Pottenkijkers, zeurenpieten en muggenzifters

Pottenkijkers, zeurenpieten en muggenzifters

ZIN IN MEER-experte Evelien pleit voor minder gezever en méér beleefdheid om en rond de tafel. Te sobere tafeldecoratie, te weinig kruiden, te kleine porties, te droge puree... Mensenlief zeg! Wie uitgenodigd wordt, zeurt niet maar is dankbaar en toont zich de Perfecte Gast.


Nee, ik ga het niet hebben over de perfecte gastvrouw of gastheer, maar over de perfecte gast. Er is namelijk iets wat me van het hart moet... De laatste jaren lees je in elk glossy tijdschrift hoe je als gastvrouw je gasten moet entertainen. Welke hapjes in en uit zijn, wat de modernste tafeldecoratie is, waar welk glas moet staan...

Op tv worden mensen die het wagen om iets te koken voor anderen, genadeloos afgemaakt door hun genodigden. Ze ruiken aan de wijn en trekken een vies gezicht. "Ik lust deze wijn niet, heb je geen andere?" Het gevolg is dat koken en het ontvangen van gasten tegenwoordig gepaard gaat met onnoemelijk veel stress. Je moet je huis al gedeeltelijk ombouwen tot restaurant en de halve supermarkt leeg shoppen om een 'voldoende' te scoren op het einde van de avond. Elke gast verwacht een menu waarbij rekening werd gehouden met persoonlijke voorkeuren, voedselallergieën en elke vorm van vegetarisme.

Daarom pleit ik voor een nieuw soort etiquette: die van de perfecte gast. Wie ergens met een bos bloemen aanbelt, moet ten volle beseffen dat deze mensen hun huis voor je openstellen. Dat ze uren hebben staan zwoegen in de keuken. Dat ze opgeruimd hebben en straks alles weer moeten afwassen. Een etentje geven vraagt veel energie en als gast hoef je er niet eens voor te betalen. Je krijgt het zomaar in de schoot geworpen. En of het nu een eenvoudige pasta, een nostalgisch partijtje gourmetten of een hoogstaand vijfgangenmenu is, je past je gewoon aan. Wie een uitnodiging krijgt, moet dankbaar zijn en niet zeveren.

Dit zijn mijn tien geboden voor de Perfecte Gast:

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

  1. Laat weten of je al dan niet aanwezig zult zijn. Komt er iets tussen, bel dan zo snel mogelijk.
  2. Ben je vegetariër of heb je een voedselallergie? Meld dit dan meteen als je de uitnodiging accepteert, en wacht er niet mee tot de avond zelf.
  3. Kom op tijd, met maximum tien minuten vertraging. Elke kok zit met een bepaalde timing in zijn hoofd.
  4. Breng een geschenkje mee. Een fles wijn, een bloemetje, pralines... Het gaat echt alleen maar om het gebaar.
  5. Bemoei je niet met het koken en hang zeker niet de pottenkijker uit. Blijf weg uit de keuken, tenzij je daar expliciet wordt uitgenodigd.
  6. Wees geduldig. Als het eten niet meteen op tafel komt, kijk dan niet verveeld op je horloge.
  7. Proef van een gerecht voor je peper of zout toevoegt.
  8. Drink niet te veel alcohol. Het is verschrikkelijk om met lallende mensen aan tafel te zitten.
  9. Blijf niet te lang. Een geeuwende gastvrouw? Begrijp de hint...
    Nodig hen zelf ook een keertje uit.
  10. Nodig hen zelf ook een keertje uit.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

Lees alle blogs van Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador