Seizoensgroe(n)tjes!

Seizoensgroe(n)tjes!

ZIN IN MEER-experte Evelien schrijft in kapitalen. EN DAT IS NODIG! Want wie zich verlekkert aan Keniaanse boontjes, Argentijnse asperges en Zuid-Afrikaanse kersen, maakt nu eenmaal een kapitale fout. Je kleedt je volgens het seizoen, dus eet je toch ook volgens het seizoen?


De meeste vrouwen krijgen een kleine depressie als de herfst om het hoekje komt piepen. Gedaan met tot 's nachts buiten cocktails drinken. Voorbij zijn de dagen waarop je met de fiets van barbecue naar barbecue trekt. Het vooruitzicht opnieuw sokken te moeten dragen in plaats van lieflijke sandaaltjes, duwt ons nog net niet over de rand van een zenuwinzinking.

Nu ja, om heel eerlijk te zijn, heb ik daar niet zo'n last van. Ik heb niet echt een favoriet seizoen, want elk seizoen is geweldig. Op voorwaarde natuurlijk dat je de juiste outfit draagt (sexy laarzen!), en je je mentaal een beetje aanpast.

Dat geldt zeker voor mijn kookgedrag. Als ik in september door een natgeregend bos loop, weet ik dat de wilde paddenstoelen in aantocht zijn en droom ik van romige risotto's. De aardbeientaartjes maken plaats voor gegrilde vijgen met honing. Grote pompoenen liggen klaar om tot soep te verwerken.

Als je echt zou willen, kun je elke dag van het jaar alles eten wat er bestaat. Argentijnse asperges in november. Keniaanse boontjes in februari. Zuid-Afrikaanse kersen in januari. Maar je voelt al aan je kleine teen dat dat NIET GOED IS VOOR HET MILIEU! Al die ingrediënten moeten namelijk van de andere kant van de wereld overgevlogen worden, en dat voor de foliekes van één of andere pretentieuze hobbykok. Wie echt met liefde kookt, gebruikt zo veel mogelijk streekproducten en weet bijvoorbeeld dat er na 15 juni geen lekkere Vlaamse asperges meer zijn.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Jammer genoeg wordt het steeds onduidelijker welke producten aan welk seizoen gelinkt zijn. Zelf groeide ik op in een huis met een moestuin. Als kleuter hielp ik mee met het doppen van de erwtjes. Ik nam verse rabarber mee naar school (met een potje suiker natuurlijk). In de zomer plukte ik in de serre tomaten en at deze zoals een appel op. Maar wie heeft er nog een moestuin, laat staan een serre? Gelukkig bestaan er websites (bv. www.vlam.be) waarop je kunt checken wanneer welke soorten fruit en groenten gegeten worden.

En je kunt natuurlijk ook altijd op bezoek gaan bij je oma, die je nog iets kan vertellen over warmoes en topinambour.

Maar dat is alweer een ander verhaal.

Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Schoonmaaksystem

Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Swiffer

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina