Dankzij deze poetstips breek je het snelheidsrecord!


Thuis
4/10/2018
Hoe efficiënter je poetst, hoe sneller het vooruit gaat. Met deze overzichtelijke tijdschema's pak je elke klus slim aan.

De speelkamer: 20 minuten

• Minuut 1-3: Breng orde in de chaos en maak stapeltjes. Een stapeltje met alles wat (af)gewassen moet worden, zoals speeltjes en knuffels; een stapeltje met de spullen die je gewoon terug op hun plaats moet zetten; en een stapeltje met kapotte spullen. Gooi alles wat stuk is onverbiddelijk in de vuilbak!
• Minuut 4-6: Stop knuffels in de wasmachine of stop ze in een zak met natriumbicarbonaat als ze niet gewassen mogen worden. Goed schudden en laten rusten.
• Minuut 7-9: Was houten speelgoed af met een zachte, droge doek. De rest kun je schoonmaken met een sopje van zeep en water. Desinfecteer het speelgoed af en toe in een emmer met een kwart warm water en één eetlepel bleekmiddel. Spoel af. Te veel plastieken speelgoed om te poetsen? Stop het in een wasnetje en leg het in de bovenste lade van je afwasmachine!
• Minuut 10-11: Ga over de houten oppervlakken met een doek en wat poetsspray.
• Minuut 12-13: Gebruik desinfecterende natte doekjes voor vaak aangeraakte plekjes zoals de lichtschakelaar, de televisie, spelconsoles...
• Minuut 14: Gebruik een wondersponsje om voorzichtig de muren schoon te maken. Vuile handafdrukken, kleurtjes, gemorst eten of drinken: je gomt het allemaal weg. Wrijf zachtjes zodat je de kleur van je muur niet weggomt!
• Minuut 15-17: Haal de speeltjes uit hun ontsmettingsbadje en laat ze op een handdoek drogen. De knuffels mogen uit hun zak, even uitschudden en op hun plek! Stofzuig en maak het vuilbakje leeg.
• Minuut 18-20: Zet alles terug op zijn plaats. Voor even dan toch...

De binnenkant van je auto: 10 minuten

• Minuut 1-2: Haal je auto leeg. Haal de matjes uit de wagen en klop ze uit.
• Minuut 3-6: Stofzuig je wagen. Pluisjes en haar veeg je weg met een massagehandschoen of vochtig zeemvel.
>• Minuut 7-8: Vlekken in de bekleding zijn makkelijk te verwijderen met een mengsel van water en een bruistablet voor kunstgebitten. In een plantenspuit, sprayen, laten inwerken! Vieze geurtjes in je wagen? Spray een mengsel van water en azijn, en wég is de geur. Nog effectiever tegen geurtjes is een geparfumeerde spray voor textiel. Even sprayen over de autobekleding en klaar.
• Minuut 9-10: Je dashboard, een verzamelplek voor stof, krijg je weer mooi schoon door het eerst droog af te nemen. Spray daarna wat allesreiniger en neem het opnieuw af. Autoraampjes wrijf je schoon met een prop vochtig krantenpapier. Ga met een droge doek over de plekken die je had ingesprayd tegen vlekken. Leg de matjes weer in de wagen en je bent klaar voor een ritje!

De waskamer, 10 minuten

• Minuut 1-3: Ruim op. Heb je al verschillende wasmanden voor je kookwas, je gekleurde en je handwas? Handig!
• Minuut 4-5: Hou de buitenkant van de wasmachine stofvrij met een zeemvel en af en toe een sopje. Het deurrubber wrijf je één keer per jaar in met talkpoeder. Maak er een gewoonte van om bij elke wasbeurt (behalve bij je wolwas) een schep zuiveringszout toe te voegen, je krijgt zo veel minder kalkafzetting.
• Minuut 6-7: Maak de buitenkant van je droogkast schoon met een zeemvel - eventueel met een sopje. Je filter maak je regelmatig schoon, maar neem nu de stofzuiger erbij om het gruis en de pluisjes uit de deur te zuigen.
Droog je met een timer? Programmeer je droogkast een uur voor je opstaat, zo word je wakker met een droogkast vol plooibare was en minder strijkwerk.
• Minuut 8-10: Hou je sokken opzij in een aparte mand om 'wezen' te voorkomen. Ga elke maand even door de mand en gooi exemplaren die er al lang liggen weg of laat je kids ermee knutselen.

Poetstips van ZIN IN MEER-experte Griet

• Kies voor afwasbaar behang, het is handig schoon te maken. Toch vlekken op gewoon behang? Gebruik een kneedgommetje om potloodstrepen en vlekken van vuile handjes weg te werken. Ergere vlekken haal je weg door het behang te bevochtigen en nadien te bespuiten met haarlak. Als de vlek droog is, kun je de strepen er zachtjes afvegen.
Opbergers op wieltjes zijn handig, zo kun je makkelijk in alle hoekjes schoonmaken.
Hang haakjes op kinderhoogte. Zo help je je kind alles aan de kant te houden.