Seizoensgroe(n)tjes!

Seizoensgroe(n)tjes!

ZIN IN MEER-experte Evelien schrijft in kapitalen. EN DAT IS NODIG! Want wie zich verlekkert aan Keniaanse boontjes, Argentijnse asperges en Zuid-Afrikaanse kersen, maakt nu eenmaal een kapitale fout. Je kleedt je volgens het seizoen, dus eet je toch ook volgens het seizoen?


De meeste vrouwen krijgen een kleine depressie als de herfst om het hoekje komt piepen. Gedaan met tot 's nachts buiten cocktails drinken. Voorbij zijn de dagen waarop je met de fiets van barbecue naar barbecue trekt. Het vooruitzicht opnieuw sokken te moeten dragen in plaats van lieflijke sandaaltjes, duwt ons nog net niet over de rand van een zenuwinzinking.

Nu ja, om heel eerlijk te zijn, heb ik daar niet zo'n last van. Ik heb niet echt een favoriet seizoen, want elk seizoen is geweldig. Op voorwaarde natuurlijk dat je de juiste outfit draagt (sexy laarzen!), en je je mentaal een beetje aanpast.

Dat geldt zeker voor mijn kookgedrag. Als ik in september door een natgeregend bos loop, weet ik dat de wilde paddenstoelen in aantocht zijn en droom ik van romige risotto's. De aardbeientaartjes maken plaats voor gegrilde vijgen met honing. Grote pompoenen liggen klaar om tot soep te verwerken.

Als je echt zou willen, kun je elke dag van het jaar alles eten wat er bestaat. Argentijnse asperges in november. Keniaanse boontjes in februari. Zuid-Afrikaanse kersen in januari. Maar je voelt al aan je kleine teen dat dat NIET GOED IS VOOR HET MILIEU! Al die ingrediënten moeten namelijk van de andere kant van de wereld overgevlogen worden, en dat voor de foliekes van één of andere pretentieuze hobbykok. Wie echt met liefde kookt, gebruikt zo veel mogelijk streekproducten en weet bijvoorbeeld dat er na 15 juni geen lekkere Vlaamse asperges meer zijn.

Jammer genoeg wordt het steeds onduidelijker welke producten aan welk seizoen gelinkt zijn. Zelf groeide ik op in een huis met een moestuin. Als kleuter hielp ik mee met het doppen van de erwtjes. Ik nam verse rabarber mee naar school (met een potje suiker natuurlijk). In de zomer plukte ik in de serre tomaten en at deze zoals een appel op. Maar wie heeft er nog een moestuin, laat staan een serre? Gelukkig bestaan er websites (bv. www.vlam.be) waarop je kunt checken wanneer welke soorten fruit en groenten gegeten worden.

En je kunt natuurlijk ook altijd op bezoek gaan bij je oma, die je nog iets kan vertellen over warmoes en topinambour.

Maar dat is alweer een ander verhaal.

Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

Zo gezond als ’n visje!?

ZIN IN MEER-experte Evelien hult zich in een neopreenpak en neemt een figuurlijke duik tussen de vissen, de vissers en de wetenschappers. Mogen wij eigenlijk nog wel vis eten, vraagt ze zich af wanneer ze boven water komt.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Blozende schatjes

Blozende schatjes

Blozende schatjes

Tomaten liggen het hele jaar in de winkel. Maar nu liggen ze écht te blinken en te blozen in de winkel. Dus verwerkt Zin in meer-experte Evelien die rijpe tomaten gretig in soepen, sauzen, slaatjes en salsa’s. Bij Evelien gaat er van die tomaten geen pitje of velletje verloren...

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow