Maïskolven Californië style


Thuis
11/12/2018
Maïs is niet alleen uitstekend kippenvoer. Enkele korreltjes maïs geven kleur aan een saai slaatje. En bij de barbecue zou geroosterde maïs op Californische wijze niet mogen ontbreken. Een kolfje naar je hand!

Maïskolven Californië style

Ingrediënten

  • Maïs: 4 grote kolven met schutblad
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • zout
  • versgemalen peper
  • barbecue

Bereiding
Bind de kolven maïs met de schutbladeren nog rond dicht met een stukje touw. Laat ze ca 1 ½ uur in een emmer met koud water onder staan. Steek de barbecue aan. Haal de maïs uit het water en laat goed uitlekken. Leg de kolven maïs mét schutbladeren ca 30 minuten op de barbecue, de maïs wordt zo in z'n eigen jasje gaar gestoomd. Verwijder voor het serveren de schutbladeren en het stronkje. Rol de maïs door de boter en bestrooi de kolven met zout en peper. Serveer ze met servetten of maïskolfvorkjes. Geef er geroosterd vlees of kip bij, bijvoorbeeld geroosterde kippenboutjes. Bij de traditioneel Amerikaanse bereidingswijze van maïskolven worden de schutbladeren wel verwijderd. Kook de maïskolven in kokend water met zout en 1 el suiker in ca 12 minuten gaar. Of stoom de maïs in het mandje van een stoompan boven een laagje kokend water in ca 10 minuten gaar.

Lekkere bijgerechtjes hierbij zijn:

  • Potato fritters (gefrituurde aardappelschilletjes): boen de aardappelen schoon en haal er met een dunschiller lange dunne slierten schil af. Frituur de schillen kort in heet frituurvet tot ze mooi krokant zijn.
  • Kruidenboter: meng 150 gr zachte boter met zout, peper, 1 geperst teentje knoflook, 1 el fijngesneden bieslook, 2 el fijngesneden peter-selie, 1 fijngeprakte hardgekookte eidooier en 25 gr geraspte Parmezaanse kaas.
  • Yoghurtdip: roer in een kom 1 potje Bulgaarse yoghurt (125 ml), 1 el limoensap (bijv. Sicilia), ½ in ringetjes gesneden groene peper en 2 el korianderblaadjes tot een sausje. Breng het pittig op smaak met Worcestershiresaus (Lea en Perrins).