Roze recepten voor het menu van valentijn


Thuis
4/10/2018
Wil je je wederhelft verrassen voor valentijn? Dat kan met deze roze recepten, van het aperitief tot het dessert.

Een volledig roze menu, als dat geen origineel idee is voor een valentijnsetentje in gezinsverband of met je lief. Als je geen babysit voor de kinderen hebt gevonden om het feest van de liefde te vieren, geen paniek: ze zullen hun vingers aflikken met deze roze, totaal excentrieke recepten! En als je een avondje met z'n tweetjes hebt gepland, volg dan deze aanbevelingen om het speciaal en uitbundig te maken.

Recept voor een roze cocktail: de Cosmopolitan

Veel ingrediënten heb je niet nodig voor dit net iets anders roze recept waar ook de kinderen van kunnen nippen:

  • 1 cl citroensap
  • 2 cl cranberrysap
  • 7 cl limonade
  • Aalbessen en andere rode bessen van je keuze

We beginnen dus met ons recept voor een roze cocktail: een alcoholvrije Cosmopolitan met fruit, zodat de kinderen er ook kunnen van drinken! Een roze cocktail, daar zullen ze van achterover vallen! Begin met het maken van amusante ijsblokjes met fruit: om die te maken leg je een aalbes of andere rode bes (framboos, braambes …) in elk vakje van je vorm. Voeg er een beetje citroensap aan toe voor een geleidelijk vrijkomende zure smaak in je glas!

Vul een shaker met 1 cl citroensap, 2 cl cranberrysap en 7 cl limonade. Voor een variant met alcohol voor de ouders, vervang je de limonade door 4 cl wodka en 3 cl triple sec.

Sluit de shaker, shake en giet in een Cosmopolitanglas. Voeg er 1 of 2 ijsblokjes aan toe voor een gegarandeerd verrassingseffect! Over naar het voorgerecht?

Roze voorgerecht: recept voor een mousse van rode biet

Verfrissend, caloriearm en perfect geschikt als entree van een menu voor valentijn: niet te zwaar op de maag is dit roze recept met rode biet. Dit zijn de ingrediënten:

  • 1 gaar gekookte rode biet
  • 1 potje platte kaas
  • 1 eiwit
  • Citroensap
  • Zout en peper
  • Ciderazijn
  • Olijfolie

Begin met het in blokjes snijden van de rode biet en doe ze in de mixer. Voeg er het potje platte kaas aan toe en mix. Voeg er een theelepel citroensap aan toe, een theelepel ciderazijn en een eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

Het recept is nog niet klaar! Klop het eiwit en doe het in een kleine slakom. Voeg er geleidelijk je bereiding met de bieten aan toe en meng door elkaar. Breng indien nodig nogmaals op smaak met zout en peper.

Vul kleine schaaltjes met je roze voorgerecht, doe er plastic film overheen en plaats ze in de ijskast tot je ze wilt opdienen. En nu, over naar het hoofdgerecht?

Recept voor tagliatelle met zalm

Deze oranje tot roze tagliatelle met zalm zijn verrukkelijk, om met genoegen van te smullen! Dit zijn de ingrediënten voor dit nieuwe roze recept:

  • 250 g verse tagliatelle
  • 125 g gerookte zalm
  • Citroensap
  • 200 g halfdikke slagroom
  • Zout en peper
  • Geraspte Parmezaanse kaas of emmentaler

Voor dit roze hoofdgerecht begin je met het opwarmen van de slagroom, waar je de geraspte kaas aan toevoegt: Parmezaanse kaas of emmentaler, naar eigen voorkeur.

Zodra je een homogene mengeling hebt, breng je op smaak met een mespunt zout en een paar draaien van de pepermolen. Giet er een scheut citroensap overheen en houd warm.

Kook de tagliatelle tot ze 'al dente' zijn, giet af en strooi er de schijfjes gerookte zalm met een scheutje citroensap overheen. Voeg ten slotte de kaassaus toe en dien dit roze hoofdgerecht op dat overheerlijk smaakt!

Recept voor een roze dessert: koningentaart met praline

Dit is een typisch Frans dessert dat meestal iedereen plezier doet. Voor de fans van de koningentaart, die er in januari nog niet genoeg van hebben gekregen, is dit een fabuleuze roze versie van dit dessert: een koningentaart met roze pralines! Deze ingrediënten heb je ervoor nodig:

  • 125 g zachte boter
  • 125 g poedersuiker
  • 3 hele eieren en een eigeel
  • 125 g amandelpoeder
  • 10 g bloem
  • Enkele druppels rode kleurstof voor eetwaren
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 100 g roze pralines

Om te beginnen aan dit recept voor een roze dessert, begin je met het mengen van 125 g zachte boter met 125 g poedersuiker in de staafmixer.

Daarna klop je de 3 eieren in hun geheel, die je in twee keer bij je boter- en suikermengsel giet en vermengt. Gebruik daarvoor nog een keer de staafmixer. Zodra het mengsel homogeen is, voeg je er 125 g amandelpoeder en 10 g bloem bij. Opnieuw mengen. Voeg er enkele druppels kleurstof bij tot de garnituur van je koningentaart mooi roze is.

Leg de roze pralines in het midden van een keukenhanddoek en plooi dicht. Vermaal ze met een hamer of een mes met dik lemmet en giet ze daarna bij het mengsel en vermeng.

Het recept voor je dessert is bijna af! Snijd uit elk van je bladerdeegvellen een ronde schijf van ongeveer 25 cm (in sommige winkels vind je uitstekend bladerdeeg). Giet de garnituur uit over het midden van de eerste schijf en spreid uit, maar niet tot aan de rand. Smeer eigeel over de vrijgelaten rand en bedek met het tweede vel bladerdeeg.

Knijp de randen van beide vellen samen om ze aan elkaar te bevestigen, versier je roze dessert met een mes en smeer de rest van het eigeel uit over de bovenkant. Laat 40 minuten bakken op 180 °C in een heteluchtoven (45 tot 50 minuten in een traditionele oven). Klaar! Nu kan je eindelijk voor valentijn je bereide maaltijd in stijl afsluiten met deze heerlijke koningentaart met roze pralines!

Met al dat kokkerellen is het in de keuken een bende geworden met een hoop afwas en rommel en grote kans op enkele vlekken op de vloer. Gelukkig heb je een uitstekend schuurmiddel voor de vloer en kun je de bergen afwas zonder moeite verzetten met maar enkele druppels Dreft.

En jij, wat voorzie jij voor het eten op Valentijnsdag?