Aardig voor de aarde: tips voor een kleinere voetafdruk


Thuis
14/05/2021
Zou jij ook liever een goede impact hebben op de planeet? Met deze simpele stappen zorg je meteen voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Hoe bespaar je energie?

Met deze kleine aanpassingen in je dagelijkse routine bespaar je energie en geld.

  • Zet de vaatwasser op eco-stand en doe de handafwas met een graadje minder. Ook de huishoudelijke schoonmaak kan meestal met minder heet water.
  • De droogkast is de SUV van het huishouden: met zijn stroomverbruik neemt hij een flink deel van je jaarlijkse energierekening in beslag. Haal snel je wasrekje terug boven!
  • Gebruik deksels. Door tijdens het koken je potten en pannen afgedekt te houden, bespaar je tot wel 40% energie. En met een snelkookpan kookt je voedsel drie keer zo snel. Resultaat: ook je energieverbruik gaat door drie!
  • Vervang gloeilampen door ledlampen, die besparen 80 à 85% energie. Voor spaarlampen is dat 75%. Kies ook steeds voor A++ (of hoger).
  • We krijgen vaker te maken met hittegolven en een airconditioner draagt nog bij aan het probleem. Een ventilator (met verstuiver) is een betere keuze voor het klimaat.

Verminder afval

Recycleren en spullen en materialen hergebruiken, kan een groot verschil maken voor een leefbare wereld. Laat je bij inkopen en weggooien leiden door deze vijf woorden.

  • Refuse: weiger wegwerp plastic en miniverpakkingen. Neem altijd een stoffen boodschappentasje mee.
  • Reduce: koop zoveel mogelijk zonder verpakking of in ieder geval zonder individuele verpakkingen. Onthoud ook dat we papier, karton en glas veel beter kunnen recycleren dan plastic.
  • Reuse: gebruik een zakje voor de tweede keer en spaar er al eentje uit. Denk ook eens aan tweedehands kopen en spullen delen. Er bestaan steeds meer online platformen om samen te werken en door te verkopen zoals voor kleding, speelgoed, babyspullen en apparaten.
  • Repair: kun je iets niet zelf repareren? Er zijn steeds meer herstelwinkels, naaiateliers en repair cafés, ook online.
  • Recycle: afval scheiden en naar het containerpark brengen, maakt hergebruik mogelijk. Er is vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Die maakt andere mensen weer blij met jouw oude spulletjes.

Schoon huis, schone planeet

Je hele huis in geen tijd helemaal proper krijgen? Die uitdaging heeft kracht­patser Mr. Propre al met glans doorstaan. En nu is zijn volgende schoonmaakproject aan de beurt: de planeet! Daarom is nu maar liefst 90% van je favoriete Mr. Propre producten recycleerbaar, zijn ze deels gemaakt van gerecycleerd plastic en bevatten ze geen toe­gevoegde bewaarmiddelen. Mr. Propre vloeibaar is tot 2x efficiënter, zelfs in koud water*.
Dé ideale oplossing voor een proper huis dat de planeet respecteert.

* Vergeleken met het bestverkopende merk van verdunde vloerreinigers.

En jij, welke gewoontes heb jij om mee zorg te dragen voor onze planeet?