Zes succesrecepten voor een supergeslaagde zondagbrunch
Zelfgemaakte confituur
Ingrediënten voor enkele potjes:
- 1 kg rode vruchten (aardbeien, kersen, frambozen...)
- 1 kg geleisuiker
Zo maak je het:
- Was het fruit en verwijder steeltjes en pitten.
- Meng met de suiker en zet op een niet te hoog vuur. Breek het fruit met een houten lepel.
- De suiker zal karamelliseren. Blijf goed roeren.
- Als al het schuim verdwenen is, is de confituur klaar. Giet in glazen potjes, doe er een goed sluitend deksel op en zet ze omgekeerd weg.
Tip: je kunt ook confituur maken met veel minder suiker, helemaal naar eigen smaak. Hij is dan maximum drie weken houdbaar in de koelkast. Je kunt hem dus enkele dagen of weken voor je brunch maken.
Hartige pannenkoekjes met asperges en avocado
Ingrediënten voor 4:
- 1 bussel groene asperges
- zout
- 1 avocado
- sap van ½ citroen
- 200 g bloem
- 3 eieren
- 3 dl melk
- 1 eetlepel olijfolie
- boter
- bieslook
Zo maak je het:
- Verwijder de harde onderkant van de groene asperges (ze breken vanzelf op de scheiding tussen hard en zacht). Kook ze beetgaar in zout water en spoel meteen na onder koud water.
- Schil de avocado en verwijder de pit. Snij in plakjes en besprenkel met citroensap.
- Meng de bloem met de eieren en de melk. Voeg zout toe en een scheutje olijfolie. Bak kleine pannenkoekjes in boter.
- Leg op elke pannenkoek enkele asperges en plakjes avocado. Rol op en bind vast met sprietjes bieslook.
Tip: maak je brunch extra feestelijk. Serveer dit gerecht met saffraanmayonaise: meng enkele eetlepels mayonaise met een potje saffraan en een geperst half teentje knoflook.
Muesli met kwark en fruitcompote
Ingrediënten voor 4:
- 4 handjes muesli
- 250 g kwark
- 2 appels
- 2 kiwi's
- eventueel wat honing
Zo maak je het:
- Verdeel de muesli over 4 potjes. Schep er telkens wat van de kwark bovenop.
- Schil de appels en de kiwi's en snij in kleine stukjes.
- Breng het fruit aan de kook. Voeg eventueel wat honing toe. Blijf roeren tot je moes hebt.
- Laat afkoelen en verdeel over de kwark.
Tip: het kan sneller. Je kunt voor je brunch ook appel- of abrikozenmoes uit een potje gebruiken.
Mini-quiche met spinazie en spekjes
Ingrediënten voor 4:
- 1 vel bladerdeeg
- 200 g verse of diepgevroren spinazieblaadjes
- olijfolie
- 200 g spekblokjes
- 2 dl room
- 4 eieren
- 4 handjes geraspte kaas
- peper
- zout
- nootmuskaat
- boter
Zo maak je het:
- Bekleed 4 beboterde mini-taartvormpjes met bladerdeeg.
- Wok de spinazie kort in een beetje olijfolie en laat goed uitlekken in een vergiet. Druk het overtollige vocht eruit en snij fijn.
- Bak de spekblokjes krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Klop room en eieren op in een kom, voeg kaas, peper, zout en nootmuskaat toe.
- Verdeel de spinazie en spekblokjes over de vier taartjes en giet er het eiermengsel over. Zet ongeveer 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Tip: ook lekker op een brunch: quiche met paprika, courgette, broccoli, prei, artisjok, champignons. Combineer met zalm, gerookte heilbot, ham of quorn.
Erwten-muntsoepje met toast
Ingrediënten voor 4:
- 1 ui, fijngesneden
- 1 preiwit in ringen
- boter
- 400 g diepvrieserwten
- 1 l kippenbouillon
- peper
- zout
- 1 bosje munt, fijngesneden
- 1,5 dl licht opgeklopte room
- dunne sneetjes toast
Zo maak je het:
- Fruit de ui en preiringen in boter. Giet er de kippenbouillon over en laat 15 minuten pruttelen.
- Voeg de diepvrieserwten toe en laat nog 5 minuten koken.
- Mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout. Voeg de munt toe.
- Serveer de soep met de room en de toast.
Tip: deze soep kun je zowel warm als koud serveren tijdens je brunch.
Hartige smoothie van komkommer en radijs
Ingrediënten voor 4:
- 2 komkommers
- 2 bosjes radijzen
- zout
- bieslook
Zo maak je het:
- Schil de komkommers, halveer ze in de lengte, verwijder de zaadjes. Was de radijzen, verwijder de steeltjes.
- Haal de komkommers en radijzen door de sapcentrifuge en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel over 4 glaasjes. Garneer met bieslook en een plakje radijs.
Tip: serveer deze supergezonde smoothie meteen, want hoe langer je wacht, hoe meer vitamines er verloren gaan!