Operatie Grote Schoonmaak

Operatie Grote Schoonmaak

Kijk jij op tegen die grote voorjaarsschoonmaak? Hoeft niet: in één dag heb je de klus geklaard met onze deep cleaning-tips. En na die frisse kick-off hoef je alleen nog maar het schema in de gaten te houden.


Kick-off
Voordat je aan deze dag begint is het handig om kartonnen dozen of vuilzakken bij je te hebben. Vandaag pakken we de ruimtes stuk voor stuk aan, da’s overzichtelijk. Heb je je favoriete muziek al klaarstaan?

08.00: de operatie begint
Spuit alvast ovenreiniger in je (microgolf)oven. Hang dekbedden buiten of stop ze in de wasmachine. Zet de ramen open en sluit die weer zodra je in een ruimte begint. Hang matten buiten, klop ze uit en leg ze weer terug als de ruimte aan de beurt is.

08.15: 4-delige woonkamer
Deel je woonkamer in gedachten in vier stukken. Werk die stukken een voor een af als je opruimt. Zet er drie dozen neer: een voor spullen die je wil weggooien, een voor spullen die je wil weggeven en een voor spullen die in een andere ruimte horen. Breng de spullen die in een andere ruimte horen weg. Daarna kun je de woonkamer schoonmaken. Eerst afstoffen en dan stofzuigen (ja, haal ook die kussens van de bank!). Vervolgens de ramen zemen.

Tip: Maak je schilderijen op basis van olieverf schoon met… een witte boterham – zonder korstjes! Haal vervolgens de kruimels van het schilderij met een penseel.

Tip van de professionele glazenwasser: Als je strepen hebt na het ramen wassen, lost wrijven met een prop krantenpapier die meteen op. Was je ramen niet op een zonnige dag: dan droogt de zon hen voordat jij de kans krijgt. En dat geeft strepen!
Neem andere oppervlakken nat af en vervolgens is het tijd om te dweilen. Kies daarvoor een goede en krachtige allesreiniger en doseer niet meer dan aangegeven, dat is niet nodig. Dweil strategisch, dus eindig bij de deur.

09.45: Duik de keukenkastjes in
Zo, sop weggieten. Ook voor de keuken geldt: werk per stukje. In dit geval dus per kastje, lade of plank. Haal eerst het kastje leeg, sop het uit (ook hier is allesreiniger je vriend) en zet de spullen weer schoongemaakt terug. Wees kritisch: wat je niet echt nodig hebt, kan weg. Voor etenswaren in de (koel)kast geldt: check de houdbaarheidsdatum.

Oké, poetsen maar: het fornuis, de gootsteen, de oven, de afzuigkap en de koelkast. Vergeet de vieze vingers op de deuren, klinken, kastjes en lichtknopjes niet!

Tip: Leg een vochtige katoenen doek twee minuten in de microgolfoven op een middelhoge stand. Daarna is al het vuil losgeweekt en kun je de oven verder poetsen met dezelfde doek.

12.00: Nooit meer aan
Stop je dekbed in de droger of haal het binnen. Tip: stop er tennisballen bij als je een donzen dekbed hebt, dan wordt het geen prop. Gooi je gordijnen in de wasmachine. Die hang je later nat weer op. Ruim je kledingkast op. Twee seizoenen niet aan gehad? Weg ermee. Je hoopt ooit weer in dat kledingstuk te kunnen? Oké, we zullen afspreken dat je er twee mag bewaren. Maar al die andere kleding die niet meer past: maak er iemand anders blij mee!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

13.30: Even pauze
Je bent al over de helft, dat voelt goed!

14.00: Slaapkamergeluk
Terug naar de slaapkamer. Keer je matras. Maak je bed schoon met allesreiniger (hout, staal) en de stofzuiger (matras en ander textiel). Lap de ramen en vensterbank. Maak je bed weer op. Lamellen maak je schoon met allesreiniger en twee washandjes, aan iedere hand één. Vergeet bij het stofzuigen de plinten niet.

15.00: Aan de gang
De hal en gang(en) zijn aan de beurt. Vergeet de lampen en de plintjes niet. Stofzuig en dweil ze. Wacht tot ze droog zijn in je keuken of woonkamer.

15.45: Laatste loodjes
Tijd voor de badkamer en de wc. Sop de tegels en vergeet de twee meest vieze plekjes van het toilet niet: de spoelknop en de deurklink. Neem in de badkamer je wasmachine af aan de buitenkant en vergeet aan de binnenkant het zeepbakje niet. Als kers op de schoonmaaktaart: zet op verschillende plekken in je huis geurkaarsen of kies voor een huisparfum.

Tip: Poets ook je keer- en afwasborstels. Stofzuig je keerborstels met een speciaal opzetstuk en draai ze vervolgens rond in een emmer met sop. Je afwasborstels stop je in de afwasmachine.

Vanaf nu…
… iedere dag
slaapkamerraam 15 minuten openzetten · doekje over je aanrecht en door je gootsteen halen · een schone vaatdoek en keukenhanddoek nemen · geen vuile vaat laten staan · opruimen, anders kun je over twee maanden weer met die dozen aan de slag!
… wekelijks
bedden verschonen · buitenkant van de keukenkastjes, kranen en wasbakken, ook in de badkamer · wc, vaker als je er met meer mensen gebruik van maakt · afstoffen · stofzuigen en dweilen (heb je huisdieren, dan moet dat echt vaker)
… maandelijks
koelkast · oven · glazen douchedeuren, grondig · tegels in de ‘natte’ ruimtes · ramen lappen: de ene maand binnen, de andere maand buiten
… per kwartaal
vriezer ontdooien · besteklades en kastjes · afzuigkap · ieder kwartaal van een andere ruimte: radiatoren schoonmaken, gordijnen en kussens wassen · ieder kwartaal een ander apparaat: (af)wasmachine, koffiezetapparaat, etc. · kijk naar je voorraadkast, probeer die leeg te koken

Ontdek nog meer schoonmaaktips onder onze rubriek ‘Thuis’ en de subcategorie ‘Schoonmaken’.

En jij, welke tips heb jij voor een snelle en gemakkelijke lenteschoonmaak?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Joelie

gemeld

ga ik eens proberen!

  • melden
Mariotje

Mariotje

gemeld

Zou willen dat dit alles zo vlot ging maar denk aan 2a 3 dagen.Maar we houden de moed erin.

  • melden
Trisha

Trisha

gemeld

Wie kan mij helpen met een wondermiddel om mijn oven te reinigen?

  • melden
Leemst

Leemst

gemeld

De grote schoonmaak is een heel karwei , Met dezen tips zal ik zeker rekening houden...in één dag zal ik niet klaar komen .Maar als je begint doe je ,als het vooruit gaat , eerder de volgende dag verder, zeker met de juiste hulpmiddelen

  • melden
sarraatje

sarraatje

gemeld

Leuke tips ga die zeker proberen

  • melden
Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!