Gestoofde artisjokken met aïoli

Gestoofde artisjokken met aïoli

Gestoofde artisjokken met aïoli


Ingrediënten (voor 7 personen)

  • 2 kleine gepelde knoflookteentjes
  • 1 ei
  • 1/2 koffielepel zout
  • 250 ml olijfolie
  • 2 citroenen
  • 4 à 5 artisjokken
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grofgesneden
  • 2 à 3 gepelde knoflookteentjes
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 2 à 4 kruidnagels
  • 1 koffielepel zout
  • 6 eieren
  • ± 250 ml extra vergine olijfolie
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in de maatbeker van de Braun Multiquick. Zet de handmixer er verticaal in en mix op de hoogste snelheid tot het mengsel begint te binden.


  2. Beweeg de mixer dan op en neer en blijf mixen tot de aïoli klaar is.


  3. Pers 1 citroen en giet het sap in een ondiepe schaal met koud water.


  4. Halveer de tweede citroen.


  5. Pluk met je vingers de buitenste harde bladeren van de artisjokken en gooi ze weg. Doe dit tot de zachte, geelgekleurde blaadjes tevoorschijn komen.


  6. Snij met een scherp mes het harde bovendeel horizontaal van de artisjokken zodat er nog 5 à 6 cm van elke artisjok overblijft. Knip de blaadjes een beetje bij en pluk de draadjes van de bodem.


  7. Halveer de artisjokken verticaal en wrijf de helften in met citroen om verkleuren te voorkomen.


  8. Snij de artisjokhelften in kwartjes en leg ze in het citroenwater. Giet het water weg wanneer alle artisjokken voorbereid zijn.


  9. Verwarm de olijfolie op een zacht vuurtje en voeg de uien, look, laurierblaadjes, kruidnagels, peperkorrels en zout toe.


  10. Doe de artisjokken erbij en laat alles 20 minuten zachtjes stoven, terwijl je af en toe roert. Zet geen deksel op de pan, dan kan het water verdampen en hou je een gebonden jus en zachte artisjokken over.


  11. Kook de eieren in 10 minuten hard en prak het wit en de dooiers apart fijn.


  12. Breng de artisjokken op smaak en schik ze op een schotel.


  13. Laat ze afkoelen en overgiet ze dan met het stoofvocht en de 250 ml olijfolie.


  14. Serveer de artisjokken op kamertemperatuur, bestrooid met de eierkruimels en met een kommetje aïoli erbij.


  15. Tips: Aïoli smaakt beter als je de saus een paar uur van tevoren klaarmaakt. In plaats van verse, kan je ook artisjokharten uit blik gebruiken. Laat die maar een paar minuten meestoven met de uitjes en kruiden.


  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Lorenzia

Lorenzia

gemeld

Wij maken tomatensaus: - Olie warm laten worden vervolgens fijngesneden ajuin met fijngesneden verse look toevoegen en nadien het gehakt (500g). Dan doe je er een liter tomatensaus bij ,je laat de tomantensaus doorkoken met water en kruiden: zwarte peper,zout,oregano,peterselie, een beetje suiker om het zuur uit de tomatensaus te krijgen,mss beetje water bij),dan doe je de gesneden artisjok erin en laat het doorkoken tot klaar is,het hart van de artisjok laat ik in de saus,blaadjes eruit nadien

  • melden
Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...