Poetsen à la mama

Poetsen à la mama

Wat als er bij je thuis ’s ochtends, ’s middags en met wat geluk (of pech) ook ’s avonds wordt gepoetst? Zin in meer-experte Manon groeide op tussen emmer en spons, met de geur van azijn, ammoniak en spiritus én met veel slimme poetstrucs.


Mijn moeder is een kei in het huishouden. Niet alleen beheerst ze de kunst van het verfijnd koken, ze is ook een expert als het aankomt op het hele huis kraakhelder houden. Ze is inmiddels 82, dus het tempo ligt iets lager. Maar aangezien ze nu meer tijd heeft en ze mijn vader sinds zijn pensioen inzet als maître d’aspirateur, zal je in haar huis nergens viezigheid, stof of rommel vinden.

Zoals elke moeder had ze vroeger haar persoonlijke poetsstrategie. Die bestond uit vaak (elke morgen, middag en soms nog avond) en vooral héél erg grondig schoonmaken. Een voorbeeld. Ondanks het feit dat we een vaatwasser hadden, deed ze – tot grote ergernis van mijn zus, broer en ikzelf, omdat wij moesten afdrogen - een deel van de afwas met de hand. En altijd met Dreft, nooit met iets anders. Toen nog in de ondoorzichtige, oh zo herkenbaar groene, plastic fles met wit of rood dopje.

Toch maakte ze ook dankbaar gebruik van allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ammoniak zette ze bijvoorbeeld in tegen vieze ovengeurtjes. Al vond ik de ammoniak zelf veel meer stinken dan de ovenluchtjes... Ik krijg nog steeds een wee gevoel in mijn maag wanneer ik die penetrante geur ruik. De geur van spiritus daarentegen vond ik wél lekker. Spiritus gebruikte mijn moeder om de ramen vuil- en streepvrij te krijgen. Om ze daarna natuurlijk op te blinken met een prop krantenpapier.

In navolging van mijn moeder ben ik zelf vooral fan geworden van azijn en soda. Kost amper iets en zijn beide multi-inzetbaar. Nog zo’n prehistorisch juweeltje is azijn.

Een paar voorbeelden?
Verstopt afvoerputje
Strooi het afvoerputje van je douche, wasbak of gootsteen vol met soda en giet er voorzichtig en langzaam een beetje kokend water op. Laat tien minuten inwerken en spoel weg met warm water. Naspoelen met veel koud water.

Drinkbeker met ‘n geurtje
Vul de drinkbeker met een scheutje afwasmiddel, een halve eetlepel soda en heet water. Vijf minuten laten staan, eventueel met een flessenreiniger naborstelen, goed uitspoelen en aan de lucht laten drogen.

Kalkaanslag in je waterkoker
Vul je waterkoker met azijn totdat het verwarmingselement net onder staat. Vul bij met water en laat het water koken. Even laten staan, water en azijn weggooien en je waterkoker drie keer laten koken met schoon water.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Vuile glazen vaas
Vul de vaas voor de helft met azijn en voor de andere helft met water. Laat een nacht staan en veeg na met een afwasborstel.

Nare koelkastgeurtjes
Zet een kopje azijn een nacht in de koelkast en wèg vieze geurtjes.

Witte was
Voeg bij je witte was twee eetlepels soda in het doseerbakje van je wasmachine. Zo krijg (en houd) je je witte was echt schoon.

Aangekoekte pan
Strooi wat soda in een aangekoekte pan (uitgezonderd een aluminium exemplaar!), voeg wat kokend water toe en laat een nacht staan. De volgende ochtend glijdt het vuil zo uit je pan.

Heb jij nog meer handige huishoudtips? Laat het me weten en stuur je tips naar mijn facebookpagina!

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina