Pot vol lekkers

Pot vol lekkers

Alles komt terug: vergeten groenten, oude kooktechnieken en natuurlijk ook de weckpot. Deze traditionele manier van conserveren is lekker, mooi en écht niet moeilijk.


Drogen
Je kan zelf fruit en groenten drogen door ze naast elkaar op een rooster te leggen en ze vervolgens in de oven te leggen. Kies voor een lage temperatuur en zet de deur op een kiertje om het vocht te laten ontsnappen.
Ontdek hier hoe je tomaten droogt

Konfijten
Gekonfijt fruit wordt lange tijd ondergedompeld in suiker. Net zoals zout heeft suiker de eigenschap om vocht te onttrekken en zo bewaring mogelijk te maken. Je kan bijvoorbeeld mango’s, abrikozen of kiwi’s konfijten.
TIP: je kan de fijngesneden schil toevoegen aan Marokkaanse tajines of slaatjes.

Pekelen
Als je veel zout of zout water toevoegt, onttrek je vocht aan een ingrediënt. Op die manier ga je bederf tegen. Zo kan je bijvoorbeeld kappertjes, ansjovis, haring, citroenen, ham en spek langer bewaren. De smaak van de ingrediënten wordt geconcentreerder, vergeet dus zeker niet om het zout nadien weg te spoelen.
Ontdek hier hoe citroen pekelen op Marokkaanse wijze

Bewaren in olie
Olie legt automatisch een luchtdichte filter over de ingrediënten. Zo kan je allerlei ingrediënten veilig bewaren. Vooral in de mediterrane landen is dit een populaire methode, denk maar aan olijven, gedroogde tomaten, artisjokken en ansjovis.
Ontdek hier hoe je kruidenolie maakt

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Steriliseren
Bij sterilisatie worden de ingrediënten in een weckpot met rubberen afsluiting vacuüm afgesloten en verhit tot boven 100°C.
Hoe doe je dit?
Concreet betekent dit dat je de ingrediënten in de bokaal doet, de bokaal goed afsluit en daarna minstens 1 uur kookt in een grote ketel water. Je kan dit doen met groenten (giet dan zeker water, zout en wat azijn in de pot), maar ook met soepen en sauzen.

Inleggen in azijn
Een techniek die vooral wordt toegepast op groenten zoals tomaten, paprika’s, pikante pepers, rode kool, zilveruitjes en augurken. Je kan ook vis inleggen, bijvoorbeeld rolmops.
Hoe doe je dit?
Zorg ervoor dat je ingrediënten zo weinig mogelijk vocht bevatten, anders kan alles bederven. Kook alle ingrediënten even voor, of laat ze eerst drogen op lage temperatuur in de oven. Breng azijn met wat suiker aan de kook en giet dit over de ingrediënten tot alles helemaal onder staat. Sluit meteen af met een schroefdeksel en laat ze afkoelen.

Inleggen in alcohol
Je kan bijna alle vruchten inleggen in alcohol, maar vooral verse kersen, frambozen, aardbeien en rozijnen zijn erg lekker als ze op deze manier worden bewaard. Je moet het fruit wel goed schoonmaken.
Hoe doe je dit?
Verwijder op voorhand eventuele steeltjes en kroontjes (bv. van aardbeien). Meng 500 gram fruit met 500 gram suiker. Schep dit in een kraaknette pot. Voeg net zoveel alcohol (bv. rum, wodka, brandewijn of cognac) toe tot alles onderstaat. Sluit meteen af en zet op een donkere plaats. Na een paar weken zijn de vruchten klaar voor gebruik.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

caro86

caro86

gemeld

Ikzelf weck ook. Zo kan ik de stortvloed aan courgettes in de zomer wecken als soep om er later van te genieten. Kost me amper geld! Ook appels, peren, confituur, andere soepen en ander fruit word geweckt als ik er goedkoop aan kan geraken. Even werk maar achteraf superhandig! Binnenkort ga ik ook eens vlees proberen te wecken dan heb ik in een mum van tijd eten op tafel staan tijdens drukke dagen.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador