De beste tips om de koolstofvoetafdruk van je afwas te verkleinen


Thuis
12/10/2023

In de huidige tijd is het cruciaal om na te denken over de gevolgen van onze handelingen, gewoontes en keuzes voor het milieu. Het Dreft-team staat klaar om ons te helpen bij het vinden van antwoorden op de grote vraag hoe we allemaal kunnen bijdragen aan deze uitdaging.


Elk product heeft impact op de wereld om ons heen, en deze impact kan worden gemeten met behulp van een levenscyclusanalyse, ofwel LCA. Deze analyse evalueert de potentiële effecten van een product door elke fase in het leven ervan te bekijken, van productie tot gebruik thuis, en zelfs het weggooien wanneer het niet meer nodig is.ATC Dreft: Het afgelopen jaar hebben milieuwetenschappers uitgebreid onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van afwasproducten in diverse Europese landen:

 

Uit onze Dreft LCA blijkt dat de manier waarop we deze producten thuis gebruiken een aanzienlijke bijdrage levert aan de CO2-uitstoot van de afwas. Zelfs eenvoudige handelingen, zoals de watertemperatuur tijdens het afwassen, kunnen een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid CO2-uitstoot.

 

ADW

De keuze van de afwascyclus in een vaatwasser kan tot wel 72% van de koolstofvoetafdruk van de afwas beïnvloeden, doordat dit de hoeveelheid energie beïnvloedt die nodig is om het water tijdens de cyclus te verwarmen. Het overschakelen van lange naar korte cycli kan bijvoorbeeld de koolstofvoetafdruk van de afwas met 33% verminderen, wat niet alleen een aanzienlijke ecologische verbetering is, maar ook kan leiden tot lagere energiekosten voor huishoudens.

 

 

HDW

Bij afwassen aan de gootsteen wordt maar liefst 93% van de koolstofvoetafdruk veroorzaakt door de manier waarop we water uit de kraan gebruiken, aangezien dit de hoeveelheid energie beïnvloedt die nodig is om het water te verwarmen tijdens het afwassen. Afwassen met lager waterverbruik en een lagere temperatuur, bijvoorbeeld met water op kamertemperatuur (ongeveer 23 graden Celsius), kan de koolstofvoetafdruk van de afwas met maar liefst 60% verminderen, wat opnieuw zowel een aanzienlijke milieubesparing als financiële voordelen met zich meebrengt.

 

Dreft innoveert door producten aan te bieden die geschikt zijn voor kortere cycli en lagere watertemperaturen, omdat dergelijke aanpassingen eenvoudige manieren zijn om energie en CO2 te besparen.

We kunnen allemaal samenwerken om een verschil te maken. Door eenvoudigweg de manier waarop je afwast aan te passen, kun je je ecologische voetafdruk verkleinen en geld besparen op je energierekening. Probeer het vandaag nog uit.