Maandagavond, 17u42

Maandagavond, 17u42

Het ene uur staat ze verdoofd van de kou en verveeld door het openbaar vervoer stilletjes de wereld te vervloeken, niet lang daarna stapt ze haar eigen warme, liefdevolle nestje binnen waar de oven geurt en haar man glimlacht. ZIN IN MEER-experte Evelien ontdooit instant...


Het is vre-se-lijk koud buiten. Je bent te voet en hebt net de tram gemist. Je verschuilt je achter de buggy en hoopt dat je dochter goed is ingepakt. Je eigen schoenen zijn niet warm genoeg voor dit weer en je jas is te dun. De ijskoude wind blaast je bijna omver en de bijtende regen snijdt in je gezicht. Je gsm rinkelt in je tas, maar je handen zijn zo ongevoelig dat je de toetsen niet eens kunt indrukken. Als er een nieuwe tram komt, is er geen plaats. Je staat recht tussen mensen die stuk voor stuk een natte jas dragen. De ramen zijn beslagen. Je valt bijna omver wanneer de tram bruusk stopt.

Als je eindelijk thuiskomt en de deur opent, blijkt dat je man vroeger is thuisgekomen van zijn werk. Het is warm in huis en er branden kaarsjes. Je hangt je natte jas aan de kapstok en wandelt met je dochter op de arm de gang in. Er is lawaai in de keuken, de ovendeur kraakt een beetje als hij open en dicht gaat. Je ruikt eten. Room? Boter? Je man geeft je een kus op je bevroren wangen en vraagt met blinkende pretoogjes of je zin hebt in gratin dauphinois. De versie die meteen klaar is. Je zucht eens diep en glimlacht.

Dat getrouwde leven, dat kan ermee door.

Snelle gratin dauphinois

Bij deze versie leg je de aardappels niet in laagjes op elkaar in een ovenschaal, want dat verlengt het garingsproces aanzienlijk. Deze gratin bestaat uit slechts één laag aardappels die je naast elkaar in een grote ovenplaat schikt. Je gebruikt enkel room, geen mengeling van melk en room. Daardoor hoef je de gratin ook niet af te werken met kaas, ze zal hartig genoeg zijn!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Voor 4 personen boter - 1 teentje knoflook, gehalveerd - 1 kilo aardappels (bintjes) - peper - zout - nootmuskaat - 2,5 dl room

Zo maak je het:

  1. Beboter de ovenplaat. Wrijf hem vervolgens in met de knoflook.
  2. Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ½ cm. Let op: hou de plakjes bij elkaar en spoel ze zeker niet af. Waaier de eerste aardappel uit in de ovenplaat, zodat de plakjes dakpansgewijs op elkaar liggen. Doe dit met de rest van de aardappels en leg ze allemaal naast en tegen elkaar.
  3. Breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Overgiet met de room en zet in een op 180°C voorverwarmde oven.
  4. Check na ± 30 minuten met een vork of de aardappels gaar genoeg zijn. Laat ze eventueel nog 5 à 10 minuten verder garen.

Lekker bij rood vlees of vis.


Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina