Carnavalsrecepten uit andere landen


Thuis
4/10/2018
Zin in lekker eten op je volgende carnavalsfeest? Dit zijn enkele buitenlandse recepten voor carnaval die makkelijk te bereiden zijn.

Een carnavalsfeest met je gezin of met vrienden is ook een geschikt moment voor een mooie tafelversiering waar je met des te meer plezier aan eet! Waarom zou je dit jaar niet eens een paar buitenlandse carnavalsrecepten uitproberen, uit landen waar carnaval uitbundig gevierd wordt, zoals in Italië of New Orleans? Ben je trek je carnavalskostuum aan, en ook je schort om een typisch en heerlijk carnavalsgerecht klaar te maken!

Italiaanse gerecht voor carnaval: Fritelle

Voor ons eerste carnavalsrecept bezoeken we Italië, waar we het recept voor Fritelle gaan halen: dat zijn beignets met suiker en rozijnen die worden klaargemaakt voor het carnaval van Venetië, dat in februari plaatsvindt. Fritelle zijn zeer populair en vind je bij zowat elke banketbakker.

INGREDIËNTEN (voor 6 smulpapen)

Bereiding van dit recept voor carnaval: 2 uur in totaal (45 min voor de bereiding, 1 uur laten rusten, 20 min laten bakken)

  • 80 g rozijnen
  • 60 ml grappa (of rum of cognac)
  • 250 ml lauwe melk
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 snufje zout
  • 45 ml zachte boter, gesmolten en afgekoeld
  • 385 g bloem
  • Zonnebloemolie voor het frituren
  • Eventueel:
  • 180 g gekonfijt vruchten zoals appelsien of citroen, in kleine blokjes gesneden
  • 125 g pijnboompitten
  • De geraspte schil van een citroen of een appelsien

Hoe bereid je dit Italiaanse carnavalsrecept?

1. De dag van tevoren: rozijnen en alcohol mengen in een kom en de hele nacht laten weken.
Op de dag zelf: in een kom de lauwe melk mengen met het gist tot het opgelost is. Roer met een houten lepel, voeg de eieren, de suiker, het zout en de gesmolten boter toe en meng alles goed door elkaar.

2. Voeg de bloem toe en klop het mengsel stevig door tot je een vloeiend deeg krijgt. roer er de rozijnen op alcohol aan toe, de gekonfijte vruchten, pijnboompitten en geraspte schil als je besloten hebt die te gebruiken. Kneed het deeg van dit carnavalsrecept 30 minuten lang op een met bloem bestrooide oppervlakte tot er zich luchtbelletjes beginnen te vormen. Leg het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg ongeveer een uur lang in een warm vertrek rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is.

3. Verhit de olie in de friteuse op 190 °C. Giet de suiker uit op een bord. Vorm met behulp van twee eetlepels een klein deegbolletje (het volume van twee eetlepels deeg).

4. Dompel het bolletje ongeveer 2 minuten per kant onder in de hete olie. Laat het uitlekken op absorberend papier en rol de beignet door de suiker. Bak de rest van het deeg op dezelfde manier in de frituur. Dit carnavalsgerecht wordt warm opgediend en gegeten.

Carnavalsgerecht uit New Orleans: King Cake

Voor dit tweede carnavalsrecept, gaan we richting Louisiana in het zuiden van de Verenigde Staten, en meer bepaald naar de stad New Orleans die bekend stat voor haar typisch carnavalsfeest. Je eet er King Cake, een heerlijke brioche met kaneel.

INGREDIËNTEN (voor 6 zoete bekjes)

Bereiding van dit carnavalsrecept: Bereidingstijd: 3,5 uur in totaal (1 uur bereiding, 2 uur laten rusten, 30 minuten bakken)

    • 420 g universele bloem
    • 1 zakje gist
    • 240 ml melk
    • 50 g suiker
    • Een snufje zout
    • 2 eieren
    • 90 g ongezouten, zachte boter, in 12 stukjes gesneden
    • Eventueel:
    • Een klein babypopjes van plastic of email

    Voor de kaneelgarnituur:

          • 120 g bruine suiker
          • ½ theelepel gemalen kaneel
          • 60 g ongezouten, zachte boter

    Voor het glazuur:

          • 200 g poedersuiker
          • 1 eetlepel water
          • ½ theelepel vanille

    Hoe bereid je dit carnavalsrecept uit New Orleans

    1. Meng in een kom 300 g bloem met een vork bij het gist. Warm de melk met de suiker en het zout op in een klein pannetje, op een matig vuur tot de suiker opgelost is en de melk op een temperatuur tussen 30 °C en 50 °C gekomen is. Giet de vloeistof bij de bloem en meng met een lepel of een klopper tot de vloeistof volledig is opgenomen. Voeg er de eieren een voor een aan toe. Blijf doorroeren tot je een plakkerig deeg krijgt.

    2. Meng er vervolgens beetje bij beetje de rest van de bloem doorheen, tot het deeg zacht is (je zou er iets meer of iets minder van nodig kunnen hebben, afhankelijk van de kwaliteit van de bloem). Voeg aan dit mengsel van je carnavalsrecept de zachte boter toe, stukje voor stukje, en meng na elk stukje tot de boter helemaal opgenomen is. Wanneer alle boter verwerkt is, kneed je met de keukenrobot nog 8 minuten op matige snelheid. Als je liever je handen gebruikt, kneed je ongeveer 15 minuten. Het deeg moet zich volledig van de rand van de kom losmaken. Zolang het nog te sterk aan de kom plakt, voeg je nog wat bloem toe.

    3. Als het deeg je te droog lijkt, voeg je er een paar druppels water aan toe die je er goed doorheen mengt. Rol het deeg in een bolletje en plaats dit in een beboterde kom. Dek af met plastic folie en laat een uur in de koelkast staan.

    4. Terwijl het deeg van je carnavalsrecept afkoelt, begin je aan de kaneelgarnituur. Meng in een klein kommetje de bruine suiker en de gemalen kaneel, voeg daarna de boter toe en meng opnieuw.

    5. Rol het afgekoelde deeg uit in een rechthoek van 25 x 50 cm en smeer de garnituur over het midden van het deeg in de lengt uit. Rol het deeg in de lengte dicht en vorm er daarna een ring mee. Druk de randen goed aan zodat ze goed dichtplakken. Leg deze kroon op een beboterde bakvorm. Leg er plastic folie overheen en laat het een uur lang rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. Verwarm de oven inmiddels voor op 170 °C.

    6. Laat de cake 20 tot 35 minuten bakken tot hij goudbruin is. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een bakplaat. Je King Cake moet volledig afgekoeld zijn voor je aan het glaceren begint. Als je er een figuurtje in wilt verstoppen, snijd in de onderkant van het deeg dan een opening waar je het figuurtje in het deeg kunt drukken.

    7. Het glaceren: meng in een klein kommetje de poedersuiker, het water en de vanille tot je een vloeiend mengsel krijgt. Als het te dik is voeg je er een beetje water aan toe; als het te vloeibaar is voeg je er wat poedersuiker aan toe. Bak de kers voor op de taart. Ziezo, je King Cake is klaar voor de kwijlende mondjes die geduldig hebben gewacht tot hij klaar was!

    Carnavalsgerecht uit Rio: bolinhos de chuva

    Dit laatste carnavalsreceptzijn we heel ver gaan zoeken: in Brazilië, en meer bepaald op het bekende carnaval van Rio! Deze Braziliaanse beignets heten ‘bolinhos de chuva' omdat hun vorm aan regendruppels doet denken. Dit carnavalsrecept is niet alleen makkelijk, maar ook snel te bereiden.

    INGREDIËNTEN (voor 6 zoete bekjes)

    Bereiding van ons carnavalsrecept: 45 min in totaal (bereiding: 15 min, baktijd: 30 min)

    240 g bloem 40 g suiker ½ theelepel zout 2 eieren 230 ml karnemelk 1 eetlepel gist (iets meer dan een zakje) 100 g suiker 1 eetlepel kaneel Plantaardige frituurolie

    Hoe bereid je dit carnavalsrecept uit Rio

    Verwarm de plantaardige olie op 180 °C in een friteuse of een pan. Meng in een kleine kom de kaneel met de suiker en zet opzij. Meng de bloem, het zout en 3 eetlepels suiker in een andere kom. Roer er de eieren en de karnemelk met een houten lepel doorheen. De karnemelk moet beetje bij beetje worden toegevoegd, tot de mengeling van dit carnavalsrecept de consistentie van een zeer dik cakedeeg heeft. Roer er het gist doorheen.

    Neem met 2 theelepels een genereuze portie deeg op en laat het zorgvuldig in de hete olie vallen. Gebruik de tweede lepel om het deeg van de eerste lepel te schrapen. Herhaal dit, maar laat de beignets vooral niet te dicht naar elkaar frituren, want dan gaan ze aan elkaar plakken.

    Bak de beignets en draai ze af en toe om tot ze aan alle kanten mooi bruin gebakken zijn, haal ze uit de olie en laat op absorberend papier uitlekken. Als je vlekken hebt gemaakt op je schort of je kleren kun je maar beter een uitstekend wasmiddel hebben! Tot slot rol je deze carnavalsbeignets door de suiker en dien je ze warm op.

    En jij, wat is jouw geheime carnavalsrecept?