Een grondige schoonmaakbeurt voor de auto, hoe pak je dat aan?


Thuis
11/03/2020
Maak je auto stap voor stap en grondig schoon: het interieur, de carrosserie, de ruiten en het lakwerk.

Na het schoonmaken van je woning en andere dagelijkse beslommeringen schiet het wassen van de auto er vaak bij in. Toch kan het interieur in enkele maanden behoorlijk vuil worden. Kleine steentjes en modder kunnen de carrosserie zelfs beschadigen! Volg deze gids voor een grondige poetsbeurt van je auto, zowel vanbinnen als vanbuiten.

Stap 1: stofzuigen

Eerst en vooral maak je de auto leeg: haal alle losse spulletjes en vergeten kleding uit de auto, verwijder de matten en klop ze uit. Nu ben je klaar voor de eerste fase van deze grondige schoonbaakbeurt: het stofzuigen van het interieur. Wrijf met het mondstuk van de stofzuiger energiek over de vloer, maar ook over de hele oppervlakte van de autostoelen en de achterbank. Als het nodig is verschuif je de autostoelen om geen vuiltje te missen. Gebruik de plumeau voor het stofzuigen van het dashboard en de drankhouder.

Stap 2: het interieur

Voor de binnenkant van de portieren en het dashboard gebruik je een stofdoek die je nat maakt met een reinigingsmiddel. Vlekken op de vloer of de stofbekleding van de stoelen krijg je meestal weg met een klassiek reinigingsproduct voor ramen en wat spierkracht. Voor hardnekkiger vlekken kan de Mr. Proper Wondergum goed van pas komen! Je hoeft de spons maar even onder de kraan te houden en uit te knijpen. Maar zijn je autostoelen van leer, gebruik dan een speciale reiniger die het leer niet beschadigt.

Stap 3: de carrosserie

Nu de binnenkant van je auto weer als nieuw is, is het tijd om de buitenkant aan te pakken:

  1. Gebruik de waterslang om het stof van je auto te spoelen
  2. Begin met het reinigen van de velgen, één voor één
  3. Gebruik voor de carrosserie een speciale autoshampoo om de lak niet te beschadigen
  4. Spoel af met veel water

Stap 4: drogen

Veeg je wagen droog met een oude handdoek van katoen. Zorg ervoor geen krassen achter te laten op de carrosserie, terwijl je nagaat of alle plekjes goed schoon zijn. Vergeet de randen van de portieren niet!

Stap 5: de ruiten

Een reinigend product voor ramen is ook perfect geschikt voor autoruiten. Onze tip: was de binnenkant van de ruiten in horizontale bewegingen en de buitenkant in verticale, zo weet je meteen in welke richting je moet vegen als er vlekken overblijven!

Stap 6: waxen

Je auto zal er weer als nieuw uitzien als je de carrosserie af en toe polijst en een waxbeurt geeft. Een of twee keer per jaar bescherm je de lak met een waxlaag, waardoor je auto mooi zal glimmen. Meer informatie vind je in de handleiding voor het onderhoud van je auto.

Stap 7: de finishing touch

Nu je weer een glimmende auto hebt, kun je nog een discrete en stijlvolle Febreze Wegwerp Autoverfrisser op het ventilatiesysteem vastklikken. Die zal de lucht in je auto van hardnekkige geurtjes zuiveren en er een lichtfris parfum achterlaten.

Maak het jezelf makkelijker voor de volgende schoonmaakbeurten en neem vanaf nu deze nieuwe gewoonten aan: bewaar in het handschoenenkastje altijd een plastic zakje waarin je afval tijdelijk kwijt kunt. En leg er nog een Swiffer Duster bij, waarmee je het dashboard af en toe kunt afstoffen!

Met de volgende tips maak je het rijden nog prettiger, vooral als je met kinderen in de auto op vakantie vertrekt.

En jij, wat zijn jouw tips voor een grondige schoonmaakbeurt van je auto?