Drie generaties gehaktballetjes


Thuis
28/12/2023
Sommige recepten worden van moeder op dochter doorgegeven, maar je kunt er ook gewoon je eigen draai aan geven, toch?

Studentikoze partyballetjes van de dochter

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
1 kilo lamsgehakt - 1 eetlepel kaneelpoeder - peper - zout - 1 eetlepel korianderpoeder – 1 eetlepel komijnpoeder - een bosje fijngesneden koriander - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - olijfolie - een potje kerstomaten

Bereiding

  1. Meng het gehakt met alle specerijen en kruiden.
  2. Rol er balletjes van en bak deze mooi goudbruin in olijfolie.
  3. Rijg aan spiesjes en werk telkens af met een kerstomaatje.

Mama’s gezonde salade met kippenballetjes en Griekse dressing

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
1 kilo kippengehakt - peper - zout - 1 eetlepel oregano - 1 teentje fijngesneden knoflook - olijfolie - 1 krop Romeinse sla - een potje olijven - een potje gegrilde paprika’s - 1 komkommer - een bosje muntblaadjes - Voor de Griekse dressing: 2 dl Griekse yoghurt - een scheutje olijfolie - het sap van 1/2 citroen - peper - zout - 1 teentje fijngesneden knoflook - een bosje koriander

Bereiding

  1. Meng het kippengehakt met peper, zout, oregano en knoflook.
  2. Rol er balletjes van en bak deze mooi goudbruin in olijfolie.
  3. Snij de Romeinse salade in reepjes en verdeel over een schaal. Schik hierover de balletjes, olijven, stukjes komkommer, paprika en munt.
  4. Meng alle ingrediënten voor de dressing en geef ze bij de salade.

TIP: Verwerk wat harissa in de balletjes voor extra pit.

Oma’s gehaktballen met kruidige mosterddip

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
1 ui, fijngesneden - enkele klontjes boter - 1 kilo gehakt (half om half) - peper - zout - 2 sneetjes oudbakken witbrood - een glas melk - 1 ei -
Voor de kruidige mosterddip: 5 eetlepels mayonaise - 2 eetlepels mosterd - 1 eetlepel citroensap - een bosje bieslook, fijngesneden

Bereiding

  1. Fruit de ui glazig in boter en laat afkoelen.
  2. Meng met het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Laat het witbrood even weken in de melk en knijp het dan goed uit. Voeg samen met het ei toe aan het gehakt.
  4. Meng alles goed en rol dan kleine balletjes. Bak deze mooi goudbruin in boter.
  5. Meng alle ingrediënten voor de dip en serveer deze bij de balletjes.

TIP: Serveer met aardappelpuree of -gratin.