koffie mousse

koffie-mousse

koffie mousse


Ingrediënten (voor 4 personen)

 • koffiemousse
 • 3 eieren, 90 g suiker, 15cl koffie, 15cl room. 2 blaadjes gelatine
 • vanilleroom: 30cl room, 60g suiker,
 • 1 vanillestokje, 10 gemalen koffie

Bereiding

 1. Week de gelatine enkele minuten in een kom met water tot de blaadjes zacht worden. Let erop dat de blaadjes gelatine helemaal ondergedompeld zijn.


 2. Scheid de dooiers en de eiwitten.Klop in een mengkom de suiker en de eigelen wit tot een ‘ruban’, zo’n bleke egale massa. Hiervoor kan je een keukenrobot of een handmixer gebruiken.


 3. Neem de gelatine blaadjes uit het water, knijp ze uit en doe ze in een kop hete koffie. Roer tot de gelatine opgelost is. Laat de koffie nadien lauw worden.


 4. Klop de eiwitten stijf met een propere klopper in een vetvrije pot. Je kunt de klopper en de pot eventueel inwrijven met enkele druppels citroensap. Dit fixeert het eiwit waardoor het nog beter opklopt.


 5. Meng de lauwe koffie (waarin de gelatine is opgelost) onder de ruban. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten onder het koffiemengsel. Maak grote bewegingen zodat je er zuurstof onder mengt en het geheel mooi luchtig wordt. Spatel er vervolgens de rest van de opgeklopte eiwitten onder. Doe het voorzichtig en neem er de tijd voor, zodat je een luchtige en egaal gemengde mousse krijgt.


 6. Klop de room half op. Dit duurt ongeveer ongeveer 2 minuten. Spatel de room, die nu ongeveer de dikte van yoghurt heeft, onder het mengsel. Vul een typisch glas voor ‘caffé macchiato’ voor ¾ met de koffiemousse. Laat de mousse minstens 2 uur opstijven in de koelkast. (Het mag ook gerust een heel stuk langer.)


 7. vanilleroom: Bereid de vanilleroom wanneer de mousse opgesteven is. Snijd een vanillestokje overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de suiker bij de room.


 8. Klop het mengsel tot een smeuïge slagroom. (niet te stijf) Lepel de slagroom op de opgesteven koffiemousse tot het glas vol is. Zo krijg je een mooi, wit slagroomrandje en lijkt het dessert sprekend op een glas koffie verkeerd. Werk elk glas af met af met een snuifje gemalen koffie en een chocolade koffieboon.


  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Nelke

Nelke

gemeld

Hallo, er staat '10 gemalen koffie' in het recept. Wat wordt daarmee bedoeld?

 • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Heerlijke appeltaart

Heerlijke appeltaart

Heerlijke appeltaart

Appeltaart: het is een rasechte klassieker, maar Zin in meer brengt je het recept voor een heerlijke appeltaart voor het hele gezin.

chocoladegebak

chocoladegebak

chocoladegebak

chocoladegebak

Geschreven door domino80 een lid van Zin in meer,20 december 2013

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Chocolade & co voor je huid

Chocolade & co voor je huid

Chocolade & co voor je huid

Chocolade. Koffie. Suiker. Zout. Noten. Goed voor je of niet? Meestal lees je dat het geen kwaad kan als je het met mate gebruikt. Fout. Laat je volledig gaan en dompel je hele lichaam er in onder.

pompoentaart

pompoentaart

pompoentaart

pompoentaart

Geschreven door nitje een lid van Zin in meer,17 december 2013