Moes maken, invriezen of steriliseren?

Moes maken, invriezen of steriliseren?

Zin in het langer bewaren van het fruit en de groenten uit de tuin? Dan maak je er toch moes van! Maar je kunt ze ook invriezen of zelf inblikken: wat je het liefst is!


Het is eindelijk zomer en je tuin levert zo veel fruit en groenten op dat je niet meer weet wat je ermee moet aanvangen? Om al die gezonde verse voeding te bewaren heb je verschillende opties: je fruit en groenten steriliseren, invriezen of er moes van maken.

Techniek nr. 1: inmaken

Dus, hoe kun je zelf conserven maken? De eerste stap is het steriliseren van de bokalen: van doorslaggevend belang om te vermijden dat je fruit en groenten bederven. Daarna ga je uitzoeken welk fruit en verse groenten je wilt bewaren. Groenten kun je best eerst gaarkoken. Bonen, asperges, broccoli, lychee, kersen of perziken... alle seizoensgroenten en fruit kunnen in een weckpot bewaard worden. Vul de bokalen en voeg er tot 2 cm onder de rand water aan toe. De laatste stap bij het zelf inblikken van voedsel is het steriliseerproces op zich: de potten worden luchtdicht afgesloten en verhit in een steriliseerketel, een snelkoker of een grote pan met kokend water.

Bewaar de potten in een droge, frisse en donkere ruimte: de zolder of de kelder zijn prima geschikt.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Techniek nr. 2: fruit en groenten invriezen

Als je geen tijd hebt voor steriliseren, kun je het fruit en de groenten gewoon invriezen. In dat geval begin je met het wassen van de voeding. Je zou de groenten eventueel kunnen blancheren in zout kokend water, zodat ze gebruiksklaar zijn wanneer je ze uit de vriezer haalt. Ingevroren fruit is gewoon perfect voor het maken van heerlijke desserts, ook wanneer het fruitseizoen voorbij is…

Techniek nr. 3: moes maken

Steriliseren is een goede bewaarmethode, maar je zou ook compote kunnen maken van al dat fruit. In de zomer heb je keuze genoeg: perziken, mango's, aalbessen, frambozen, aardbeien... en met rabarber kun je deze zalige rabarbercompote maken! Schil het fruit, snijd het eventueel in stukken en verwijder de pitten. Doe het daarna in een pan met kokend water en kook het op een laag vuurtje zacht. Houd het spannend en maak ook eens een compote van zomergroenten! De liefhebbers van hartige gerechten zullen er hun vingers van aflikken. En het is ook effectief trucje om ervoor te zorgen dat je kinderen meer fruit eten.

Na al deze bedrijvigheid in de keuken veeg je het afval van het fruit en de groenten met een excellent schoonmaakproduct snel van het aanrecht of de tafel!

En jij, welke techniek pas jij toe voor het bewaren van fruit en de groenten uit je moestuin?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer