Drie generaties gehaktballetjes
Studentikoze partyballetjes van de dochter
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
1 kilo lamsgehakt - 1 eetlepel kaneelpoeder - peper - zout - 1 eetlepel korianderpoeder – 1 eetlepel komijnpoeder - een bosje fijngesneden koriander - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - olijfolie - een potje kerstomaten
Bereiding
- Meng het gehakt met alle specerijen en kruiden.
- Rol er balletjes van en bak deze mooi goudbruin in olijfolie.
- Rijg aan spiesjes en werk telkens af met een kerstomaatje.
Mama’s gezonde salade met kippenballetjes en Griekse dressing
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
1 kilo kippengehakt - peper - zout - 1 eetlepel oregano - 1 teentje fijngesneden knoflook - olijfolie - 1 krop Romeinse sla - een potje olijven - een potje gegrilde paprika’s - 1 komkommer - een bosje muntblaadjes - Voor de Griekse dressing: 2 dl Griekse yoghurt - een scheutje olijfolie - het sap van 1/2 citroen - peper - zout - 1 teentje fijngesneden knoflook - een bosje koriander
Bereiding
- Meng het kippengehakt met peper, zout, oregano en knoflook.
- Rol er balletjes van en bak deze mooi goudbruin in olijfolie.
- Snij de Romeinse salade in reepjes en verdeel over een schaal. Schik hierover de balletjes, olijven, stukjes komkommer, paprika en munt.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en geef ze bij de salade.
TIP: Verwerk wat harissa in de balletjes voor extra pit.
Oma’s gehaktballen met kruidige mosterddip
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
1 ui, fijngesneden - enkele klontjes boter - 1 kilo gehakt (half om half) - peper - zout - 2 sneetjes oudbakken witbrood - een glas melk - 1 ei -
Voor de kruidige mosterddip: 5 eetlepels mayonaise - 2 eetlepels mosterd - 1 eetlepel citroensap - een bosje bieslook, fijngesneden
Bereiding
- Fruit de ui glazig in boter en laat afkoelen.
- Meng met het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat het witbrood even weken in de melk en knijp het dan goed uit. Voeg samen met het ei toe aan het gehakt.
- Meng alles goed en rol dan kleine balletjes. Bak deze mooi goudbruin in boter.
- Meng alle ingrediënten voor de dip en serveer deze bij de balletjes.
TIP: Serveer met aardappelpuree of -gratin.