7 tips voor een net huis in een handomdraai


Thuis
14/05/2021
Een proper en opgeruimd huis, dat willen we allemaal wel. Maar niemand houdt van een eindeloze waslijst aan huishoudelijke taken ... Dat treft!

Stap 1: Verdeel de taken

Als iedereen een handje toesteekt, is het huishouden veel sneller gedaan. Bepaal samen welk gezinslid welke taken op zich neemt en hang een schema op. Ook de kinderen, hoe jong ook, kunnen helpen door bijvoorbeeld hun kamer op te ruimen of de was te vouwen. Zo breng je hen meteen een stukje verantwoordelijkheid bij en ervaren ze zelf hoe nuttig het kan zijn om taken te verdelen.

Stap 2: Wees streng voor jezelf

Wat het meeste tijd kost in het huishouden is niet de schoonmaak zelf maar de opruimactie vooraf. Jezelf iets meer discipline opleggen is de beste oplossing. Ruim gebruikte spullen meteen op, laat de afwas zich niet opstapelen en gooi overbodige spullen onmiddellijk weg. Beter voorkomen dan genezen!

Stap 3: Gebruik het juiste materiaal

Er bestaan heel wat producten en accessoires voor het huishouden. Test er gerust meerdere uit. Zo ontdek je de meest efficiënte en ingenieuze modellen of gewoon de modellen die het best bij jouw behoeften aansluiten. Wist je bijvoorbeeld dat de Swiffer Duster twee keer meer stof aantrekt en verwijdert dan een klassieke doek?

Stap 4: Neem een bak en ruim op

Zorg dat je tijdens het opruimen een lege bak of mand bij de hand hebt om rondslingerende spullen in te verzamelen. Leg hier alles in dat eigenlijk niet in deze kamer thuishoort. Op je toer door alle kamers leg je de spullen vervolgens systematisch terug op hun plek. Zo vermijd je eindeloos heen-en-weergeloop tussen de kamers.

Stap 5: Maak ruimte in je interieur

Het lijkt vanzelfsprekend: hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker het zal zijn om je huis schoon en opgeruimd te houden. Ga, net als opruimcoach Marie Kondo, regelmatig eens door je spullen en hou alleen het noodzakelijke van je kleding, speelgoed en decoratie bij. Gooi alles wat je een jaar lang niet gebruikt hebt of waarvan je niet meer gelukkig wordt, onverbiddelijk weg.

Stap 6: Plan één taak per dag

Het huishouden gaat een stuk sneller als je niet alles tegelijk wil doen. Maak een weekplanning van de taken. Trek hier maximaal 30 minuten per dag voor uit, zo blijf je gemotiveerd. Bijvoorbeeld: op maandag doet je partner de was en zorg jij voor de strijk, op dinsdag poetsen jullie samen de badkamer, enzovoort.

Stap 7: Daag jezelf uit

Niets beter dan een kleine uitdaging om je concentratie en efficiëntie een boost te geven. Daag jezelf uit om de badkuip sneller schoon te maken dan je wederhelft nodig heeft om het beddengoed te verschonen. Of de hele afwas gedaan te hebben voor de timer afloopt of voordat de laatste tonen van je lievelingsliedje weerklinken. Het huishouden zal niet alleen sneller gedaan zijn, maar je zal er ook meer plezier in hebben!

Onze tip: Spray tegen de klok

Haast en spoed is zelden goed? Tuurlijk wel, want de Mr. Proper spray is net zo efficiënt als de gewone Mr. Proper allesreiniger! De spray verwijdert tot 100% vuil en vet en laat alle opper­vlakken smetteloos achter. Van je keukenblad tot je bijzettafel en alles daartussen: spray je huis in no time vetvrij. Zo verlies je geen seconde te veel aan de schoonmaak en heb je straks zeeën van tijd om te genieten van je propere huis.

En jij, hoe maak jij je huis efficiënt schoon?