10 tips om je vaatwasmachine perfect te vullen


Thuis
4/10/2018
Als je de vaatwasmachine slordig vult is de kans groot dat er vaatwerk omvalt. Met als gevolg dat het niet proper is of nog erger, dat er (vuil) water in het vaatwerk blijft staan. Niet erg hygiënisch dus. Ontdek onze tips en ga voor een perfect propere vaat.

1. Schraap grote stukken etensresten van de borden af en gooi ze in de vuilnisbak. Spoel de vaat alleen voor als het echt nodig is. In de meeste gevallen vereisen vaatwasmachines echt niet dat je de vaat afspoelt voor je het er in zet.

2. Glazen zet je op de bovenste korf netjes tussen de rekjes. Plaats de glazen niet over de rekjes want dan gaan ze ratelen en krijg je soms afdrukken van de ‘pinnetjes' op je glazen.

3. Borden plaats je onderaan en richt je naar het centrum van de machine, dus niet allemaal in dezelfde richting.

4. Kommetjes
zet je bovenaan. Ook deze zet je met de binnenzijde naar het centrum, zo kan het water er makkelijk in.

5. Het bestek leg je in de besteklade of in het bestekmandje. In het mandje zet je ze met het handvat naar beneden. Enkel scherpe messen zet je uit veiligheidsoverwegingen best met het handvat naar boven of je legt ze horizontaal in de bovenste korf.

6. Ovenschotels plaats je onderaan aan de buitenzijdes, zo voorkom je dat ze het draaien van de bovenste sproeiarm belemmeren.

7. Kookgerei zoals grote pollepels, lepels of spatels plaats je best horizontaal in de bovenste korf, met de holle zijde naar beneden.

8. Pannen, grote kommen en kookpotten plaats je lichtjes schuin in de onderste korf. Deze korf heeft ook neerklapbare rijen zodat er meer potten en pannen in geplaatst kunnen worden.

9. Plastic kommetjes zet je best in de bovenste korf.

10. Dit was je beter niet in de vaatwasmachine
- houten kookgerei zoals lepels, een deegrol of kommetjes
- handbeschilderde borden
- scherpe koksmessen
- delicate glazen en zilver
- aluminium

Wist je bovendien dat als je je vaatwasmachine regelmatig proper houdt, je machine dan langer meegaat en bovendien heb je dan altijd het beste afwasresultaat. Zo draag je zorg voor je afwasmachine.