Left-overs van feestjes

Left-overs van feestjes

Maak je ook altijd veel te veel eten klaar als je gasten over de vloer krijgt? Wat doe je met de overschotjes? Dankzij deze handige tips hoef je helemaal niets weg te gooien.


Vers, verser, verst!

Probeer voor feestmaaltijden pas op het allerlaatste moment naar de (super)markt te gaan. Hoe verser je producten zijn, hoe lekkerder je gerecht én hoe meer kans je hebt om wat met je restjes te doen! Gebruik liever geen diepvriesproducten tijdens je feestje want die kun je niet nog een keer invriezen.

Overscheppen

Laat overschotjes na je feestje niet in de pot of pan staan waarin je ze bereid hebt, maar schep ze met een schone lepel over in propere bewaarkommetjes. Probeer op voorhand goed in te schatten hoe groot je bewaardoosje moet zijn. Op die manier bespaar je ook nog wat ruimte in de koelkast of het vriesvak.

In de koelkast

Wellicht wil je na het eten zo veel mogelijk tijd met je gasten doorbrengen. Toch is het belangrijk om overschotjes ook tijdens een feestje zo snel mogelijk – binnen het uur – onderaan in de koelkast te zetten. Gerechten die op kamertemperatuur blijven staan, zijn immers een broeihaard voor bacteriën. In de koelkast kun je je restjes maximaal twee dagen bewaren. Soep kun je tot drie dagen bewaren.

Invriezen

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Kleine restjes stop je in de koelkast, grote restjes kun je eenvoudig invriezen. Verdeel je overschotjes eventueel in kleine porties en bewaar ze maximaal één maand in de vriezer. Rauwe groenteoverschotjes kun je beter eerst blancheren of verwerken in een soepje.

Wijn bewaren

Is het feestje afgelopen? Heb je nog een overschotje witte of rode wijn? Sluit de fles goed af zodat er geen zuurstof bij de wijn kan en plaats ze in de koelkast. Op die manier kun je de drank enkele dagen bewaren. Let wel, rode wijn verliest na enkele dagen smaak en witte wijn zal wranger zal proeven. Ben je de eerste dagen niet van plan om wijn te drinken? Vries de restjes dan in een ijsblokjesdoos in om later te gebruiken in een wijnsaus.

3 eenvoudige gerechten met overschotjes

Hachis Parmentier
Gekookte aardappelen over? Stoof dan een uitje met wat look en gehakt gaar. Maak puree van de aardappelen. Schik het vlees in een ovenschotel, leg de puree er bovenop en strooi er rijkelijk wat gemalen kaas over. Plaats het een kwartiertje in een voorverwarmde oven.

Slawraps
Met een overschotje ijsbergsla kun je de dag nadien lekkere slawraps maken. Vul een stevig blad ijsbergslag bijvoorbeeld met wat kruidenkaas, lente-ui, tomatenblokjes en peper en zout!

Wentelteefjes
Oud brood weggooien is zonde. Klop twee eitjes los met 200 ml melk en 50 gram suiker. Dompel de sneetjes brood in het mengsel en bak ze vervolgens in een beboterde pan goudbruin. Strooi er nog wat kaneel of poedersuiker over!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Interieuradvies van pro’s
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina