Houtblok voor het kerstvuur

Houtblok voor het kerstvuur

Chocoladestronk met kastanjes en kersen


Ingrediënten (voor 8 personen)

 • Voor de biscuit :
  - 5 eieren
  - 110 g suiker
  - 60 g bloem
  - 60 g amandelpoeder
 • Voor de crème :
  - 2 eidooiers
  - 200 g kastanjepasta
  - 18 cl melk
  - 40 g suiker
  - 2 soeplepels Armagnac
  - 8 g maïszetmeel
  - 40 g boter
 • Voor de vulling :
  - 200 g kastanjepasta
  - 2 soeplepels Armagnac
 • Voor de chantilly :
  - 15 cl room
  - 50 g kastanjepasta
  - 60 g Mascarpone
 • Voor de garnituur :
  - 100 g kersenconfituur
  - 50 g stukjes gekonfijte kastanjes (marrons glacés)
  - 1/2 citroen
  - 50 g suiker
  - 2 soeplepels Armagnac
  - 1 vanillestokje
 • Voor de afwerking :
  - 50 g ongezoete cacaopoeder
  - 100 g pure chocolade
  - 4 gekonfijte kersen

Bereiding

 1. De biscuit : verwarm de oven voor op 180°C . Scheid eiwit en eigeel van 4 eieren. Meng 1 volledig ei met de 4 eigelen en de amandelpoeder. Klop de 4 eiwitten stijf met de suiker. Roer het stijfgeklopte eiwit in 2 keer bij het eigeel, roer er voorzichtig de bloem door met een spatel. Spreid het deeg op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de biscuit uit de oven, draai hem om op een vochtige doek en laat afkoelen.


 2. De crème : verwarm de melk met de kastanjepasta. Meng de eigelen met het maïszetmeel en de suiker. Voeg de melk toe onder voortdurend roeren en giet alles in een pan. Laat het geheel onder voortdurend roeren indikken op een zacht vuurtje. Voeg de Armagnac toe en tenslotte de boter.
  Dek de crème rechtstreeks en luchtdicht af met vershoudfolie en zet gedurende 1 uur op een koele plaats.


 3. De vulling : meng de kastanjepasta met 2 soeplepels Armagnac. Doe het mengsel in een spuitzak.


 4. De chantilly : meng de room, de Mascarpone en de kastanjepasta. Zet 2 uur in de ijskast, en klop het geheel op met een klopmixer.


 5. De garnituur : meng de confituur en een paar druppels citroensap. Breng 15 cl water aan de kook met de suiker en de vanillezaadjes. Haal van het vuur en parfumeer de siroop met de Armagnac. Laat afkoelen.


 6. De montage : maak de biscuit los van het papier, besprenkel met de siroop. Bedek de hele oppervlakte met de crème. Spuit de kastanjevulling op de op te rollen rand van de biscuit en smeer daarnaast over de hele lengte van de vulling de confituur. Verdeel daarop de stukjes gekonfijte kastanjes. Rol de stronk op te beginnen an de kant van de vulling. Bewaar koel gedurende minstens 2 uur.


 7. De afwerking : bedek de stronk met de chantilly. Bestrooi royaal met cacaopoeder, werk af met de gekonfijte kersen en fijn chocoladeschaafsel dat u bekomt met behulp van een dunschiller. Bewaar de stronk in de ijskast tot ze wordt opgediend.


  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Donderdag veggie-dag? Geen idee hoe je lekkere vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dankzij deze beginnerstips leer je heerlijke maaltijden boordenvol groenten op tafel toveren.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Boleten, morieljes, eekhoorntjesbrood... Spring deze herfst kwistig om met champignons. Heerlijk bij een gebraad, een stoofpotje of een omelet. Behandel de champignons wel met respect.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.