3 tips voor een schone keuken zonder moeite

3 tips voor een schone keuken zonder moeite

Een keuken netjes houden is een onbegonnen werk. Je weet dat je na elke maaltijd opnieuw moet beginnen. Dit zijn 3 stappen om je taken te organiseren, tijd te winnen en er een lichte, lonende en snelle klus van te maken.


Stap 1: Ruim meteen op
Of je nu verslaafd bent aan koken of het liever eenvoudig houdt, je hebt wellicht al koks aan het werk gezien op televisie. Heb je er al op gelet dat ze constant opruimen en de spullen die ze niet meer nodig hebben, wegbergen zodra het eten bereid is, zodat ze een net aanrecht hebben wanneer het eten klaar is?  De echte pro's doen het zo: ze ruimen op en maken schoon terwijl ze bezig zijn. Waarom volg je hun voorbeeld niet?

 1. Tijdens het koken spoel je alles af dat je niet meer nodig hebt of plaats je het onmiddellijk in de vaatwasmachine. Berg de ingrediënten weg nadat je ze hebt gebruikt. Veeg je aanrecht en hakblok schoon zodra het eten op het fornuis staat. Leg je kookboek terug in het rek. Na de maaltijd zal je jezelf hiervoor bedanken.
 2. Zodra het eten is opgediend, vul je je potten en pannen met water en een druppel Dreft Platinum. Zet ze in de week tijdens het eten; het afwassen zal veel vlotter gaan.
 3. Tijdens het eten leg je zaken terug die zijn gebruikt. Neem het voorgerecht en de schotels mee naar de keuken wanneer je het hoofdgerecht gaat halen en alles van het hoofdgerecht wanneer je het dessert serveert. Ga nergens heen met lege handen. Zo moet er na het eten veel minder worden afgeruimd en zijn de tafel en het aanrecht sneller schoon.

Stap 2: Ruim je aanrecht op
Een leeg aanrecht kan sneller en makkelijker worden schoongemaakt, zonder van alles te verplaatsen om het schoon te vegen. Probeer zoveel mogelijk in kasten en op rekken te zetten, zodat je tafel en aanrecht leeg blijven. Je gebruikt toch niet elke dag je pastamachine en zeef voor gepocheerde eieren? Plaats wat je dagelijks gebruikt op een makkelijk bereikbare plek en wat je minder vaak gebruikt op een hoger rek of een moeilijker bereikbare plek. Haal de hele eettafel leeg na elke maaltijd, zodat je hem snel kunt schoonvegen. Hier volgen een paar tips die het overwegen waard zijn:

 1. Hang messen en scharen aan een magnetische strip aan de muur, zet kruiden op een kruidenrekje naast het fornuis, stop kookgerei in een lade onder het fornuis, zet olie
 2. en waterflessen in een laag kastje.
 3. Maak een doos voor post en paperassen, die je kan wegzetten. Kies een vaste dag om de inhoud ervan te behandelen.
 4. Heb je meer ruimte nodig in je keukenkasten, haal dan de borden, de glazen en het bestek voor speciale gelegenheden weg en zoek een andere plek om ze op te bergen.

Stap 3: Maak een weekplanning
Sommige zaken moeten bij elke maaltijd gebeuren, andere één keer per week. Leg voor elke wekelijkse taak een dag vast. Zo kan je vervelende klusjes tot een minimum beperken en blijft je keuken glanzend schoon. Laat het schoonmaakmiddel bepalen wat je wanneer doet, zo hoef je niets twee keer te doen.

Hier vind je een suggestie voor een weekplanning:

 • Op maandag maak je de vloeren schoon
 • Op dinsdag stof je af
 • Op woensdag ruim je de koelkast en rekken op en verwijder je vervallen voedsel of restjes
 • Op donderdag maak je tafels, fornuis en gootsteen schoon
 • Op vrijdag behandel je de post en de paperassen
 • In de weekends hou je tijd over voor je gezin

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

dit is leuk en leerrijk echt de moeite waard om alles te weten

 • melden
Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

10 tips om je vaatwasmachine perfect te vullen

10 tips om je vaatwasmachine perfect te vullen

10 tips om je vaatwasmachine perfect te vullen

Als je de vaatwasmachine slordig vult is de kans groot dat er vaatwerk omvalt. Met als gevolg dat het niet proper is of nog erger, dat er (vuil) water in het vaatwerk blijft staan. Niet erg hygiënisch dus. Ontdek onze tips en ga voor een perfect propere vaat.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Maak je keuken gezinsvriendelijk

Maak je keuken gezinsvriendelijk

Maak je keuken gezinsvriendelijk

Ben je ook van mening dat de keuken het hart is van je huis? Dan heb je waarschijnlijk wel eens het gevoel dat hem netjes houden je te veel wordt. Met deze praktische tips tover je je keuken om in een plek die weinig onderhoud vraagt. Hier vind je wat ideeën om de perfecte leef- en eetruimte te creëren voor je gezin.