Maandagavond, 17u42

Maandagavond, 17u42

Het ene uur staat ze verdoofd van de kou en verveeld door het openbaar vervoer stilletjes de wereld te vervloeken, niet lang daarna stapt ze haar eigen warme, liefdevolle nestje binnen waar de oven geurt en haar man glimlacht. ZIN IN MEER-experte Evelien ontdooit instant...


Het is vre-se-lijk koud buiten. Je bent te voet en hebt net de tram gemist. Je verschuilt je achter de buggy en hoopt dat je dochter goed is ingepakt. Je eigen schoenen zijn niet warm genoeg voor dit weer en je jas is te dun. De ijskoude wind blaast je bijna omver en de bijtende regen snijdt in je gezicht. Je gsm rinkelt in je tas, maar je handen zijn zo ongevoelig dat je de toetsen niet eens kunt indrukken. Als er een nieuwe tram komt, is er geen plaats. Je staat recht tussen mensen die stuk voor stuk een natte jas dragen. De ramen zijn beslagen. Je valt bijna omver wanneer de tram bruusk stopt.

Als je eindelijk thuiskomt en de deur opent, blijkt dat je man vroeger is thuisgekomen van zijn werk. Het is warm in huis en er branden kaarsjes. Je hangt je natte jas aan de kapstok en wandelt met je dochter op de arm de gang in. Er is lawaai in de keuken, de ovendeur kraakt een beetje als hij open en dicht gaat. Je ruikt eten. Room? Boter? Je man geeft je een kus op je bevroren wangen en vraagt met blinkende pretoogjes of je zin hebt in gratin dauphinois. De versie die meteen klaar is. Je zucht eens diep en glimlacht.

Dat getrouwde leven, dat kan ermee door.

Snelle gratin dauphinois

Bij deze versie leg je de aardappels niet in laagjes op elkaar in een ovenschaal, want dat verlengt het garingsproces aanzienlijk. Deze gratin bestaat uit slechts één laag aardappels die je naast elkaar in een grote ovenplaat schikt. Je gebruikt enkel room, geen mengeling van melk en room. Daardoor hoef je de gratin ook niet af te werken met kaas, ze zal hartig genoeg zijn!

Voor 4 personen boter - 1 teentje knoflook, gehalveerd - 1 kilo aardappels (bintjes) - peper - zout - nootmuskaat - 2,5 dl room

Zo maak je het:

  1. Beboter de ovenplaat. Wrijf hem vervolgens in met de knoflook.
  2. Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ½ cm. Let op: hou de plakjes bij elkaar en spoel ze zeker niet af. Waaier de eerste aardappel uit in de ovenplaat, zodat de plakjes dakpansgewijs op elkaar liggen. Doe dit met de rest van de aardappels en leg ze allemaal naast en tegen elkaar.
  3. Breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Overgiet met de room en zet in een op 180°C voorverwarmde oven.
  4. Check na ± 30 minuten met een vork of de aardappels gaar genoeg zijn. Laat ze eventueel nog 5 à 10 minuten verder garen.

Lekker bij rood vlees of vis.


Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Donderdag veggie-dag? Geen idee hoe je lekkere vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dankzij deze beginnerstips leer je heerlijke maaltijden boordenvol groenten op tafel toveren.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse

Iedereen kan wel naar de snoepwinkel of bakker gaan voor zoetigheden voor familie en lovers met Valentijn. Maar als je een chocoladeliefhebber bent d...

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Boleten, morieljes, eekhoorntjesbrood... Spring deze herfst kwistig om met champignons. Heerlijk bij een gebraad, een stoofpotje of een omelet. Behandel de champignons wel met respect.

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

zo-maak-je-zelf-ijs-zonder-ijsmachine
8

We zijn dol op de zomer omdat het de ideale reden is om ijsjes te eten! Maar een goed ijsje hoeft niet altijd uit de winkel te komen. En als je dacht dat je geen ijs kon maken omdat je geen dure ijsmachine hebt, dan hoor je vast graag dat je die niet nodig hebt met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs.

You have already participated to this slideshow