Lekkers voor in de diepvries

lekkers-voor-in-de-diepvries
0
Een diepvries is superhandig … als je hem slim en correct gebruikt. Zin in meer-experte Evelien zet je op weg naar een fikse tijdsbesparing met vier bewaargerechtjes voor in je diepvries.

We gaan uit van grote aantallen. Zo kun je heel wat porties bewaren in je diepvries.

Viskroketjes

voor ± 24 stuks

  • 1 kilo witte vis
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 dl melk
  • 400 g aardappels, in blokjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • een bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • een bosje bieslook, fijngesneden
  • een ei
  • bloem
  • een bord broodkruim
  • peper en zout

Aan de slag

Snij de vis in stukken en doe ze met de laurierblaadjes, de melk en een glaasje water in een pan. Breng aan de kook en laat nog 10 minuten trekken van het vuur. Schep de vis uit de pan in een schaal.
Kook de aardappelen gaar en giet af. Prak ze met een vork. Meng met de citroen, de peterselie, de bieslook, peper en zout.
Prak de vis door de puree. Laat goed afkoelen en vorm kleine hamburgers. Haal deze door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het broodkruim.

Hoe invriezen en ontdooien?

Leg de kroketjes naast elkaar op een schaal en laat invriezen. Verdeel ze daarna per 4 in plastic zakjes en bewaar in de diepvries.
Om de viskroketjes later klaar te maken, moet je ze eerst ontdooien en dan goudbruin frituren.

Lekkers voor in de diepvries

Kippenbouillon

Voor ± 3 liter

  • 1 hoevekip
  • 5 wortels, in stukken
  • 6 stengels selder, in stukken
  • 4 stengels wit van prei, in stukken
  • 2 uien, grofgesneden
  • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels
  • zout
  • 2 eetlepels zwarte peperbolletjes
  • 1 gedroogd chilipepertje

Aan de slag

Doe de hoevekip in een soepketel. Voeg de groenten en kruiden toe en overgiet met 3,5 liter water. Breng aan de kook en laat minstens 1,5 uur pruttelen. Verwijder af en toe het schuim met een lepel. Haal de kip uit de soepketel en hou ze apart (deze kan je verwerken in vol-au-vent of een stoofpotje). Giet de bouillon door een zeef. Vang op en laat afkoelen. Verwijder het vet.

Hoe invriezen en ontdooien?

Verdeel de bouillon in porties van 0,5 liter en zet in de diepvries. Je kan de bouillon gebruiken als basis voor soepen, sauzen of voor risotto.

Lekkers voor in de diepvries

Tomatenlasagne met serranoham

Voor 8 ovenschaaltjes

  • 2 uien, fijngesneden
  • olijfolie
  • een glas witte wijn
  • 200 g halfgedroogde tomaten, fijngesneden
  • 2 liter tomatenpassata
  • oregano
  • peper en zout
  • een bosje basilicum
  • 24 lasagneblaadjes
  • 400 g serranoham
  • 100 g pesto
  • 500 g mozzarella

Aan de slag

Fruit de uien in olijfolie. Overgiet met de wijn en laat deze bijna volledig weg koken. Voeg de zongedroogde tomaten en de passata toe. Breng op smaak met oregano, peper en zout.
Laat 30 minuten pruttelen en voeg dan de fijngesneden basilicum toe. Maak drie laagjes met lasagnebladen, tomatensaus en serranoham. Werk af met pesto en mozzarella.

Hoe invriezen en ontdooien?

Verpak de porties in plasticfolie en zet in de diepvries.
Als je ze wil bereiden, zet ze dan zonder te ontdooien in de oven. Laat ± 1 uur garen in een op 180°C voorverwarmde oven.

Kip met currysaus

Voor 12 porties

  • ± 2 kilo kipfilet
  • arachideolie
  • 5 sjalotten, fijngesneden
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 2 granny smiths, fijngesneden
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 5 dl kokosmelk
  • 5 dl kippenbouillon
  • zout

Aan de slag

Snij de kipfilets in stukken. Bak goudbruin in olie en voeg de sjalotten toe. Voeg het kerriepoeder, de appels en de knoflook toe. Roer goed en overgiet met de kokosmelk en de kippenbouillon. Laat 15 minuten pruttelen.

Hoe invriezen en ontdooien?

Verdeel over 12 diepvrieszakjes en bewaar in de diepvries.

Hoe gebruiken?

Serveer bij het opdienen met tropisch fruit en rijst.

Lekkers voor in de diepvries

0

Je reactie toevoegen

Misschien iets voor jou: