3 tips voor een schone keuken zonder moeite


Thuis
4/10/2018
Een keuken netjes houden is een onbegonnen werk. Dit zijn 3 stappen om je taken te organiseren en er een snelle klus van te maken.

Stap 1: Ruim meteen op

Of je nu verslaafd bent aan koken of het liever eenvoudig houdt, je hebt wellicht al koks aan het werk gezien op televisie. Heb je er al op gelet dat ze constant opruimen en de spullen die ze niet meer nodig hebben, wegbergen zodra het eten bereid is, zodat ze een net aanrecht hebben wanneer het eten klaar is?  De echte pro's doen het zo: ze ruimen op en maken schoon terwijl ze bezig zijn. Waarom volg je hun voorbeeld niet?

 1. Tijdens het koken spoel je alles af dat je niet meer nodig hebt of plaats je het onmiddellijk in de vaatwasmachine. Berg de ingrediënten weg nadat je ze hebt gebruikt. Veeg je aanrecht en hakblok schoon zodra het eten op het fornuis staat. Leg je kookboek terug in het rek. Na de maaltijd zal je jezelf hiervoor bedanken.
 2. Zodra het eten is opgediend, vul je je potten en pannen met water en een druppel Dreft Platinum. Zet ze in de week tijdens het eten; het afwassen zal veel vlotter gaan.
 3. Tijdens het eten leg je zaken terug die zijn gebruikt. Neem het voorgerecht en de schotels mee naar de keuken wanneer je het hoofdgerecht gaat halen en alles van het hoofdgerecht wanneer je het dessert serveert. Ga nergens heen met lege handen. Zo moet er na het eten veel minder worden afgeruimd en zijn de tafel en het aanrecht sneller schoon.

Stap 2: Ruim je aanrecht op

Een leeg aanrecht kan sneller en makkelijker worden schoongemaakt, zonder van alles te verplaatsen om het schoon te vegen. Probeer zoveel mogelijk in kasten en op rekken te zetten, zodat je tafel en aanrecht leeg blijven. Je gebruikt toch niet elke dag je pastamachine en zeef voor gepocheerde eieren? Plaats wat je dagelijks gebruikt op een makkelijk bereikbare plek en wat je minder vaak gebruikt op een hoger rek of een moeilijker bereikbare plek. Haal de hele eettafel leeg na elke maaltijd, zodat je hem snel kunt schoonvegen. Hier volgen een paar tips die het overwegen waard zijn:

 1. Hang messen en scharen aan een magnetische strip aan de muur, zet kruiden op een kruidenrekje naast het fornuis, stop kookgerei in een lade onder het fornuis, zet olie
 2. en waterflessen in een laag kastje.
 3. Maak een doos voor post en paperassen, die je kan wegzetten. Kies een vaste dag om de inhoud ervan te behandelen.
 4. Heb je meer ruimte nodig in je keukenkasten, haal dan de borden, de glazen en het bestek voor speciale gelegenheden weg en zoek een andere plek om ze op te bergen.

Stap 3: Maak een weekplanning

Sommige zaken moeten bij elke maaltijd gebeuren, andere één keer per week. Leg voor elke wekelijkse taak een dag vast. Zo kan je vervelende klusjes tot een minimum beperken en blijft je keuken glanzend schoon. Laat het schoonmaakmiddel bepalen wat je wanneer doet, zo hoef je niets twee keer te doen.

Hier vind je een suggestie voor een weekplanning:

 • Op maandag maak je de vloeren schoon
 • Op dinsdag stof je af
 • Op woensdag ruim je de koelkast en rekken op en verwijder je vervallen voedsel of restjes
 • Op donderdag maak je tafels, fornuis en gootsteen schoon
 • Op vrijdag behandel je de post en de paperassen
 • In de weekends hou je tijd over voor je gezin