Handleiding voor een goed ontkalkte waterkoker


Thuis
17/02/2020
Zit er een laag ketelsteen in je waterkoker? Ontdek al onze tips om je toestel goed te reinigen.

Waarom je waterkoker ontkalken?

Het verwijderen van kalkaanslag – of ketelsteen – dat zich langzaam ophoopt in je waterkoker, is van groot belang om je toestel lang te laten meegaan! De afzetting van kalk bevordert ook de ontwikkeling van bacteriën en kan de smaak van je warme dranken veranderen, wat jammer zou zijn! Bovendien gebruikt een goed gereinigde waterkoker minder energie.

Stap voor stap je waterkoker ontkalken

Begin niet als een bezetene te wrijven zonder gebruik te maken van een aangepast reinigingsmiddel! Daardoor riskeer je de waterkoker te beschadigen. Enkele keren spoelen met helder water is ook niet doeltreffend. In plaats van een specifiek antiketelsteenmiddel te gebruiken, raden we je een chemische methode aan: die bestaat erin dat je een mengsel van water en een reinigingsmiddel in je waterkoker aan de kook brengt, enkele minuten laat rusten om daarna met veel water uit te spoelen. Dit herhaal je enkele keren, voordat je de waterkoker opnieuw gebruikt. Hier volgende de drie doeltreffendste reinigingsmiddelen uit grootmoeders tijd:

  • Mengsel van water en azijn (1/3 azijn, 2/3 water);
  • Mengsel van water en citroensap (2 citroenen voor 1 liter water);
  • Mengsel van water en bicarbonaat (2 theelepels voor 1 liter water).

Opgelet, gebruik geen azijn als je waterkoker van plastic is.

Kneepjes om het kalk weg te houden

Verwarm altijd de exacte hoeveelheid water die je nodig hebt om te vermijden dat er water in de waterkoker overblijft, want daardoor kan het kalk zich juist ophopen. Je kunt ook een schoongemaakte oesterschelp of een strandsteen op de bodem van je waterkoker leggen: de kalk zal zich daarop vastzetten, zodat je waterkoker minder snel verslijt! Al deze tips sparen je niet van het geregeld reinigen van je toestel, maar er zal zich minder kalksteen afzetten of althans in een minder dikke laag.

Afhankelijk van waar je woont, zit er min of meer kalk in het leidingwater. Als het zich ook afzet op je kranen en de oppervlakken in de badkamer en keuken, profiteer dan van de expertise van Antikal. In combinatie met de werking van azijn reinigt dit product heel makkelijk en snel de sporen van kalkaanslag!

Zin in meer? Print de kortingsbonnen van verschillende merken.

En jij, welke methode pas jij het liefst toe om je waterkoker te ontkalken?