BBQ kerstkalkoen

BBQ kerstkalkoen

Dit jaar geven we de traditionele kalkoen een rokerige barbecue smaak. Met de restjes kan je op tweede Kerstdag overigens heerlijke sandwiches maken.


Ingrediënten (voor 8 personen)

 • 500 g zachte boter
 • bosje verse tijm, rozemarijn, salie en peterselie, fijngehakt
 • 250 g spek, fijngesneden
 • sap en schil van 2 citroenen
 • 1 kalkoen van ± 2,5 kg
 • 3 hele citroenen, gehalveerd
 • 6 rode uien, in vieren gesneden
 • 4 bollen look, in de breedte gehalveerd
 • 500 ml kippenbouillon

Bereiding

 1. Doe de boter, kruiden, look, spek, het sap en schil van de citroen in een keukenmachine. Mix tot een grof mengsel.


 2. Werk de huid van de borst van de kalkoen los met de toppen van je vingers. Stop de helft van het botermengsel onder de huid en verdeel gelijkmatig. Plaats de citroenhelften in het karkas van de kalkoen en bind de poten samen met een touwtje.


 3. Plaats de kalkoen in een braadslee die op de barbecue past (eentje met deksel) en verdeel de rest van het botermengsel over de kalkoen. Leg de rode uien en gehalveerde bollen look in de braadslee. Zet de kalkoen op de barbecue, sluit het deksel en laat langzaam 3 uur roosteren.


 4. Open elk uur even het deksel en lepel de jus over de kalkoen. Maak wat extra houtskool klaar op een aparte barbecue, zodat je elk uur weer warme houtskool kunt toevoegen.


 5. Om te zien of je kalkoen gaar is, steek je een mes in het dikste stuk rond de dijen. Laat het mes 15 seconden in de kalkoen zitten. Als het mes erg heet wordt en het sap uit het vlees loopt, is de kalkoen gaar.


 6. Haal de kalkoen uit de braadslee en leg ze op een serveerschaal. Schep de groenten en de jus erbij.


  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

100% georganiseerd

100% georganiseerd

100% georganiseerd

Nu is die mooie zomer wel echt voorbij. School en werk zijn weer herbegonnen. Dus het is opnieuw alle hens aan dek. Mét de bijbehorende korte dagen en lange to-dolijstjes. Stress? Adem rustig in en lees verder.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...