De chocoladefontein, een feest


Thuis
8/08/2019
Organiseer je een kinderfeestje, een high tea of een dessertenbuffet? Kies dan eens voor een spectaculaire en verassende chocoladefontein.

Misschien denk je dat een chocoladefontein te veel gedoe is, of dat je op die manier duizenden calorieën binnenkrijgt. Niets is minder waar! Het is perfect voor mensen die niet graag koken, maar wel een hoog wow-effect willen bereiken.

Het principe is eenvoudig. Gesmolten chocolade wordt naar de bovenkant van de chocoladefontein gepompt en stroomt dan over de verschillende verdiepingen weer naar beneden. De gasten beschikken over verschillende dips (fruit, snoep, koekjes) die ze in de stroom chocolade kunnen dompelen.

Een chocoladefontein is verrasssend eenvoudig in het gebruik maar ziet er door de "verdiepingen" altijd feestelijk uit. De toestellen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten: van 40 cm voor tien personen tot wel anderhalve meter hoog voor een feest van meer dan duizend personen. Wie wil, kan ook een chocoladefontein huren.

Voor een mooi vloeibare chocoladestroom in je chocoladefontein, kies je best voor speciale chocoladepellets (stukjes chocolade in de vorm van muntjes). Ze bevatten veel cacaoboter en smelten daardoor heel makkelijk. Uiteraard heb je de keuze tussen witte, pure of melkchocolade. Gewone chocolade kan niet goed omhoog gepompt worden in de chocoladefontein en wordt te snel hard.

Mogelijke dips voor je chocoladefontein zijn stukjes fruit, marshmallows, lange vingers, meringues, stukjes nougat, cigarettes russes of marsepein.

Ben je bang voor de weegschaal? Zet dan vooral veel fruit op het menu! Maak bijvoorbeeld spiesjes met aardbeien, druiven, plakjes kiwi, schijfjes banaan en ananas. Maar ook exotisch fruit als mango en physaliskersen zijn een lekkere aanvulling voor je chocoladefontein.

Voor een extra feestelijke afwerking, kun je bij de chocoladefontein nog wat potjes zetten met verkruimelde speculoos, praliné, anijspoeder of hagelslag.

Zo blijft het netjes bij de chocoladefontein
Fruit heeft de neiging snel te verkleuren. Aangezien het de bedoeling is dat je gasten rustig kunnen genieten van de chocoladefontein, bestrijk je stukjes appel, peer en banaan best met een paar druppels citroensap. Zo blijven ze langer wit. Belangrijk is ook het gebruiksgemak. Snij fruit in hapklare stukken en verwijder pitten, schillen en steeltjes. Schik de dips op mooie schaaltjes rond de chocoladefontein en voorzie voldoende prikkers. Leg geen vochtige ingrediënten (zoals ananas) bij droge ingrediënten (zoals koekjes). Waarschijnlijk krijgen je gasten na verloop van tijd chocoladevingers, voorzie dus voldoende servietten en eventueel ook vochtige vingerdoekjes.