Wat is kalkaanslag?

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag wordt van nature overal afgezet waar water stroomt, en brengt geleidelijk schade toe aan kranen en oppervlakken. Ontdek waar kalkaanslag vandaan komt en hoe je het doeltreffend aanpakt.


 • Wat is hard water? Wat is kalkaanslag? Stromend water bevat van nature opgeloste mineralen zoals calciumcarbonaat en magnesium. Hoeveel er van deze mineralen in een liter water zit, bepaalt de 'hardheid' van het water.
  Hard water bevat calciumwaterstofcarbonaat, een in water oplosbaar zout. Tijdens het opdrogen verdampt het water en verdwijnt de koolstofdioxide, waarna er calciumcarbonaat, oftewel kalkaanslag, achterblijft.
  In Frankrijk, bijvoorbeeld, is het water in sommige regio's zoals Bretagne en het Centraal Massief, van nature zacht, terwijl in andere regio's, zoals Noord-Frankrijk en de Alpen het water zeer hard is.
  In België wordt de hardheid van water uitgedrukt in fH (Franse hardheid):

  Vraag bij je waterleverancier na wat de hardheid van je water is.
  Overal waar water stroomt, zet het geleidelijk een bepaalde hoeveelheid van deze mineralen af. Nadat ze uitgekristalliseerd zijn, vormen ze meestal een wit laagje: dat is kalkaanslag. Vooral bij hard water, met een hogere concentratie aan mineralen, heb je snel last van kalkaanslag. Maar kalkaanslag komt ook voor bij zacht water..
 • Wat doet kalkaanslag? Het eerste dat je zult merken is dat je kranen in de keuken en badkamer hun glans verliezen, dat glazen douchewanden minder transparant zijn en dat tegels wit uitslaan. Na een tijdje zal het water minder gemakkelijk uit de kraan of douchekop stromen, alsof deze langzaam verstopt raken. Dit alles is het gevolg van kalkaanslag.
  Kalkaanslag begint als een witte waas die zich geleidelijk, laag voor laag ophoopt en uiteindelijk zo hard als steen kan worden. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om het te verwijderen.
 • Kalkaanslag aanpakken: Speciale schoonmaakproducten zoals Antikal bieden een snelle en blijvende oplossing tegen kalkaanslag. Antikal lost kalkaanslag op en verwijdert het doffe laagje, zodat kranen en andere oppervlakken weer prachtig glanzen. De unieke polymeer-glanstechnologie voorkomt de verdere afzetting van mineralen uit hard water. Antikal verdrijft letterlijk opdrogende waterdruppels, waardoor de kans op afzetting van kalkaanslag verkleind wordt. Het beschermt oppervlakken tegen verdere schade, en houdt ze langer schoon en glanzend.
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nu je weet wat kalkaanslag is, weet je ook hoe je het kunt aanpakken maar misschien is het ook een handig woord om te onthouden als je weer eens Scrabble speelt!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer