Grote schoonmaak? Kleine moeite!


Thuis
4/10/2018
Ook zin in een schoonmaakactie? Volg ons schema met taken die je ongeveer een uurtje per dag kosten en na een week ben je helemaal rond!

Grote schoonmaak? Kleine moeite!

Lente! Krijg jij dan ook zin in een grote schoonmaakactie en vrees je dan ook dat je er weer geen tijd voor zult hebben? Nonsens! Volg ons schema met taken die je ongeveer een uurtje per dag kosten, en na een week ben je helemaal rond!

Maak een weekschema met extra taken die je ongeveer een uurtje per dag kosten

Het verschil tussen schoonmaak en grote schoonmaak zit ‘m in een aantal extra opruimwerkjes. Maak een schema en doe op de aangegeven dag alleen de taak die je je voornam. Je zult ervan versteld staan wat een verschil dat maakt!

Bijvoorbeeld:
Maandag: opruimactie! Verzamel overal in huis rommel, gooi weg wat je niet meer gebruikt of mooi vindt en leg verdwaalde spullen terug op hun vaste plaats.
Dinsdag: keukencontrole! Inspecteer je voorraadkast en de koelkast en gooi producten die vervallen of al erg lang geopend zijn, weg.
Woensdag: badkamerdag! Haal het toilet- en apotheekkastje leeg en zet enkel terug wat nog bruikbaar is. Dat restje nagellak van vorige zomer bijvoorbeeld, zal toch niet meer uitstrijken zoals het hoort…
Donderdag: slaapkameractie! Kleerkasten opruimen, winterkleding uitzoeken, wegdoen of wassen, zomerkleding tevoorschijn halen en luchten…
Vrijdag: anti-stof razzia! Vervang winterbeddengoed door zomergoed. Keer ook de matrassen om en maak van die gelegenheid gebruik om eens grondig met de stofwisser onder de bedden te gaan.
Zaterdag: frisse woonkamer! Stop de gordijnen en indien nodig ook kussenslopen en plaids in de wasmachine. Inspecteer dan, met de stofwisser in de aanslag, alle hoekjes en kantjes en verwijder de verscholen stofnetten en spinnenwebben die je ongetwijfeld vindt.
Zondag: finishing touch! Herschik een en ander in je woonkamer en maak ze gezellig met zomers accenten, een nieuwe plant en bloemen.

Volg onze tips en je krijgt Zin in meer!

Doe rommel onverbiddellijk weg

Nu is het tijd voor Feng Shui: leven zonder rommel. Een van de regels van Feng Shui is dat wanneer de alomvertegenwoordige energie vrij door je huis stroomt, je leven harmonieuzer en gelukkiger wordt. Rommel is een hindernis om de Feng Shui fase van rust en kalmte te bereiken. Dus wees onverbiddelijk: als je iets niet gebruikt, niet mooi vindt, als iets stuk is of in de weg staat, dan is het rommel en kan het weg.

Verkopen of weggeven

Je kunt je ‘rommel' natuurlijk verkopen, wanneer die nog degelijk en bruikbaar is. Maar denk er ook eens aan om je afgedankte spullen weg te geven aan bijvoorbeeld de Kringloopwinkel (vaak komen die alles nog ophalen ook, dat bespaart je alweer tijd). Misschien voel je je ook minder schuldig om iets weg te gooien dat nog goed is, wanneer je weet dat het naar een goed doel gaat en een tweede of misschien derde leven tegemoet gaat.

Maak een energieke happening van je lenteschoonmaak

Zie die schoonmaak niet als een klus, maar als een leuke lente-work-out. Zet je favoriete muziek op en oefen je salsadanspassen terwijl je afstoft. Of huppel door je huis terwijl je zakken met rommel vult. Dat dagelijks uurtje opruimen vliegt dan zó voorbij. Betrek ook je gezin erbij en stel een leuke beloning in het vooruitzicht als iedereen elke dag meehelpt. Je kunt ook samen opruimen met je buurvrouw, zus of vriendin: jullie doen samen haar huis en dan dat van jou!

Gooi ramen en deuren open.

Haal de lente in huis: gooi ramen en deuren open en laat de frisse lentewind door je huis waaien terwijl je opruimt en afstoft. Alle muffe wintergeurtjes verdwijnen, en je blijft zelf wakker en actief door de zuurstof en het daglicht.

door de zuurstof en het daglicht.