Het ei, het supervoedsel met duizend recepten!
Veelzijdig, smakelijk en voedzaam, eieren hebben alles om te plezieren. Omdat ze rijk zijn aan hoogwaardige eiwitten, vitaminen (A, D, E), mineralen (fosfor, zink, selenium) en essentiële vetzuren (omega-3, omega-6), geven ze onze energie een boost, versterken ze onze spieren en bevorderen ze een langdurig gevoel van verzadiging.
Of je nu op zoek bent naar een vullend ontbijt, een evenwichtige lunch of een heerlijke diner, eieren passen zich aan aan al je wensen. Ontdek 5 eenvoudige en heerlijke recepten om van hun voordelen te genieten.
1. Avocado toast met een zachtgekookt eitje
Avocado en ei combineren betekent de goede vetten en eiwitten samenbrengen voor een uitgebalanceerde en vullende maaltijd. Voor een onweerstaanbare toast, rooster je het sneetje brood totdat het mooi goudbruin is. Prak de avocado met een vork, voeg het citroensap, zout en peper toe. Maak het ei pocheer: breng een pan water aan de kook, voeg een lepel azijn toe, breek het ei in een kom en giet het voorzichtig in het water. Laat het 3 minuten koken en haal het daarna uit het water. Smeer de gegrilde toast in met avocado, leg het gepocheerde ei erop, strooi er wat sesamzaadjes en chilipoeder over… en smullen maar!
Ingrediënten (voor 1 persoon):
- 1 sneetje volkorenbrood
- ½ rijpe avocado
- 1 ei
- 1 theelepel citroensap
- 1 snufje zout en peper
- ½ theelepel sesamzaad
- 1 snufje chilipoeder
2. Frittata met groenten
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 6 eieren
- 10 cl melk
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 handvol verse spinazie
- 50 g geraspte kaas
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout, peper
3. Snelle ramen met gemarineerd ei
Zin in een exotisch gerecht? Voor een smaakvolle en troostrijke ramen, kook je de eieren 6 minuten in kokend water, dompel ze daarna in ijswater. Pel de eieren en laat ze minstens 1 uur marineren in een mengsel van sojasaus, mirin en knoflook. Verwarm de bouillon en voeg de champignons en de kip toe. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet ze af. Serveer de noedels in een kom, giet de hete bouillon erover, voeg het gemarineerde ei, doormidden gesneden, toe en bestrooi met lente-ui en koriander.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 eieren
- 2 zakjes instantnoedels
- 500 ml groentebouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel mirin (of rijstazijn)
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 lente-ui, fijngesneden
- 1 handvol champignons, gesneden
- 100 g gescheurde kip (optioneel)
- Verse koriander
4. Japans omelet (tamagoyaki)
Verander het klassieke omelet met deze tamagoyaki versie! Klop de eieren met sojasaus en suiker en verwarm een pan met een klein beetje olie op middelhoog vuur. Giet een dunne laag van het eimengsel in de pan en laat het bijna stollen. Rol de omelet voorzichtig op met een spatel en duw het naar één kant van de pan. Giet opnieuw een dunne laag eimengsel in de pan, til de opgerolde omelet een beetje op zodat het verse ei eronder kan stromen, en laat het opnieuw bakken. Rol weer op en herhaal totdat het mengsel op is. Snijd in plakjes en serveer warm of koud, met rijst en een frisse salade.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 4 eieren
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel plantaardige olie
5. Ultra luchtige pannenkoeken
Zin in een heerlijk ontbijt? Voor luchtige pannenkoeken, scheid je de eiwitten van de eidooiers. Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout. Voeg de eidooiers, melk en olie toe en meng tot je een glad beslag krijgt. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag voor een luchtige textuur. Verhit een licht ingevette pan en giet er een kleine lepel beslag in. Bak 2 minuten aan beide kanten. Serveer met honing, vers fruit of gesmolten chocolade.
Ingrediënten (voor 8 pannenkoeken):
- 2 eieren
- 150 g bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 eetlepel suiker
- 20 cl melk
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 snufje zout