Schoonmaaktips voor glasheldere ramen

Schoonmaaktips voor glasheldere ramen

Zin om op efficiënte wijze de ramen te kuisen? Dit zijn enkele handige tips die ons in staat stellen om in een mum van tijd weer kraaknette ramen te hebben.


Ook niet veel zin om te beginnen aan die grote lenteschoonmaak? Ja hoor, alle ramen van het huis moeten dan ook gekuist worden, en dat is geen pretje. Of we nu de schoonmaak helemaal alleen doen of met de hulp van onze familie, enkele tips om geen glasheldere ramen te hebben zijn altijd welkom!

Doe-het-zelf schoonmaakmiddel voor glasheldere ramen

Stap 1: Ons eigen schoonmaakmiddel maken. De formule: we mengen één deel schoonmaakazijn met één deel warm water in een plantenspuit. Het is echter aan te raden om meer water dan azijn te gebruiken, maar dit is voor iedereen verschillend. Als de azijngeur een beetje te scherp is, kunnen we kiezen voor een scheutje citroensap toe te voegen. Tip: als dit soort kant-en-klare schoonmaakproducten een laagje vettigheid achterlaten, kunnen we steeds een halve lepel vloeibaar afwasmiddel toevoegen om te ontvetten.
Extra tip: we reinigen onze ramen best niet in de felle zon. De ramen schoonmaken doen we best op een bewolkte dag, zodat het product niet te snel opdroogt en er geen strepen ontstaan.

Reinigen en drogen

Stap 2: We spuiten ons zelfgemaakte schoonmaakmiddel op het raam. De ramen kuisen met krantenpapier is vaak aanbevolen omdat het een onzichtbaar laagje op het raam achterlaat waardoor vuil zich minder gemakkelijk kan aanhechten. We gebruiken hiervoor best de oudste kranten die we in huis hebben, omdat nieuwere kranten misschien strepen kunnen achterlaten. Dit komt doordat de inkt nog niet genoeg uitgedroogd is. Zijn de ramen erg vuil? Dan gebruiken we een spons en een emmer. De boodschap is: van boven naar beneden werken om druppels te voorkomen en waterranden van de raamkozijnen wegvegen zodat we het hout niet beschadigen.
Sommige mensen gebruiken graag een zeem of microvezel doekje om het glas droog te maken. Wat we ook kiezen, we zorgen ervoor dat het doekje pluisvrij is.
Bonus tip: we maken de binnenkant van de ramen schoon met horizontale bewegingen en de buitenkant met verticale bewegingen. Waarom? Als we strepen zien, weten we meteen welke kant we opnieuw moeten doen!

Ramen wassen, meer dan alleen glas

Stap 3: Voor de buitenkant van de ramen gaan we op dezelfde manier tewerk. Voor moeilijk bereikbare ramen gebruiken we best een uitschuifbare stok. We maken hierbij eerst het raam vochtig en drogen het af met een doek. We verwijderen windschermen, maken ze voorzichtig schoon en spoelen ze af met de tuinslang. Ook de raamkozijnen maken we met een spons schoon en spoelen ze vervolgens zorgvuldig met de tuinslag af. We drogen de ramen met een oude vod of T-shirt.

Moeilijke hoekjes kunnen we met een klein borsteltje of een tandenborstel bereiken. We gebruiken onverdunde schoonmaakazijn of alcohol om harde watervlekken te verwijderen. Als we een klein krasje tegenkomen kunnen we dit proberen weg te polijsten met tandpasta.

Ramen schoonmaken met krantenpapier of ander materiaal vergt toch wel enige voorbereiding, maar met deze tips zijn we al een heel eindje verder. Straks zijn we helemaal klaar voor de lente en kunnen we van de geur van kraakheldere, pas gewassen ramen. We kijken echter het meeste uit naar dat prachtige lente-uitzicht.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Kimmie32

Kimmie32

gemeld

Ik heb altijd strepen op mijn ramen. Ik dacht dat het aan het aftrekkertje lag maar met deze tips ga ik deze week met volle moed aan de slag. Tandpasta om kratjes weg te polijsten? Ik ben benieuwd 😊

  • melden
swifmie

swifmie

gemeld

Enkele druppels vloeibare groene afwas Dreft en een grote scheut azijn in een emmer water doen wonderen ,wanneer je dan nog een microvezeldoek gebruikt: zo propere ramen... alsnooit te voren....en geen enkele streep!:-)WOW!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Lenteschoonmaak met een vleugje magie

Lenteschoonmaak met een vleugje magie

Lenteschoonmaak met een vleugje magie

Er was eens... een magische zwerm lente-elfjes. Alles wat ze aanraakten met hun toverstokje werd schoon en fris. Dát blijft natuurlijk een sprookje, maar met deze tips en tricks vlieg jij zelf door je huis voor de grote lenteschoonmaak.

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Met de eerste zonnestralen van de lente zien we plots stof en vuiltjes in alle hoeken van de kamer. Zin in meer brengt een handig stappenplan voor een properder huis waarbij we stof geen kans geven!