Clean-house-clean-head

Clean house, clean head

Zin in meer-experte Kristel zit met ’n deadline. Tegen Pasen moet het huis blinken en ruiken als een pas ontloken lentebloem. Meer nog: ook in het hoofd, het hart en de ziel worden er een aantal vuilniszakken gevuld en buitengezet.


Ik herinner me nog heel goed hoe we als kind aan het begin van de lente de kasten opengooiden en begonnen op te ruimen. Hoe we de ramen lapten van op kleine laddertjes, terwijl moeder instructies gaf en we met onze vrolijk gekleurde rubberlaarzen door het bleekwater op het terras liepen. En maar schrobben. De geur van bleekwater geeft me nog steeds een goed gevoel: opgeruimd, schoon, klaar om visite te ontvangen. Is dat de reden waarom heel wat mensen een lenteschoonmaak houden? Is dat enkel omdat éénmaal per jaar grondig poetsen erg hygiënisch is? Of zit er toch meer achter?

Het geestelijke effect van een schoon huis is groter dan we beseffen. Te veel spullen, vuilnis en rommel opstapelen, zorgt voor een soort psychische benauwdheid. Wie een lenteschoonmaak houdt, durft weggooien, loslaten, de deuren opengooien, het nieuwe toelaten of er tenminste ruimte voor maken. Kleren drie jaar niet aangetrokken? Wèg. Tijd voor een nieuwe stijl. Speelgoed dat onder het stof ligt? Wèg. De kinderen worden groter. Dat gekregen servies dat we nooit gebruiken? Wèg. Het past niet bij ons. Tijdschriften opgestapeld om ooit nog eens te lezen? Wèg. Stukken stof die we misschien wel eens gaan gebruiken om iets mee te naaien? Wèg.

Hèhè, dat lucht op.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ik neem me voor om nog een stap verder te gaan: het vuil het huis uit, de spullen het huis uit én... alles en iedereen die voortdurend energie vraagt en er nooit geeft, uit mijn telefoon. Defrienden op Facebook. Uit mijn agenda, geen tijd meer voor. Want ook anderen kunnen je huis 'vervuilen'. Mensen die steeds over je grens gaan, die je voortdurend dingen laten doen waar je zelf niet achter staat, die energie zuigen of je dagenlang slecht laten voelen... Waarom zou je toelaten dat zij je ruimte, je tijd en je gevoelens in beslag nemen op een manier waar je alleen maar moe van wordt? Je kan het proberen uit te praten, maar wie echt hardleers is, vliegt eruit. Door een grens te trekken, hou je grote schoonmaak in je hoofd.

En zo wordt de lenteschoonmaak meteen ook een zielenschoonmaak.

Het moet er eens van komen. Dit jaar dan maar?

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Lees alle blogs van Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina