8 slimme tips voor een opgeruimde keuken

8 slimme tips voor een opgeruimde keuken

Acht slimme tips om een propere en rustige werkplaats te creëren in de keuken.


Met de juiste muziek gaat het poetsen nog sneller.

Het oude gezegde "een plaats voor alles en alles zijn plaats" is gouden raad voor onze drukke levens vandaag de dag. Rondrennen door de keuken op zoek naar verloren dingen is zo zonde van je tijd en creëert een hoop stress die je echt niet nodig hebt. Bewaar je kookspullen en keukengerei op een vaste plaats zodat je je volledig kunt toeleggen op het voorbereiden van een overheerlijke maaltijd.

Probeer deze simpele tips om je keuken op orde te brengen zodat de kok het hoofd koel kan houden:

1. Waar? Oh waar is weer die kurkentrekker?
Waar je dingen wegsteekt maakt een groot verschil. Verdeel je keuken in praktische 'stations', net zoals in een restaurantkeuken, met de juiste hulpstukken bij de hand. Denk na over de plekjes waar je:
- de voorbereidingen doet voor het koken
- de borden afwerkt
- bakt
- drankjes inschenkt
- het ontbijt voorbereidt
- vuile vaat opstapelt

Als je de juiste benodigdheden binnen handbereik van de desbetreffende plekken opbergt, blijf je bij de les en bespaar je tijd.

2. Deel je lades praktisch in
Bedenk welke lades het beste zijn om alles van servetten tot pollepels op te bergen zodat je niet telkens de volledige keuken hoeft te doorkruisen. Sorteer kookgerei van de kurkentrekkers zodat je niet op zoek hoeft om je fles wijn open te trekken.
- pas vakjes en bakjes in verschillende maten in elke lade om je benodigdheden zoals maatlepels, houten lepels, pollepels en meer netjes in op te bergen. Zo kan je ze makkelijker terugvinden.
- hou borden in de buurt van de tafel, handig als je de tafel gaat dekken.
- verwijder regelmatig alle rommel en losse spulletjes die je niet gebruikt - gooi ze weg of recycleer ze.

3. Maak ruimte in je kasten
Deze praktische plannen maken koken en poetsen veel simpeler:
- Plaats alledaagse borden en kommen op de lagere schappen in de buurt van het aanrecht zodat je er makkelijk aan kunt.
- Berg dingen die je minder vaak gebruikt op in de bovenste schappen of stal ze ergens uit, zoals in de vitrinekast.
- Zwaar apparatuur zoals mixers, blenders en dat soort zaken berg je onder het aanrecht op; het is veiliger om ze op te tillen dan om ze van een hoog schap naar beneden te dragen. Of als je aanrecht voldoende groot is kan je ze ook een mooie plaats daar geven.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

4. Breng orde in je voorraadkast
Organiseer dozen, blikken en zakken in een logische volgorde, net zoals bij de supermarkt. Zo weet je ze altijd te vinden en het maakt het ook makkelijker boodschappenlijstjes te maken als je zicht hebt op wat je nog hebt en wat bijna op is. Berg dingen op in de buurt van de plek waar je ze gaat gebruiken: olijfolie zet je bijvoorbeeld op een plekje naast het fornuis. Denk na over:
- ontbijtgranen, brood;
- soep in blik, vis, fruit, groente;
- bakspullen: bloem, suiker, specerijen;
- sausjes;
- granen, rijst, pasta;
- koffie, thee, cacao.

5. Denk vertikaal
Kies decoratieve haakjes en stangen om mooie stukken op de muur, onder de hoge kastjes en boven de deur te hangen:
- haakjes voor potten en kookgerei;
- haakjes voor schorten, zakken, mandjes;
- een stang voor spatels, tangen, pollepels.

6. Hou het aanrecht netjes
Hou het aanrecht proper en opgeruimd zodat je het altijd onmiddellijk kan gebruiken voor het koken. Als je niet veel ruimte hebt op je aanrecht, gebruik dan een snijplank die je boven de wasbak hangt of een slagersblok op wielen om meer werkruimte te creëren. Gebruik een hoek op je aanrecht voor de dingen die je vaak gebruikt:
- kleine apparaten zoals koffiezet, waterkoker of toaster;
- messenblok.

Gebruik vergeten plekjes voor decoratieve stukken zoals:
- ingelijste foto's of tekeningen van de kinderen;
- mooie opbergpotten.

7. Gebruik je mooiste servies elke dag
Waarom zou je je mooie servies verstoppen en bewaren voor een volgende keer? Je maaltijden verdienen het beste en het mooiste. Andere ideeën:
- stel borden en kommen tentoon op schappen en aanrecht;
- bewaar groente en fruit in schalen;
- vul ijsemmers met bloemen;
- gebruik oude suikerpotten en sierlijke kannen voor houten lepels, spanen en pannenlikkers op te bergen.

8. Kies voor praktische voorraaddozen
Voorraaddozen, van bloem tot rijst, horen dichtbij de plek te staan waar je eten voorbereidt en opbergt.
- gooi deksels en doosjes die niet bij elkaar passen in de blauwe zak.
- bewaar de plastic bakjes die je het vaakst gebruikt voorin de kast of op het schap.
- of kies voor mooie glazen voorraaddozen die je ook op je aanrecht kan laten staan, zo heb je altijd een perfect zicht op wat je nog allemaal in voorraad hebt.

Nu dat alles op zijn juiste plaats ligt heb je meer tijd om te genieten van een gezellige maaltijd met familie en vrienden. Vergeet alleen niet dingen weer terug in hun juiste plaats op te bergen!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador