Lenteschoonmaak anno 2013

Lenteschoonmaak anno 2013

Eerlijk: wie houdt er nog een échte, ouderwetse lenteschoonmaak? Logisch, is het zonnetje daar eenmaal, dan hebben we wel wat beters te doen dan de huiskamer op z’n kop te zetten. Toch is het een geweldige opfrisser voor je interieur, vindt Zin in meer-experte Zamarra.


Doorheen het jaar hou ik een lijstje bij van klusjes die ik wil aanpakken. Tijdens het voorjaar probeer ik dan in één keer zo veel mogelijk klussen weg te strepen, zoals deze:

Luie wasjes

De eerste zonnestralen zijn een perfecte reden om de ramen te zemen en de gordijnen in de wasmachine te gooien. Ik ben trouwens gemakzuchtig en haal de haakjes nooit uit de gordijnen. Ik stop slechts de bovenkant van het gordijn in een kussensloop en hou de boel met behulp van een XL elastiek bij mekaar. Handig! Mijn witte vitrage week ik in een emmertje met een schep zuurstofbleekmiddel en spoel ik na met wasverzachter. Daardoor zal de vitrage straks minder snel vuil worden.

Meppen maar

Vervolgens mep ik met de mattenklopper ouderwets het stof en vuil uit mijn tapijten – een gratis workout! - en daarna bewerk ik ze met een speciale droogshampoo voor tapijten. Het schuim kapselt de vuildeeltjes in, en die verwijder ik vervolgens makkelijk met de stofzuiger. Mijn Perzisch tapijt bewerk ik enkel met een doekje met wat schoonmaakazijn dat de kleuren reinigt én verdiept. Grauwe vlekken op de kokosdeurmat behandel ik met water en soda, of als ze hardnekkig zijn met water en ammoniak.

Natte billen

Ik wissel de kussens van de bank regelmatig van plek om het dieper worden van de kuilen tegen te gaan, en gooi de afneembare hoezen in de wasmachine. De vaste bekleding van mijn stoelen ga ik te lijf met een intensieve meubelspray. Om natte billen te voorkomen, moet je er wel op letten dat je de zitkussens niet door en door vochtig maakt; je kan het drogen eventueel versnellen met een haardroger. Tot slot poets ik de leren zetels met gedestilleerd water - om kalkkringen te voorkomen - en masseer ze daarna liefdevol met een leerconditioner.

En voila, mijn huiskamer is weer lenteproof.


Zamarra

Huis & thuis experte
Zamarra

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

frannekefran58

frannekefran58

gemeld

dan hou ik elke week grote schoonmaak denk ik LOL, behalve schilderen behangen natuurlijk...maar ik poets altijd alles zéér grondig, onder boven, tussen en op, randjes, kantjes, hoekjes enz...of ben ik soms kuismaniak???hihihihi...Ik hou nu eenmaal van een lekker fris ruikende woning..

  • melden
Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

’n Schoon huis, 365 dagen lang

’n Schoon huis, 365 dagen lang

’n Schoon huis, 365 dagen lang

Naast de wekelijkse poetsbeurt zijn er klusjes in en rond het huis die je maar beter regelmatig inplant. Klaar? Start!

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Met de eerste zonnestralen van de lente zien we plots stof en vuiltjes in alle hoeken van de kamer. Zin in meer brengt een handig stappenplan voor een properder huis waarbij we stof geen kans geven!

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...