Hoe krijg je een frisse geur in huis?


Thuis
14/05/2021

Eindelijk is het zomer! En met de zomer komt de zon en de hitte in huis. Voor wie niet het geluk heeft om het de koffer te pakken en het vliegtuig te nemen naar paradijselijke stranden, is de kans groot dat de hitte een probleem vormt. Dan moet je inventieve manieren bedenken om het huis koel te houden. Als je geen airconditioning hebt kun je het binnen toch koel en fris houden met deze handige weetjes.

Frisse lucht in huis

Een ding is zeker: huizen met grote ramen zijn het moeilijkst koel te houden. Oude huizen met dikke muren en kleine ramen blijver langer fris en koel. Om te vermijden dat je in een dure airconditioning gaat investeren - wat is af te raden voor mensen met allergie - kunnen we je de volgende oplossingen voorstellen.

Het eerste wat je kunt doen voor frisse lucht in huis is je woning te beschermen tegen de zon, vooral de ramen in de gevels aan de zuid- en westkant. De eenvoudigste en goedkoopste manier? De luiken of de rolluiken gesloten houden, natuurlijk! Maar als je niet wilt dat het in huis te donker wordt, kun je investeren in jaloezieën (heel trendy). Ideaal is het vervangen van de ramen in ramen met dubbele beglazing die niet alleen tegen de kou isoleren, maar ook tegen de hitte en tegen geluidsoverlast.

Maar deze raad is natuurlijk waardeloos als je niet ook investeert in een goede isolering van het huis. Om de kamers koel te houden, moet je ook het dak of minstens de vloer van de zolder isoleren: dat is minder kostelijk... maar het voorkomt niet dat de zolder een bakoven wordt.

Frisse kamers op ecologische manier

Zin in een ecologische tip voor een frisse geur in huis? Kies voor een natuurlijk bescherming van je huis door het planten van klimop: het regenwater dat op de blaadjes valt zal verdampen en de ultraviolet stralen tegenhouden.

Het is ook van het grootste belang dat de lucht in huis goed circuleert om het binnen fris te houden. Omdat de bouwmaterialen de warmte de hele dag lang absorberen, kan het creëren van tocht de binnenkant van de muren afkoelen. Als je geen tocht tot stand kunt brengen, kun je misschien een mechanische ventilatie plaatsen. Die zet je normaal gesproken vooral in de keuken en de badkamer om vocht te verwijderen, maar kan ook goede diensten bewijzen in de andere kamers om je woning te ventileren en fris te houden.

Een laatste ecologische tip voor een fris huis: een ingebouwd ventilatiesysteem. Deze techniek werkt volgens een eenvoudig principe: in de zomer is ondergrondse lucht koeler dan de buitenlucht (denk maar aan de kou in grotten). Het volstaat dus om lucht van buiten naar binnen te halen, door een buis onder de grond te stuwen en van daaruit doorheen het hele huis om het af te koelen. Dit is dus een soort van ecologisch verantwoorde airconditioning! Maar houd wel je Swiffer bij de hand telkens wanneer er lucht van buiten het huis binnenstroomt.

En jij, welke oplossingen pas jij toe om het huis koel te houden?