Bij het naderen van de zomer kun je eindelijk iets anders klaarmaken dan warme gerechten, zoals dit frambozenijs dat je de ogen uitsteekt, of lekkere salades. Panzanella is de naam van een salade die in België niet erg bekend is, maar dat is echt jammer, want deze Italiaanse salade is om je vingers van af te likken en het ideale bijgerecht bij een garnalenspies met limoen. Lees snel voor het recept van deze heerlijke salade.
Dit recept voor een panzanella salade is voorzien voor 6 tot 8 personen. Voor deze salade op basis van typisch Italiaanse oud brood, de panzanella (of ‘pansanella') moet je dus goed opletten wat voor brood je gebruikt. Kies eerder boerenbrood, het liefst met zuurdesem en niet al te zout.
1. Warm de oven voor op 150 °C. Verdeel de stukken broodkorst voor je panzanella salade op een bakplaat en bak ze tot ze een stevige consistentie hebben (ongeveer 15 minuten).
2. Snijd een teentje knoflook doormidden en verwijder de pel. Wrijf de binnenkant van de slakom waarin je de panzanella salade wilt serveren met de knoflook in. Gooi deze teen knoflook weg. Meng de olijfolie met de azijn in de slakom. Het geeft niet als je vetvlekken op je kleren hebt gemaakt, want daar heb je een goed wasmiddel voor.
3. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan het mengsel in je slakom en meng alles nog eens goed door om aan het eind op smaak te brengen met zout en peper.
En wat zijn jouw recepten voor heerlijk zomerse salades?