Je vaatwasser schoonmaken: praktische stappen en tips


Thuis
31/05/2023

Na gebruik is het mogelijk dat etensresten, kalk en ander vuil zich ophopen in je vaatwasser. Al dit vuil kan leiden tot onaangename geuren en een slechte reiniging van je vaat.


Je vaatwasser heeft, net als elk ander apparaat, regelmatig onderhoud nodig om het soepel te laten werken en langer mee te laten gaan. Je vaatwasser schoonmaken lijkt misschien een vervelende taak, maar is eigenlijk heel eenvoudig en snel. 

 

Ontdek de stappen voor een effectieve reiniging!

 

Stap 1: Haal de stekker uit het stopcontact en demonteer


Begin met het uittrekken van de stekker van je vaatwasser. Verwijder vervolgens alle verwijderbare onderdelen, met name het filter en het onderste rek, die je in jouw gootsteen kunt plaatsen. Controleer of er zich geen voorwerpen of voedingsmiddelen in het filter en het rek bevinden die onaangename geuren kunnen veroorzaken.

Je kunt nu de verschillende wanden en de kuip van je vaatwasser afnemen met een doek of spons, waarbij je vooral aandacht besteedt aan de scharnieren en de afdichting met Mr Clean geconcentreerde vloeibare gel om met name kalkaanslag te verwijderen. Maak ook van de gelegenheid gebruik om de wasarm en de randen van de deuren van de vaatwasser schoon te maken.

Stap 2: De filter en het rekje


Het filter en het rek in je vaatwasser zijn essentieel. Als ze niet goed worden onderhouden, kunnen ze voorkomen dat het water wegloopt en je vaat goed wordt schoongemaakt…

Hier lees je hoe je het filter en het rekje schoonmaakt. Het is belangrijk om het filter grondig te reinigen en af te spoelen en het rooster aan beide zijden te schrobben. Voor het filter kan een borstel praktischer zijn dan een spons. Als je etensresten, zeepresten en relatief dik vuil in het filter aantreft, kun je deze beter in de vuilnisbak gooien dan in je gootsteen. Idealiter worden het filter en het rooster eens per maand gereinigd met afwasmiddel of een geschikt product.

Tip: Om urenlang schrobben te vermijden, kunt je jouw filter in kokend water met afwasmiddel dompelen en 2 of 3 minuten laten staan, daarna schrobben en spoelen!

 

Stap 3: Korte programma's


Nadat je de stekker van de vaatwasser weer in het stopcontact hebt gestoken en het rek en het filter hebt teruggeplaatst, plaats je een bakje of kopje witte azijn (anti-kalk) in de vaatwasser en draai je een kort programma op de heetste stand. Als je geen witte azijn hebt, kun je deze vervangen door citroenzuur, dat dezelfde ontkalkende en kalkwerende eigenschappen heeft.

Tip: Na afloop van dit eerste programma kun je jouw vaatwasser bestrooien met ongeveer vier eetlepels zuiveringszout en hetzelfde programma opnieuw starten. Dit product is antibacterieel, desinfecterend en ontgeurend!

Stap 4: Dagelijks onderhoud

 

Naast het regelmatig reinigen van het filter, het rek en alle andere onderdelen van je vaatwasser, omvat regelmatig onderhoud ook het gebruik van spoelglansmiddel en vaatwasserzout. Het spoelglansmiddel helpt watervlekken en aanslag van je vaat te verwijderen voor een helderder en schoner wasresultaat. Zout daarentegen regenereert de harsen van de waterontharder om kalkaanslag op je vaat en in je vaatwasser te voorkomen.

 

Een regelmatige reiniging van je vaatwasser is essentieel om de efficiëntie te behouden en de levensduur te verlengen. En door je vaatwasser dagelijks te onderhouden, geniet je bij elk gebruik van een schone en sprankelende vaat. 

 

Als je last hebt van hardnekkige vlekken of een vreemde geur, hoeft je jouw vaatwasser niet te vervangen; bekijk onze oplossingen voor je vaatwasserproblemen.

 

Wat zijn jouw tips en trucs om je vaatwasser grondig te reinigen?

 

 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3