luxe!

    En jij, wat ga jij klaarmaken met Kerstmis?